Cabotage

Nu ik de berichtgeving over de Griekse crisis van nabij volg, word ik af en toe geconfronteerd met mij onbekende termen. Eén daarvan was cabotage. Cabotage is de term voor het verbieden van het opereren van buitenlandse maatschappijen binnen de sector van vervoer van passagiers en goederen tussen 2 punten binnen het grondgebied van 1 land.

In de toeristische sector bestaat er in Griekenland cabotage voor cruiseschepen. Dat wil zeggen dat enkel maatschappijen die voor 100% in Griekse handen zijn, cruises mogen inleggen tussen 2 punten binnen de Griekse territoriale wateren. Bedoeling is om op die manier de werkzekerheid te bieden voor Grieken die met een welbepaald loon door de Griekse cruisemaatschappijen moeten worden tewerkgesteld. Dit ruikt erg sterk naar economisch protectionisme.
Vorige week kondigde premier Papandreou aan dat dit nu wordt opgeheven en dat buitenlandse cruisemaatschappijen mogen opereren binnen Griekse territoriale wateren. Verwacht wordt dat er nu meer cruises zullen komen en dat er meer zal worden gespendeerd in de toeristische sector, vooral tijdens het verblijf van toeristen hier.

Dat is natuurlijk als alles goed gaat. Zoals verwacht kwam er reactie van de vakbonden op dit besluit. Gisteren was de ferriehaven in Piraeus al helemaal afgesloten wegens een vakbondsactie. Maar de pier voor de cruiseschepen bleef tot dusver open. De communistische vakbond besloot daar echter verandering in te brengen. Het cruiseschip Zenith kon gisteren aanvankelijk niet aanmeren, en werd gedurende 2 uur opgehouden.

Toen de Spaanse passagiers uiteindelijk toch konden uitstappen, werden ze en masse naar de Akropolis gebracht. Toen ze tegen valavond werden teruggebracht (nadat ze flink wat geld hadden uitgegeven, laat ons dat niet vergeten), konden de bussen de pier niet op. 970 passagiers zaten vast. Ze besloten dan maar lopend naar hun cruiseschip te gaan, maar de communistische vakbondsleden hielden hen tegen. De gemoederen liepen erg hoog op en de vakbondslieden probeerden hun standpunten in het Engels kenbaar te maken. Onze Spanjaarden zijn die taal echter nauwelijks machtig en konden geen begrip opbrengen voor de situatie. Uiteindelijk moesten de toeristen afdruipen en waren ze verplicht om de nacht in hotels in de buurt door te brengen. Vandaag is de Zenith met 12 uur vertraging vertrokken.

En die toeristen zien we hier meer dan waarschijnlijk nooit meer terug. Erg verstandig was dat dus niet. Als je dan ook nog eens bedenkt dat heel wat mensen dit jaar niet naar Griekenland komt uit angst om vast te zitten wegens stakingen, kun je je afvragen of er hier wel een wil bestaat om uit deze crisis te komen. Dat je protesteert tegen besparingsmaatregelen, is begrijpelijk. Dat je daardoor de enige sector van het land die nog enigszins geld opbrengt zware schade toebrengt, dat is echt totaal onbegrijpelijk. Overigens liet de regering begaan. Er was geen enkele reactie van overheidswege. Begrijpe wie begrijpen kan.

16 thoughts on “Cabotage

  1. Bruno,
    Zijn er trouwens al cijfers over 2010 ter beschikking aangaande het aantal reservaties naar Griekse bestemmingen.
    Zelf loop ik ook het risico maar niet dit jaar en ga elders op verlof. Ergernissen met gesloten musea, afwezige verbindingen en stakende ambtenaren kan ik missen op vakantie.
    Een groot deel van de problemen in Griekenland is volgens mij te wijten aan de graaicultuur, die de vergelijking met gebruiken in Afrikaanse koninkrijkjes kan doorstaan.
    De partij die aan de macht is deelt cadeautjes uit aan haar gehorigen, de concurentie kan verrekken tot aan de volgende verkiezing. De Grieken zijn dan ook zo dwaas weken (maanden) op voorhand rond te schreeuwen voor wie ze zullen stemmen. Hotelhouders kunnen fluiten naar hun vergunningen en opwaarderingen als de “verkeerde” partij aan de macht komt en zo zit de hele samenleving daar blijkbaar in elkaar. Hopelijk is de terugkeer van de kolonels (in één of andere vorm), niet de enige oplossing die overblijft.
    Spijtig van de geboden kansen en verkeerd besteedde gelden, die na de toetreding tot de EU verschaft werden.
    Groeten,

    Eddy

  2. @Eddy (Penimeni): mijn haren gaan er van rechtstaan, maar ik hoor idd steeds meer roepen om een dictatuur, zelfs (!) van Grieken met hoge diploma’s…
    Σώσον Κύριε τον λαόν Σου! 🙁

  3. @Bertinos, dat is een beetje eigen aan de Grieken, die graag overdrijven en niet hard genoeg kunnen schreeuwen over het failliet van de metapolitefsi.
    Niemand wil natuurlijk een nieuwe militaire junta, maar mensen willen wel graag een beetje stabiliteit. Je hebt hier de ene regering die een aantal wetten stemt, en de volgende die ze weer ongedaan maakt en nieuwe stemt. Ad infinitum.
    En nu Griekenland op een kritiek punt zit, blijven de 2 grote partijen elkaar maar verwijten dat het de schuld is van de andere, terwijl de linkse partijen van geen verandering willen weten. De enige andere partij, extreem rechts, zit dan weer vol circusclowns, dus het is duidelijk dat er niet 1 bekwame politicus rondloopt in dit land. Dan roep je al gauw dat je tenminste liever een dictatuur wil die een beetje stabiliteit brengt. Hoewel dat natuurlijk ook een illusie is.

    Overigens vinden vele Grieken nu al dat er dictatuur is: die van het IMF. Er wordt hier nogal wat rotzooi gespuid door mensen die niet goed weten wat er nu precies gebeurt: http://www.presseurop.eu/en/content/article/236521-imf-no-thanks

  4. De grieken slapen vrolijk door. en de term Αποκλειστικος αντιπροσωπος danin een vrij wereld markt??
    voor wat op de haven gisteren is gebeurt en de andere cruise schip dat al vetroken is uit Kreta en niet meer komt maar naar turkije is gegaan heb ik geen woorden.
    Σκηνες απειρου κάλλους. και κάλος, στα μυαλα του Παμε και των ΚΚΕδων.
    vert. Κάλος=eelt.
    Bertinos ,zelf god heeft genoeg gehad met deze volk.

  5. Bruno,
    Overigens valt er heel wat te verwijten aan de EU leden. Had dan echt niemand vroeger in het snuitje dat de verstrekte middelen niet ten goede gebruikt werden en dat de cijfers volledig imaginair waren en resultaat van wishful thinking?
    Voor de rest zullen de Grieken net als bij ons in België wel stemmen voor babes die iets willen betekenen in de media, quizdeelnemers en verkopers van gebakken lucht.

    Eddy

  6. Akkoord @Eddy, maar je kunt even zo goed opwerpen dat Griekenland duidelijk niet in staat was om zichzelf te redden dan en dat het lijkt alsof het om een ondeugende leerling gaat die altijd iemand nodig heeft die met de stok achter de deur staat om goed te presteren.
    Gewoon alle politici buiten gooien en Angela de zaak laten regelen. Het zal nog heel wat geld besparen ook.

  7. @Bruno

    Of misschien Tzoulia for President? Volgens mij doet zij het zakelijk gezien zo slecht nog niet. En Griekenland wordt toch al door de IMF, EU en nog wat andere afkortingen in de **** gepakt…

  8. Beste Gousgounis,

    Als Tzoulia maar niet gepakt wordt door Angela, live op YouTube.

    Ali Pachakrout

  9. nu nog beter – we komen met de auto (en dus ook de boot) naar Gr omdat de vliegtuigen niet betrouwbaar zijn (stakingen). Maar dat lijkt ook al niet meer echt een 100% zekere optie ;). Straks ben ik nog sneller met de fiets 😉

  10. @Sakis: als je naar (of via) Noord-Griekenland komt, kan dat zonder boot 🙂 Geniet onderweg van Slovenië, (de Kroatische autosnelwegvoorzieningen vallen wat tegen) en Servië (als je de spits in Belgrado vermijdt). Voorbij Nisj kan je via het ruige Skopje (met twee lange stukken zonder autostrade) of Bulgarije. Wie weet ontdek je door de crisis wel nieuwe leuke plekjes 😉

  11. of topic maar informatief,de kroatishe autosnelweg is prima ,kan ook niet anders,de duitse sateliet heeft prima autoweg gekregen en je betaalt genoeg tol voor,Belgrado is mooi ,ga de stad in om bv te eten,de kapot gebombardeerde tv station gebouw mede van onze nederlandse jongens iov Klinton ,en de stuk zonder autoweg in Skopje wordt steeds minder maar blijft heel mooi en is zeker veel beter dna de route via Bulgarije.
    aleen jammer dat Tito Veles nu aleen maar Veles heet. die arme Tito vind het vast niet leuk.

  12. Je bent goed gek, @Sakis, om –uit vrees- met de auto te gaan. Wij gaan binnenkort geheid met het vliegtuig, en als we door een of ander staking of een nieuwe aswolk niet terug geraken, is dat ‘overmacht’ 😉 en blijven we toch gewoon wat langer! 😀 Wie weet kan ik dan, als je via Skopje (djeezes, die bochten, die bergen, die natuur, die helse maar inderdaad prachtige rit… waar is de tijd!?) met je fietske de grens passeert, naar je wuiven. ;-D
    Toch benieuwd wat voor een Griekenland (‘het-leven-zoals-het-is-in-een-bergdorp’) we deze keer gaan aantreffen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *