Bosbranden – deel 3

De Griekse zomer is tot nu toe al redelijk vochtig geweest. Regelmatig krijgen we een onweer en valt er flink wat regen. Niet echt het normale weer dat je hier verwacht; het lijkt veeleer op een tropisch klimaar bijwijlen. Misschien is dat wel de reden waarom we dit jaar nog maar relatief weinig bosbranden hebben gehad. Het zou ook kunnen dat de overheid preventieve maatregelen heeft genomen, maar die kans acht ik wel bijzonder klein. Preventieve maatregelen zijn wel het laatste wat ik van deze regering verwacht.

Maar gisteren was het wel goed prijs. 4 bosbranden, die ondertussen allemaal al wel onder controle zijn. Ik geef het gewoon mee ter informatie:

  • in Sithonia, Chalkidiki, zijn 50 hectare lage begroeiing, olijfbomen en pijnbomen in de vlammen opgegaan;
  • in Platani, vlak bij Rio (bekend van de brug) is een groot stuk bos afgebrand
  • in Zakynthos zijn pijnbomen ten prroi gevallen aan het vuur nabij Kiliomenos
  • en in Rethymnon is lage begroeiing afgebrand – dit lijkt het werk van een herder, en @Flupke kan dat misschien wel bevestigen.

4 thoughts on “Bosbranden – deel 3

  1. Ik kan het natuurlijk niet bevestigen, daar ik de brandstichter niet ken, maar ik kan zeker beamen dat laag struikgewas vrij konsekwent platgebrand wordt door herders. Veelal branden ze hun eigen land af omdat het struikgewas, frygana genaamd, of met zijn biologische Engelse naam ‘Mediterranean shrub’ na verloop van tijd zo dicht wordt dat er geen geit meer doorheen komt. De Kretenzers staan niet bekend om hun vooruitziende blik, en de herders kunnen/willen niet inzien dat ze op lange termijn heel vet in hun eigen leer snijden. Dramatische bodemerosie, drastische vermindering van de plantenverscheidenheid zijn het onvermijdbare gevolg van zulke praktijken. Het aantal eetbare plantensoorten wordt steeds minder, de bodem wordt steeds armer en de oneetbare soorten krijgen de overhand. Blijft de herder volhardend dan houdt hij uiteindellijk een maanlandschap over en groeit er niets meer en is hij eigenaar van een stuk dorre steenwoestijn. De Nida hoogvlakte bij de Psiloritis is het schoolvoorbeeld. Wat doe je als trotse snel verpauperende Kretenzische klan, je moet toch wat?
    Om lange verhalen kort te houden en sociogeobiografische studies die zowiezo niet voorhanden zijn te omzeilen; de voorlopig uiteindelijke resultaten manifesteren zich in gevallen waarvan het beruchte Zoniana het schoolvoorbeeld par excellence is.

  2. … ‘biologische’ Engelse naam…
    moet ‘biotopische’ zijn natuurlijk. Sorry

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *