Diepe crisis

Vandaag zagen we de spreads stijgen tot boven de 1000 basispunten en zagen we wat bloeddorstig kapitalisme kan doen voor een land. Griekenland was bijna virtueel failliet, zou je kunnen zeggen, en men vreest voor een domino-effect. Dat de Grieken grotendeels zelf verantwoordelijk zijn voor hun lot, is een feit, maar nu speculanten op de zaak gesprongen zijn, wordt het nog heel wat erger.

Dat hier reactie zal op komen, is wel zeker. Maar wat er precies zal gebeuren, is nog lang niet zeker. Er zijn nog een aantal Grieken die wel verstand hebben, en die zich nu beginnen roeren. Eén van hen is de componist Mikis Theodorakis. De politieke positie van de man is natuurlijk wel links (ooit heeft hij in de ongemakkelijke coalitieregering gezeten van Nea Dimokratia met KKE onder leiding van Mitsotakis), maar als hij iets zegt, wordt er door iedereen geluisterd. Onderstaand stuk verscheen vandaag in de krant Eleftherotypia. Ik heb het idee dat de man nog te veel in tegenstellingen denkt die nog courant waren in de jaren 70 en 80, maar ondertussen gaat het enkel nog om geld. Maar misschien heb ik het wel mis en is hij juist.

“De snelheid waarmee ons land vanaf het niveau van 2009 tot een dergelijk niveau zakte, dat we onder het IMF een deel van onze nationale soevereiniteit verliezen en onder curatele komen te staan, kan ik met mijn gezond verstand niet uitleggen en nog minder legitimeren.

En het is vreemd dat niemand tot dusver zich met de eenvoudigste zaak heeft bezig gehouden, namelijk onze economische koers in cijfers en gegevens vanaf dan tot nu toe te analyseren, zodat ook wij, de onwetenden, begrijpen wat de werkelijke oorzaken zijn van deze spectaculaire en nooit eerder geziene ontwikkeling die heeft geleid tot het verlies van onze nationale onafhankelijkheid en tot internationale vernedering.

Ik hoor dat de schuld 360 miljard euro bedraagt, maar tegelijkertijd zie ik dezelfde en nog grotere schulden in vele andere landen. Dat kan dus niet de oorzaak van de miserie zijn. Het element van overdrijving verontrust me, en de internationale aanslagen die ons land in het vizier nemen, met een dergelijke goed geörchestreerde coördinatie tegen een economisch onbeduidende land, komen mij verdacht over. Dat brengt mij tot de conclusie dat sommigen ons in verlegenheid brengen en ons bang maken, om ons zo naar het IMF te leiden. Dit is een belangrijke factor in de expansionistische politiek van de Verenigde Staten en de Europese solidariteit is slechts zand dat ons in de ogen wordt gestrooid, om te verbergen dat het hier om een louter Amerikaans initiatief gaat om ons omver te gooien in een grotendeels kunstmatige crisis, zodat onze mensen bang zijn, arm worden, hun waardevolle verwezenlijkingen verliezen en uiteindelijk door de knieën gaan, en zullen instemmen met een buitenlandse heerschappij. Maar waarom? Volgens welke plannen en welke doelstellingen?

Ondanks het feit dat ik altijd een aanhanger was en zal blijven van de Grieks-Turkse vriendschap, moet ik bekennen dat ik bang ben van de plotse toenadering in de relaties tussen de overheden, en van de contacten tussen ministers en andere belanghebbenden, bezoeken aan Cyprus en de komst van Erdogan [de premier van Turkije wordt hier in Athene verwacht binnen een aantal weken – BT]. Ik vermoed dat de Amerikaanse politiek hier achter zit, met verdachte plannen die betrekking hebben op ons geografische gebied, het bestaan van onderzeese olievoorraden, het regime van Cyprus, de Egeïsche Zee, onze noorderburen en de arrogante houding van Turkije, en waarvoor de achterdocht en het verzet van het Griekse volk de enige hindernis is.

Iedereen om ons heen, sommigen meer dan anderen, zijn gebonden aan de strijdwagen van de VS. De enige dissonanten, wij dus, hebben altijd klappen gekregen, sinds de instelling van de dictatuur en het verlies van 40% van Cyprus tot de handgemenen met Skopia en ultranationalistische Albanezen, zonder er ooit iets van te leren.

Wij moeten dus als volk uit de weg worden geruimd en dat is wat er vandaag gebeurt. Ik roep economen, politici en analisten op om dat te weerleggen. Ik denk niet dat er een andere logische verklaring is behalve dat er een internationale samenzwering is opgezet waaraan pro-Amerikaanse Europeanen, type Merkel, deelnemen, alsook de Europese Bank en de internationale reactionaire pers, die samenzweren in de ‘grote truuk’ van de onderwerpen van een vrij volk tot een vazal.
Ik kan tenminste geen andere uitleg verzinnen. Ik geef toe dat ik geen expertise heb, maar ik volg mijn gezond verstand. Misschien denken vele anderen zoals ik en dat zal misschien de komende dagen blijken.

Ik wil echter de publieke opinie voorbereiden en benadrukken dat, als mijn analyse juist is, dan is de economische crisis (die, zoals ik reeds zei, ons werd opgedrongen) slechts de eerste bittere pil van de maaltijd die zal volgen en die dan zal gaan over kritische en belangrijke nationale kwesties. En ik wil liever niet denken waar die ons zullen toe leiden.
Ik wou dat ik het mis heb.
Athene, 27/04/2010
Mikis Theodorakis”

20 thoughts on “Diepe crisis

  1. @Bruno.Ik wilde al een paar dagen een stukje plaatsen onder de titel: “Enter USA”. of “Enter Uncle Sam”.

    Ik heb hier al vaker geprobeerd( zonder noemenswaardige reactie) het politieke aspekt van en verantwoordelijkheid voor de door jou en Hans Brems zo vlijmscherp beschreven totaal vastgelopen Griekse maatschappij, in de schijnwerpers te krijgen.

    De Amerikaanse( lees kapitalistische/imperialistische) architecten uit de jaren ’50-’60 en de 21ste eeuwse speculanten/intriganten reiken elkaar deze dagen de hand om het WW2- geld-/machtspel te voltooiien.

    Ja, ik ben ook links.Mikis heeft mijn povere gedachten perfect geformuleerd.Amen!

  2. Ik acht Theodorakis hoog, maar ben het hier toch niet met hem eens. Ik denk wel dat de situatie op de een of andere manier in een stroomversnelling is geraakt en daarom via de media steeds meer wordt uitvergroot, waardoor de situatie verergert door stijgend wantrouwen in de financiële wereld.
    Maar naar mijn mening is de economische toestand gewoon niet gezond, met een hogere import dan export, zeer lage belastinginkomsten (door de Grieken zelf zo laag mogelijk gehouden) en een groot inefficiënt overheidssysteem (ambtenaren). En onmacht om daadwerkelijk door te pakken en een verandering in te zetten. Ergens ondersteunt de Griekse cultuur dit systeem en houdt daarmee de boel in stand en verandering tegen. Je ziet toch behoorlijk wat Grieken die rijk zijn, maar nog steeds het motto hebben, ‘ze krijgen geen cent van mij die niet nodig is’. En daarmee niet lijken te denken aan medemensen die het minder goed hebben, de publieke voorzieningen die grotendeels abominabel zijn en de geloofwaardigheid van een land dat toch redelijk wat EU-ondersteuning heeft ontvangen voor ik weet niet hoeveel projecten. En de vraag blijft altijd een beetje zweven of dat geld wel steeds optimaal is besteed…

  3. Geweldig, @Bruno, die tekst van Mikis Theodorakis. Ik kan er mezelf heel goed in vinden. Vooral het stukje over de uitvergroting van Griekse schulden, terwijl andere landen er zeker zo erg, zoniet nog veel erger aan toe zijn. Wie weet, er komt misschien een tweede “Mauthausen”… En Mikis Theodorakis is een hele wijze man. Het verwondert me niet dat er naar hem opgekeken wordt. Zijn muziek is schitterend, zijn ideeëngoed overtreft zelfs de grote oud-Griekse filosofen (Sokrates, Plato, Archimedes). Ik heb Zeitgeist gezien op deze blog. Bedankt. Het is -helaas- de waarheid.

  4. Mikis, was en blijft een held, maar zijn oprechte, linkse gedachten worden zoals overal versmoord door opportunistische “zoontjes van” en salonlinksen van de tweede of derde generatie. Hebzucht en egoïsme halen steeds de overhand. Elke revolutie vermoordt zijn eigen pioniersen hun idealen.
    De bedenkingen over Cyprus deel ik dan weer helemaal niet. Cyprus is beter af zonder Griekenland. Grieken en Turken leefden ooit vreedzaam samen. Tijdens de opstand tegen de Engelsen probeerden fanatieke Griekstaligen, een aansluiting te realiseren met Griekenland.
    Wat te verwachten was gebeurde ook. Het Turkse leger viel het land binnen, met alle ellende vandien. Moordpartijen en wreedheden langs beide zijden, gedwongen import van Turken uit achtergebleven streken en frustratie langs beide zijden van de grens.
    Onderuitgaan van de euro hoeft voorts geen ramp te betekenen. We zullen zowiezo een stap terug moeten nemen tov Azië.
    Onze lonen zullen concurrentiëler worden en de export naar niet-eurolanden wordt gemakkelijker.
    Enkel de energieprijzen, berekend in dollars worden misschien een probleem.
    Gebruiken we enkel Europese producten, dan voelen we zelfs niks.
    De grootste verantwoordelijkheid voor dit Europese débâcle dragen onze Europarlementariërs, Verhofstad op kop, die meenden een Amerikaans model over te kunnen planten naar Europa.
    Het mentaliteitsverschil tussen een Antwerpenaar rechteroever en een boerke uit Zwijndrecht (niet slecht bedoeld) is zo immens, dat een gelijkschakeling in waarden qua arbeidsethiek, ondernemingszin, bereidheid tot belastingbetaling en meer algemene waardeoordelen tussen een inwoner van Kopenhagen en let’s say Porto volstrekt onverzoenbaar is.
    Ik hou trouwens van deze verschillen, die reizen een extra dimensie geven en bewijzen dat geen enkel waarheid of theorie alleenzaligmakend zijn.

  5. @Corry.Ik had de indruk dat @Bruno in dit topic probeerde nu eens een andere benadering van de oorzaken van de “Diepe crisis” over het voetlicht te brengen, ook al lijkt hij het er -net zoals jij – “niet mee eens “te zijn.

    Ik wil niets aan jóúw analyse afdoen, maar het is wel de media- en continent-brede “communis opinio” op de situatie van nu.
    Graag wil ik je uitnodigen; jij met je grote Griekse reiservaring en boekenkennis van honderden titels; ons in je inhoudelijke afwijkende visie van Theodorakis, te laten delen.Dank bij voorbaat.

