In de gevangenis voor smeergeld

De ex-onderdirecteur van een bedrijf dat medische producten vervaardigd, is tot 12 maanden celstraf veroordeeld omdat hij smeergeld heeft betaald aan Griekse dokters in openbare ziekenhuizen, opdat ze zijn producten zouden gebruiken, in plaats van die van de concurrenten.

Het merkwaardige van dit verhaal, is het feit dat het om een Brit gaat. Jawel, Robert John Dougall, ex-onderdirecteur van DePuy Inc.  en marketing manager van DePuy International (beide dochterondernemingen van Johnson & Johnson) zou voor 4,5 miljoen Britse ponden (dat is meer dan 5 miljoen euro) aan steekpenningen hebben gegeven aan Griekse dokters in de periode 2002 – 2005. Hij heeft dat zelf toegegeven. Zijn advocaat bracht als verzachtende omstandigheid aan dat corruptie endemisch is in Griekenland, en dat je hier anders geen zaken kunt doen. Dat is natuurlijk niet gelogen, maar voor de Southwark Crown Court in Londen was het geen reden om de man niet te beschuldigen van corruptie. U leest het verhaal hier.

De kous is hiermee niet af, natuurlijk. Door deze rechtzaak weet men namelijk precies wat er in Griekenland gebeurde om de steekpenningen in de juiste zakken te krijgen. DePuy gebruikte het Griekse bedrijf Medec als tussenpersoon. DePuy had een bankrekening op het Isle of Mann. Van daaruit werd geld versluisd naar Medec, dat er moest voor zorgen dat Griekse chirurgen zouden worden betaald om de producten van DePuy te gebruiken. Sommige van de betalingen werden eufemistisch omschreven in de bankoverschrijvingen als “professionele opleiding”. Het aandeel van deze “professionele opleiding” in de prijs van de medische producten op de Griekse markt, bedrijf 20% (nadien liep het zelfs op tot 30%).  Deze meerkost werd natuurlijk door de Griekse overheid (ergo, de Griekse belastingbetaler) betaald.

Toen DePuy besloot om de niet langer gebruik te maken van de diensten van Medec omdat hun concurrenten meer smeergeld gaven en het bedrijf daarmee hoopte om de kosten terug te dringen, viel de verkoop van hun producten in Griekenland met 95% (!!!!) terug.

De Griekse dienst voor speciale controles (hoe vertaal je die ΥΠΕΕ?) heeft een huiszoeking verricht bij de een werknemer van Medec en heeft daar een lijst gevonden van betalingen aan 35 dokters. Tegen 13 onder hen zijn de eerste gerechtelijke stappen ondernomen, maar er is maar weinig schot in de zaak. Ongetwijfeld zijn dit ook de dokters die er niet voor terugschrikken om een envelop met geld te vragen voor hun diensten. Hippocrates zal zich wel omdraaien in zijn graf.

2 thoughts on “In de gevangenis voor smeergeld

  1. Ik hoop dat er nog meer zo’n zaken bekend worden…misschien verandert er dan toch ooit eens iets….

  2. De hele medische wereld heeft kennis van zulke zwendel.Sommige dokters schrijven inderdaad erg dure geneesmiddelen voor maar smeergeld komt overal voor .
    Van staatswege is dat gebruikelijk : beambten gaan iets aankopen voor de stad en zeggen tegen de handelaar , doe er maar 1000Euro bij met de intentie dat die half-en-half verdeeld wordt . En dat zijn dan de kleinen , wat gebeurt er aan de top ? Even kijken wat er gaat gebeuren nu het IMF komt opzetten ? Zullen die integer blijven of hier lessen ter verrijking krijgen ?:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *