Het is eigenlijk al oud nieuws, maar de gebeurtenissen hollen me de hele tijd voorbij, en ik het bloggen is vooralsnog geen dagtaak voor mij. Vorige week was er een interview op SKAI televisie met de gouverneur van de Griekse Nationale Bank, Giorgos Provopoulos. En in dat interview beweerde de man dat hij de toenmalige premier Karamanlis, en de voorzitter van de toenmalige voornaamste oppositiepartij Papandreou op de hoogte had gebracht van de economische problemen. Hij zei dat het tekort toen 8% bedroeg en dat als er geen dringende maatregelen werden genomen, het zou toenemen tot 12% tegen het einde van het jaar. Die inschatting bleek achteraf juist. Verder zei hij ook dat Griekenland, sinds het tot de euro was toegetreden, niet 1 keer een begrotingstekort onder de 3% had. Blijkbaar is er in de periode 2008-2009 enorm veel uitgegeven, en is er nauwelijks wat binnen gekomen.
Nu is het natuurlijk wel makkelijk om dat achteraf te beweren, maar de man is geen politicus en heeft wellicht weinig baat bij dit soort uitspraken. Laten we zeggen dat ik geneigd ben om hem te geloven (Griekenland maakt een mens wantrouwig). In dat geval is het natuurlijk te begrijpen dat Karamanlis vervroegde verkiezingen uitschreef en zeker niet uit leek op winst. Hij had zijn familiale plicht gedaan (de dynastie zal wel bij hem ophouden, vermoed ik) en wilde waarschijnlijk zo snel mogelijk de deur van de ambstwoning van de premier achter zich dicht trekken.
Maar dat betekent ook dat Papandreou wist wat er aan de hand was. Nochtans stond hij in zijn verkiezingsspeeches te roepen van “λεφτά υπάÏχουν!” (er is geld). En dat zou dan wel eens een navrante leugen zijn geweest. Waarom stond hij zo te dringen om aan de macht te komen? Volgens mij wist de man trouwens van heel wat vroeger wat er aan de hand was. Daardoor is het ook de te verklaren dat hij voormalig premier Kostas Simitris uit de parlementaire groep van PASOK had gegooid in 2007. En daarom was er ook een machtsstrijd binnen zijn partij aan de gang, want hij wilde de oude PASOK-garde kwijt.
In ieder geval is het beeld heel wat genuanceerder dan ons wordt voorgesteld. Het is niet zo dat enkel Karamanlis er een boeltje van gemaakt heeft. Ook Simitis heeft de boel belazerd. Alleen bleek de ploeg van Karamanlis nog veel onkundiger dan die van Simitis. En we kunnen nu ook al niet meer zeggen dat Papandreou verrast was door de stand van zaken, toen hij aan de macht kwam. Misschien was de entree van het IMF dan ook al heel wat langer min of meer beslist? Er wordt ons in ieder geval absoluut niet de waarheid verteld.