  6. @Martin, ja, en ik waardeer het erg dat Bruno met ons ook andere visies deelt. Ik lees ze graag! Wat mezelf betreft, ik vrees dat ik toch te economisch georiënteerd ben. Wat ik heb gezien: Grote verschillen tussen diepe armoede in de dorpen en opzichtige rijkdom rond de grote steden, maar ook wel in ‘terugkomdorpen’; sinds een jaar of 7, 8 opvallend veel heel grote luxe auto’s in vergelijking met daarvoor; eindeloze discussies onder elkaar over hoe je zo weinig mogelijk belasting kunt betalen, alle tips en trucs passeren de revue; lange rijen voor overheidsloketten en veel mensen lopend, drinkend en rokend achter de balies; grote zorgen om een ‘verloren’ generatie, de 750-euro generatie; moedeloosheid bij jongeren omdat ze zonder kruiwagen geen fatsoenlijke baan kunnen bemachtigen; boosheid en berusting bij mensen die een baan hebben maar niets in te brengen hebben bij hun baas, eigen inbreng wordt niet op prijs gesteld; weinig inspirerende berichten uit de onderwijswereld, daar waar mensen geacht worden om de jonge generatie voor grote daden op te leiden overheerst dezelfde grondhouding van ‘ti na kanoume’, maak je niet druk , leef leuk en laat je niet bestelen door de overheid; en zo kan ik nog wel doorgaan. Maar ook een vaak heerlijke blijheid, zorgeloosheid, levenslust en oprecht genieten van het leven. Zorgen voor de familie, plezier maken met vrienden, kinderen eindeloos verwennen en leven bij de dag. De zorg voor elkaar reikt alleen vaak niet verder dan familie en direct omgeving, terwijl dat juist een grondbeginsel is voor meer betrokkenheid bij de maatschappij, bij het milieu, bij de toekomst. Te vaak hoor ik ‘iedereen is tegen ons’, ‘Griekenland verdient beter dan deze overheid’, ‘de EU is rijk genoeg, laten ze Griekenland nu eens op een hoger niveau brengen’, ‘wij zijn de bakermat van alle beschaving, zonder ons liep de wereld nu eeuwen achter’.
    Aan de andere kant besef ik ook wel dat de beste stuurlui altijd aan wal staan. En nu er ineens een groot wantrouwen is ontstaan vanuit de EU-landen over het verbetervermogen van het land, roepen ze om het hardst dat het natuurlijk nooit zo had mogen gaan, dat Griekenland er wel een heel erg zooitje van heeft gemaakt, enzovoort. Terwijl over een paar jaar ook kan blijken dat veel meer landen er een creatieve boekhouding op na hebben gehouden. Wat is wijsheid? Ik denk dat een combinatie van ondersteuning vanuit de EU tezamen met een oprechte wil van de Griekse overheid om goed te onderzoeken wat mogelijk is in het land en een groeiend bewustzijn van de Grieken (wat toch wel aan het ontstaan is) dat er iets moet veranderen, misschien iets teweeg kan brengen.
    Het raakt mij enorm dat er zoveel zo zwak geregeld is in het land, dat er veel blabla, bling bling en gebakken lucht is en tegelijkertijd ook voor velen een levensstandaard die wij hier nauwelijks meer kennen. En dat het toch ook zo’n prachtig land is, met zoveel natuurschoon, zo’n rijk en historisch verleden en heel veel hartverwarmend gastvrije mensen. Ik zoveel mensen net een beetje meer dan ze nu hebben, net wat betere omstandigheden en minder ongelijkheid.
    Sorry, is lang verhaal, en ik kan nog wel even doorgaan…

  7. Beste Martin en Corry,
    Net als Vlamingen hebben Grieken een broertje dood aan belasting betalen. Is er een gemeenschappelijk raakpunt?
    Ik denk het wel. Beide volkeren zijn eeuwenlang in de zak gezet door bezetters allerhande en corrupte beleidsmensen.
    In de naam van solidariteit werd geld doorgesluisd naar groepen die hierop enkel recht hadden omdat ze trouw kiesvee vormden voor de machthebbers.
    Op cursus in Denemarken was ik stomverbaasd telkens weer mensen te ontmoeten die graag belastingen betaalden. Ze legden me omstandig uit dat hun politiekers haarfijn uitlegden waaraan de geïnde gelden besteed werden. Zinvolle en verantwoorde solidariteit makes sence en kan door elkeen aanvaard worden.

  8. Eindelijk laat ook de Griekse intelligentsia van zich horen. Markant opiniestuk! Goed om eens een totaal andere klok te horen luiden, te meer daar het van een wijs man als Mikis Theodorakis komt. Paranoïde verbeelding of een terecht vermoeden van een (de) verborgen agenda? De toekomst zal het uitwijzen. Of beter gezegd: de geschiedenis, want een glasheldere kijk op deze hele crisis kan je pas vele jaren na datum krijgen. Alleszins een interessante invalshoek in het huidige kluwen van meningen, voorspellingen en analyses. Bedankt voor de vertaling, @Bruno!

  9. eerlijk gezegd vind ik dat stuk van Theodorakis nogal bij de haren gesleurd… ik denk dat Corry’s nuchtere analyse dichter bij de waarheid ligt. En ook eerlijk gezegd vind ik het bijna onverantwoord van Theodorakis om nu alweer eens de schuld bij de anderen te leggen. De Grieken hebben nooit ergens schuld aan. Het is misschien geen wonder dat Calimero bijna Grieks klinkt… Het is tijd om aan de slag te gaan nu, niet om weer eens Nato Buiten op de muren te gaan schilderen… Natuurlijk zijn het de speculanten die nu gezamenlijk aanvallen, maar het zijn wel de Grieken die die situatie gecreeerd hebben ,net zoals binnenkort misschien ook Belgie terecht aan de beurt is. En als Mikis en de zijnen zo blijven zeuren, dan wordt hun voorspelling misschien wel een ‘self-fufilling prophecy’. Het is bij hem dat die leeghoofden van Pame de mosterd halen. En die zijn wel gevaarlijk: die sturen recht op een totale neergang aan, om zo hun electoraat te vergroten.

  10. @Corry, dat was inderdaad de link die ik zelf in het artikel had geplaatst. Hans somt het allemaal op in 1 artikel.
    Wat de brief van Theodorakis betreft: ik weet het niet hoor, het sluit nauw aan bij het discours van de Griekse communistische partij, die soms nog in de jaren 50 lijken te leven. Ja, het zal allemaal wel de schuld zijn van de Verenigde Staten, want zij zijn de wereldleider in dat ongenadige kapitalisme dat nu slachtoffers dreigt te maken op het oude continent. Of het met expansiepolitiek te maken heeft, durf ik te betwijfelen. Of het te maken heeft met een favoritisme tegenover Turkije, daar ben ik ook niet zo zeker van. En dat er olie in de Middellandse Zee zou zitten, op het grondgebied van Griekenland, dat lijkt me ook nog niet bewezen en is daarom ook twijfelachtig.

    Misschien is de verklaring gewoon simpeler: Griekenland wilde met de grote jongens spelen en zich in een kapitalistisch systeem integreren, maar was daar absoluut niet klaar voor. Tot 1999 spoorde de regering de bevolking aan om op de beurs te spelen. De winsten zouden enorm zijn. De beurzen werden gemanipuleerd door de overheid, mensen verloren massa’s geld, maar anders wonnen obsceen veel geld.
    Dan kwam Griekenland bij de euro en kwamen er opeens goedkope leningen. Griekse banken konden aan lage rentevoeten lenen bij de Europese Centrale Bank en gaf relatief lage leningen aan de Grieken. Die hadden dat van hun leven nog niet gezien, en iedereen dacht dat hij nu wel de auto van zijn leven kon kopen (waarom moest het toch altijd een auto zijn)? Simpel gezegd: de boer deed zijn kar van de hand en kocht een Porsche Cayenne. En liet zijn velden verkommeren of liet er een aantal illegale vluchtelingen op werken tegen hongerlonen, terwijl hij met grote sier het geld ging rondstrooien. Een beetje zoals de zigeuners in Black Cat, White Cat van Kusturica.
    Daar zit geen Amerikaans masterplan achter. De Grieken hebben een put gegraven, de markten zien het nu en zijn in paniek want ze merken dat de Grieken absoluut niet bereid zijn om er iets aan te doen. De overheid communiceert ook niet naar de burgers, dus er heerst hier grote onzekerheid en alles gaat gewoon verder zoals het de voorbije jaren altijd al is gegaan.

  11. Allez, het wordt ietwat realistischer . @ Bruno , in de jaren ’70 hebben Amerikanen naar olie geboord in de buurt van Kavala en de kwaliteit en hoeveelheid voldeed niet ter exploitatie . Die mannen wisten toch zeker wel WAAR op onderzoek te gaan en hebben niet toevallig deze baai gekozen.

    Even iets opwekkender : op 9 mei vertrekt een regatta vanuit Volos haven. Het is de klasse van ” Tall Ships” en zal wel spectaculair worden zo’n vloot van grote zeilschepen zien uit te varen . De route is Istanbul en dan Varna en van daaruit terug naar Lavrion .

  12. Inderdaad @Jenny, ik heb de link nog die je me hebt gezonden, en ik zal er een post aan wijden. We mogen uiteindelijk niet uit het oog verliezen dat Griekenland eigenlijk een bijzonder mooi land is, natuurlijk.

  13. ik heb gisteren trouwens gehoord dat ze ook bijzonder streng zijn aan het worden voor de griekse leraars/leraressen in het buitenland. Zo willen ze scholen sluiten als er minder dan 8 of 10 leerlingen per klas zijn. *DAT* is nog maar eens slecht nieuws voor de Grieken die in het buitenland zitten en niet kunnen/willen terugkeren naar de chaos. Het wordt voor hen moeilijk om aan hun kinderen de Griekse taal te leren op een correcte manier. Maar goed, dit is mijn visie maar.

    @Bruno: yep – griekenland is schitterend – maar van de zon alleen kan je niet leven

  14. Saki , door wie worden die scholen gesponserd ? Zouden dat geen prive scholen zijn ? Gaan die kinderen niet normaal naar de school van het land en krijgen bijscholing in hun landstaal van oorsprong als ouders dat willen ?
    Van wat ik verstaan heb , is het de orthodoxe kerk in NY die zulke scholen sponsert .
    Anders is het een kans om ‘frondistiria’ op te richten en die doen het ook niet slecht !

  15. nope – in Belgie worden die scholen (en leraren) betaald door de Griekse staat. In andere landen zal dat wellicht nog zo zijn.
    Ik wil maar zeggen: de crisis zou wel eens als gevolg kunnen hebben dat een heel deel diaspora binnen 10 jaar de taal niet meer spreekt en de binding met Griekenland mist (noodgedwongen welliswaar)

  16. De analyse van @Corry en @Hans snijden helaas hout. Wanneer dringt het eens door dat “ti na kanoume” er automatisch toe leidt dat iemand anders het dan wel zal doen?!! Zelfs al zouden alle complottheorieën waar zijn, moet je daarom toch niet bij de pakken gaan neerzitten? Dat deden de oude Grieken niet tegen de Perzen, dat deden de Oost-Romeinen niet tegen de barbaren, de revolutionairen niet tegen de Turken, en Metaxas niet tegen de fascisten!!
    @Penimeni, je bedoelde wellicht “het mentaliteitsverschil tussen de boeren uit Antwerpen en de landbouwers uit Zwijndrecht”: de Antwerpse blabla leidde inderdaad tot een schuldenberg, en doet Zwijndrecht het nog redelijk goed 🙂 Maar hoe meer je uitzoomt, hoe meer gemeenschappelijke basis je vindt hoor 😉
    @Sakis: dat klopt, zelfs de Griekse school in Antwerpen gaat voor de bijl, binnenkort blijft alleen die in Brussel open. Het lijkt er wel sterk op dat de huidige generatie Grieken in Belgie daar helemaal niet van wakker ligt: Griekenland is leuk om op vakantie te gaan, en om de familie te bezoeken, maar voor de rest, tja… Als die binding echt nog zo sterk zou zijn, zou men toch wel 10 kinderen vinden voor de school in Antwerpen?
    @Jenny: het klopt wel dat sommige Grieks-orthodoxe parochies in Belgie zelf Griekse lessen organiseren. Omdat de orthodoxie erkend is, krijgt ze van het Ministerie van Justitie geld voor “jeugdwerking” (er was toen namelijk een poging tot orthodoxe scoutsgroep in Brussel), en dat wordt daaraan besteed.

  17. Bertinos,
    Vergeef me de verwijzing naar linker- en rechteroeverbewoners. Zelf woon ik al lang niet meer in De Metropool, maar blijf het prettig vinden “de minder gelukkigen” op hun paard te zetten (daar zijn het tenslotte agrariërs voor). Blame it on mijn slecht karakter.
    Voor de rest natuurlijk 100% akkoord met je analyse aangaande blablabla (waarvan het voorgaande ook een mooi voorbeeld van is vrees ik). Een mens mag al eens lachen in deze onzekere tijden, ondergaan moeten we deze miserie toch.
    Beurs Athene +5% hoor ik net op de radio.
    Groeten,

    Eddy

  18. Reeds 6,3%, @eddy.
    Om maar te zeggen: koersstijgingen en -dalingen hebben uitsluitend te maken met perceptie en totaal niet met de werkelijkheid.

  19. @Penimeni (Eddy): geen probleem: zolang de riva-liteit (what’s in a name) tussen LO en RO maar leuk blijft hé 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *