Besparen, besparen, besparen. Het zal pijn gaan doen. Natuurlijk is er de voorbije 30 jaar waanzinnig veel geld over de bak gegooid (ik hoorde gisteren nog van een studie voor de mogelijkheid tot kreken van octopussen, die 5,8 miljoen euro zou hebben gekost), maar dat is allemaal weg en het geld zal nu elders moeten worden gehaald.
In crisistijden wordt altijd het eerst gesnoeid in de sector van cultuur. En het eerste slachtoffer is vandaag reeds gevallen. Minister van Cultuur Pavlos Geroulanos heeft besloten dat het Nationaal Centrum voor Theater en Dans zal worden opgedoekt. Het centrum was verantwoordelijk voor het toekennen van subsidies aan theater- en dansgroepen. Blijkbaar ging het niet al te goed met het centrum en werd er veel geld verspild.
Of de Nationale Opera (beter gekend als Lyriki Skini) open zal blijven, liet Geroulanos in het midden. Maar ook daar is er sprake van een slecht beheer van fondsen en van het overschrijden van budgetten.
Het mes is bovengehaald en het zal de komende jaren nog flink snijden.
@Bruno: hoe is het daar eigenlijk? Ik bedoel: wat we op tv zien is allemaal goed en wel maar wat denken de gewone Grieken daarbij? Of is het weer een ‘ik-ben-het-zeker-niet-geweest-maar-mijn-buurman-wel” show? Ik had ook gelezen dat ze vrezen voor een nieuwe exodus van hoog opgeleiden uit Griekenland…
@Saki, ik kan het moeilijk inschatten. Ik heb het gevoel dat iedereen een beetje murw geslagen is. Dit is niet waarvoor ze in oktober naar de stembussen trokken. De openbare sector is hard geraakt: de 13de en 14de maand moeten worden ingeleverd (alsook bij de pensioenen). Voor velen was dit extraatje de enige mogelijkheid om vakantie te nemen in eigen land. De belastingen en taxen gaan de hoogte in.
Voor de privé sector is het nog niet allemaal beslist.
Maar er zullen natuurlijk protesten volgen. De vraag is hoeveel. Morgen is het 1 mei en alles zal gesloten zijn. Er volgt ook nog een algemene staking op 5 mei. Wat er nadien volgt, is niet duidelijk, en zal wellicht afhangen van de beslissingen die voor zondag zullen worden genomen.
Zelfs oudjes met een pensioen van 500 EUR per maand gaan serieus moeten inleveren.
Momenteel op radio1 bij Peeters en Pichal voor het ogenblik een vergelijking Griekenland en België
@Bruno: ik denk dat je het goed samenvat als je zegt dat iedereen nog wat murw geslagen is. En het is inderdaad niet waarvoor ze in oktober naar de stembus zijn getrokken. Maar het is maar goed dat ze het wel hebben gedaan, want anders was het allemaal nog veeeeeeeeel erger geweest. Zo zie je maar hoe een groep op een paar jaar tijd alles kan verknoeien, maar goed. De situatie is wat ze is en jullie zullen erdoor moeten geraken…
@Saki, het was niet alleen de vorige regering die het verknoeid heeft, natuurlijk. Het is allemaal begonnen met de “megali allagi” van de vader van de huidige premier. Maar goed, de vorige regering had wel wat in te halen, want had reeds sinds 17 jaar niet meer geregeerd. Ze moesten dus snel hun achterstand in het zichzelf verrijken inhalen, en zorgen dat hun kiesvee aan levenslange jobs in de openbare sector werd geholpen. Ze hebben het proces dus gewoon versneld. De afgrond was in zicht en ze hebben gewoon gas gegeven.
sinds 1974 vriend. sinds 1974. ze drijven ons als een kude schapen de afgrond in.wie zijn schuld is ,dat is aan een ieder in te vullen. het ergste vind ik dat politici nu nog niet hun verantwording nemen. maar het volk doet dat ook niet.
Wanneer ik hoor over leraars die niet ernstig lesgeven tijdens hun “officiële” uren, van dokters die niet genezen in de openbare klinieken en nog vele andere verhalen, dan kan ik de schuld voor de huidige malaise toch niet enkel leggen bij de politiekers, maar is er iets fout met de instelling van de mensen zelf.
Afpakken van 13de en 14de maand wedde zal dan weer de enkelingen die wel hun best doen ontmoedigen en de rest motiveren nog meer belang te hechten aan hun jobke buitenaf.
Ik vrees dat enkel ingrijpende maatregelen zoals ontslag bij wanprestaties zullen helpen.
Wat ik me afvraag: bestond deze mentaliteit ook tijdens het kolonelsregime? Of vloeit ze misschien net hieruit voort.
Dictaturen hebben immers de gewoonte een bevoordeelde kaste ambtenaren in het leven te roepen die potverteren op de kap van anderen?
Voorts blijf ik toch veel verwijten aan zij die de slechte leerling in de EU toelieten en niet zagen dat hij zijn rapport vervalst had.
Eddy
Eddy , een mentaliteitsverandering zal moeilijk worden want na het kolonelsregime , zijn de goeroe’s uit het westen gekomen met hun ‘ socialistische’ regels .
Lieden die wel willen een eigen zaak opbouwen , komen er teleurgesteld uit want de buraucratie om toelating te krijgen is zo immens , dat het hen afschrikt.
Jongeren zijn massaal naar de stad getrokken om ergens een kantoorwerk te vinden . Resultaat : de ouderen laten fruit aan de bomen rotten want de kost van een werkman te nemen is hoger dan de verkoopprijs en dan zien ze hun waren in de winkels liggen ,100-200% hoger dan wat zij ervan gekregen hebben.
Hoognodig dat er een strenge prijzencommissie gaat optreden die producteurs en klanten beschermen tegen woekerwinsten van tussenpersonen . Het meeste fruit en groenten komen uit het buitenland . Erg toch met zulk ideaal klimaat als het onze .
dat geloof ik niet . deze volk werk andres dan de rest.zou zeker de mentaliteit veranderen maar moet eerst iets anders gebeuren. het einde van de tunnel is nog niet in zicht. vergeet niet, Πενία Ï„Îχνας κατεÏγάζεται.