Het Kaboel van Patras

De winst van de extreem-rechtse partij LAOS in de afgelopen Europarlementsbverkiezingen zorgt zeker voor een verandering in de politiek die de overheid voert m.b.t. de vele illegale immigranten die Griekenland overspoelen. Dat was zondagochtend al te merken, toen een stel bulldozers het vluchtelingenkamp aan de rand van Patras kwam platwalsen. Dat kamp was volledig opgetrokken in plastic, golfplaten, karton en wat weer ik nog allemaal, en bood onderdak aan voornamelijk Afghanen die regelmatig hun kans waagden om aan boord van een vrachtwagen op een schip richting Italie te geraken. Het kamp kreeg daarom vaak ook de benaming “Het Kaboel van Patras”. Bij de operatie van zondag, was ook een groot machtsvertoon van de oproerpolitie, de zogenaamde MAT. Wat er met de bewoners van het kamp zal gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk, maar wellicht zullen ze in een opvangcentrum worden ondergebracht en misschien wel worden teruggestuurd.

In het centrum van Athene werd de buurt rond de voormalige beurs opgeruimd. Een paar weken geleden was er commotie ontstaan omdat honderden asielzoekers in een leegstaand overheidsgebouw onderkomen had gevonden. Het gebouw was ongelofelijk smerig en de uitwerpselen plakten er tegen de muur.

Ook oppositiepartij PASOK weet dat het zich met het vluchtelingenvraagstuk moet gaan bezig houden en heeft al een nultolerantie aangekondigd tegen nieuwe vluchtelingen.

En op het buitenlands front is premier Karamanlis gaan praten met zijn Spaanse ambtgenoot Zapatero en beiden hebben aangekondigd dat er meer pogingen moeten worden ondernomen om het probleem aan te pakken (niet alleen door meer middelen te geven aan Frontex, maar ook door bilaterale akkoorden met de landen van oorsprong).

Kortom; er wordt een en ander ondernomen, en dat is geen slechte zaak, want het vluchtelingenprobleem in Athene is flink aan het ontsporen.

4 thoughts on “Het Kaboel van Patras

  1. Inderdaad @ Bruno. Ik heb die beelden op het nieuws gezien en het werd inderdaad tijd dat er iets werd gedaan. Athene leek meer op Harlem dan op Athene tijdens de Olympische Spelen.

    In Spanje heeft Karamanlis aangekondigd dat er bilaterale akkoorden moeten komen. Met wie? Met Turkije? Ze hebben al openlijk gezegd dat ze zich door die akkoorden niet gebonden voelen.

    We zullen wel zien hoeveel resultaat de huidige acties gaan hebben. Want als de vluchtelingen zich gaan beginnen verspreiden over heel Griekenland, tja, dan zitten we natuurlijk met een groter probleem. Het wordt alvast een werk van lange adem. Het wordt er alleszinds niet gemakkelijker op…

  2. Ja, het wordt helaas steeds erger met het vluchtelingenprobleem. Onze menselijkheid verplicht ons nochtans om die sukkelaars op te vangen, vind ik. Stel je maar eens in hun plaats… Maar langs de andere kant: teveel is teveel, en het ongenoegen tegenover die “vreemden” neemt gevoelig toe. Geen enkel Europees land kan die instroom blijven opvangen.

  3. Jammer dat een extreem-rechtse partij er voor moet zorgen dat de anderen, zogenaamd gematigden, beginnen te bougeren om het vluchtelingenprobleem aan te pakken. Dat een partij, de naam ‘socialistisch’ niet waardig, zich populair probeert te maken door uitsluitend met repressieve maatregelen uit te pakken, is beschamend. Het werkt het extreem-rechts denken bovendien alleen maar in de hand. Zolang het Westen de andere kant blijft opkijken, regimes die hun volk onderdrukken impliciet blijft steunen en zich alleen bezig houdt met de bewaking van zijn eigen grenzen, zullen er vluchtelingen zijn. Zolang we het probleem niet bij de wortel aanpakken, hebben we –eigen schuld, dikke bult- de plicht om deze mensen op waardige wijze op te vangen. Wanneer gaan de leiders van het rijke Westen zich eens terdege buigen over de kern van de zaak en dit wereldprobleem fundamenteel aanpakken? Of denk je dat mensen voor hun plezier hun land ontvluchten en alle banden breken met hun geboorteland, hun familie, hun cultuur, om elders in mensonwaardige omstandigheden te moeten (over)leven? Niet het stijgend aantal vluchtelingen, maar het onze eigen leiders en regeringen dragen de volledige verantwoordelijkheid voor het ongenoegen bij de bevolking en de opvallende ruk naar (extreem-)rechts in heel Europa.

  4. toen ik in Brussel als stagiair pro deo werk deed voor vluchtelingen, zijn mijn ogen wel open gegaan. Ze zaten daar met z’n honderden opgesloten in een barak letterlijk 5 meter van de opstijgbaan van de luchthaven van zaventem (Centrum 127bis of iets dergelijks); hels lawaai, weinig comfort, geen toekomst, angst, koude, norse ‘bewakers’, onfaire en ondoorzichtige asielprocedure, weg van familie, enz… En toch bleven die mensen liever daar dan terug te gaan naar hun land van herkomst… het is natuurlijk geen oplossing om iedereen zomaar zonder opleiding en begeleiding in Europa toe te laten, maar ik vind dat we als ‘beschaafde wereld’ toch de plicht hebben de mensen minstens tijdelijk behoorlijk op te vangen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *