Scene uit de jaren 30

Elke dag maak ik de rit van Piraeus naar de noordelijke voorsteden van Athene. Die voorsteden worden als “rijk” beschouwd en inderdaad, de huizen zijn hier veel groter, er zijn grote tuinen, en de luxueuze wagens zijn niet te tellen. Op weg naar het kantoor kom ik voorbij het eindstation van het treintje dat Piraeus verbindt met Kiffisia. Tegenover dat eindstation is een groot plein en elke ochtend zie ik op dat plein een massa mensen staan. Wachtend. Waarop? Ik kon het tot vandaag niet zeggen. Deze mensen zijn duidelijk niet Grieks: het gaat om Afghanen, Iraqi’s, Palestijnen, Bangladeshi’s en wellich ook nog wel Albanezen.

Vanochtend zag ik een bouwondernemer stoppen aan de kant van het plein. Meteen stroomden er een hoop wachtende mensen op hem toe. Onze bouwondernemer maakte een keuze: een tiental mannen mochten meegaan met hem, wellicht om ergens een luxueus huis te gaan bouwen of te gaan afwerken. Een job waar ze het strikte minimum voor zullen worden betaald, zonder enige verzekering natuurlijk. Allemaal in het zwart.

O.a. dit soort activiteiten heeft er mee toe geleid dat Griekenland in de huidige economische toestand is gesukkeld. De scene deed me denken aan bepaalde taferelen die worden geschetst in het Amerika van de jaren 30, waar mensen staan te wachten voor fabriekspoorten om voor het absolute minimum te gaan werken voor een baas die hen vandaag kan uitkiezen, maar morgen kan laten staan.

Of dit nu een tafereel uit het verleden is, of uit de zeer nabije Griekse toekomst, wil ik hier nog bij in het midden laten.

11 thoughts on “Scene uit de jaren 30

  1. @Bruno, waarschijnlijk staat de nationaliteit “Afghanen” niet toevallig eerste in je opgesomde rijtje.
    Ik zag onlangs een reportage over Afghaanse vluchtelingen die via Turkije met gammele vaartuigen op Lesvos stranden en te voet met weinig hebben en houden en veel kleine kinderen opstomen naar Mytilini om daar in ellendige omstandigheden te wachten op een mogelijkheid het einddoel, zijnde het Verenigd koninkrijk, te bereiken.
    Wat gaat ons dierbare Griekenland daar op termijn mee doen ? Dit is maar het topje van de ijsberg. Geen enkel land kan dit waarschijnlijk op een menswaardige manier oplossen, want ze zullen blijven komen, zolang de ellende in het thuisland groter is dan wat ze denken elders te vinden.
    En bijkomend, daar net kregen we hier te horen – los van het feit dat onze regering ook nog eens valt – dat het Griekse begrotingstekort door Eurostat nog eens naar boven is bijgesteld : 13,6% blijkt nu.
    Ik probeer vanaf nu iets zuiniger te leven om het nodige kapitaal in juli in de Kretenzische horeca-sector te injecteren.

  2. de verschil tussen δουλεια εν δουλια is maar een letter.arbeit of slavernij??de zelfde schene uit de film Diarios de motocicletta ,op de Anden jaaren later kwam in mij gedachten. hellas de mensen leeren niet en de wereld blijft oneerlijk.
    maar de beeld van de mooi griekse zijn, wil ik je al lang vragen om te vergeten.ik heb eerder ook gevraagt ,hoe vaak zeg je dagelijks aan de vluchteling dat je wil NIET dat hij je voorruit gaat wasen of dat je GEEN zakdoeken meer wil.

  3. Tzimi , waar woon jij ?
    In elke stad is er zo’n soort slavenmarkt @Bruno en die mensen zijn er bij om wat werk te vinden .
    Nu eerlijk , zoek eens een Griek om klusjes te komen opknappen of je tuin te wieden . Dan sta je zogezegd op een wachtlijst . Niet alleen eigen ervaring maar ook die van kennissen hoor ! Men vraagt hen wanneer de zaak in orde komt en dan zeggen ze : volgend maand , en denk er dan maar bij ‘ dit jaar of volgend jaar ?’
    Als je zo een buitenlander oppikt om een werkje uit te voeren , dan ben je zeker dat het gedaan wordt en daarbij help je die sukkel nog , zwart of witwerk . Je geeft hem eten en nogwat fooien . Beter dan BTW te betalen ten gunste van illustere onbekenden .

  4. waar ik woon staan de mensen niet in de rij om gepikt te worden voor een dagloon.. ik woon in Nederland.

  5. Hier staan de mensen in de rij om kaal geplukt te worden door de belastingdienst. Misschien is Tzoulia ook daar wel eens op bezoek geweest, gezien haar kale ****.

    Helaas zijn in Athene (heb geen ervaringen mogen beleven in andere steden) meer van dit soort plekken. Voor elke beroep iets. Bouw? Kifisia en Aigaleo. Criminele klusjes? Omonoia. Sex slaven? Syggrou etcetc. Het viel mij op van de zomer dat er een rechtstreekse bus dienst bestaat tussen Tirana en Kalamata, uitgevoerd door een Albanese busbedrijf. Kalamatianes elies zullen ook wel door illegale albanezen geplukt worden…

    Ik vraag mij wel eens af hoe erg moet het niet zijn in het land van herkomst als men in Griekenland illegaal kiest te verblijven….

  6. In Rethymno (Kreta) staan er vroeg in de morgen bij het park ook hele hordes Albanezen om opgepikt te worden door werkverschaffers, heb ze vaak in de pickup trucks zien stappen. En maar klagen over Albanezen maar zij zijn wel degenen die hard werken, ga maar eens bij het bouwen van een huis kijken, drie Albanezen werken zich het apelazarus en dan staan er vijf Griekse opzichters te schreeuwen en te schelden. Het zal tijd worden voor veranderingen, het is onvermijdelijk.

  7. En Tzimi , wat gebeurt er met illegalen in Nederland ?
    Niet vergeten dat GR eigenlijk een doorgangsland is , ze willen naar W.Europa en stranden hier ‘pennyless’. Dus , klusjes opknappen is goed meegenomen . Hier zijn er geen centen over om hen van overheidswege onderdak en eten te bezorgen voor de alom bekende redenen . Ik vind dat die sukkels best als hulpje kunnen gebruikt worden en misschien zijn ze dan niet genoodzaakt in criminaliteit te vervallen .
    Ik was ook geschokt toen m’n man me eens wees op een pleintje waar al die werkzoekers bij mekaar staan maar alles bij mekaar genomen , krijgen ze steun die ze anders toch niet konden bekomen .
    Er zijn er trouwen heel wat die permanent aangenomen worden als ze werkzaam zijn : ondernemers en landbouwers bv. Ze krijgen ergens een onderdak en een mager loon .
    @Gousgouni , de provincie is niet zo harteloos als de grootsteden . Er zijn ook niet zulk grote getallen van illegalen , dus gemakkelijker hen niet als paria’s te behandelen .

  8. @Tzimi, ik moest ook aan de Motorycle Diaries denken.
    Trieste taferelen – we zijn niet zo ver verwijderd van de Romeinse slavenmarkten.

  9. Zo’n toestanden bestaan ook in Belgie hoor: aan het “Klein Kasteeltje” in Molenbeek worden ook asielzoekers opgepikt door anonieme “camionetjes” met onbekende bestemming, nog niet zo lang geleden leefden sikh plukkers in de Limburgse fruitteelt in erbarmelijke omstandigheden, en zelfs de tv-reeks “matroesjka’s” is deels gebaseerd op feiten. Wellicht gebeurt het in Belgie wel wat meer achter de schermen dan in Griekenland.

  10. de laaste zin van gouzkounis houdt mij ook bezig. en zeker is een moderne slavernij hier in west europa maar meer beleeft. asperges plukken ,Polen ,Romeenen ,Bulgaren daar hebben ze nog steeds kopelbasen.en poolse uitzendbureaus.ik wou geloven datjesus weer op aarde komt ,maar mijn studie laat dat niet toe.

  11. Bertinos : idd – in Belgie gebeurt dit ook, misschien iets meer discreet alhoewel aan het klein kasteeltje in Molenbeek kun je er niet naastkijken hoe vreemdelingen er staan te wachten & opgepikt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *