Werkloosheid

Crisis in Griekenland en door de maatregelen die nu genomen zijn, zal de werkloosheid stijgen. Dat is ons al voor gezegd door het IMF. De eerste cijfers liegen er niet om. In februari van dit jaar was er in Griekenland officieel 12% van de actieve bevolking werkloos. Hoe betrouwbaar dit cijfer is, daar hebben we het raden naar. Het recente verleden heeft ons geleerd dat we voorzichtig moeten zijn met Griekse statistieken (hoewel ik er mijn hoofd op verwed dat er een geurtje hangt aan alle Europese statistieken en niet alleen aan de Griekse).

Feit is dat heel wat mensen werkloos zijn. En het zal nog erger worden, want de voorbije week zijn in mijn vriendenkring al heel wat mensen hun baan kwijt gespeeld en ze hebben niet meteen zicht op een nieuwe baan. Sommigen overwegen om naar het buitenland te trekken.

Een ander cijfer, dat niet zo gauw wordt meegegeven, is het aantal werknemers dat niet verzekerd is. Elke werkgever moet bij een bepaalde kas zijn aangesloten. Indien je een loontrekkende bent, dan is dat IKA, de grootste kas van Griekenland. Het aantal loontrekkenden vermindert stelselmatig in Griekenland. De meeste werkgevers vinden het niet interessant, want als je een werknemer wil ontslaan, dan moet je een extra vergoeding betalen (die met 50% is verminderd bij de recente maatregelen). Bovendien kan je ook maar een bepaald percentage van werknemers per maand ontslaan. Werkgevers willen liever wat meer flexibiliteit en nemen daarom vaker freelancers aan. Die werken met een zogenaamd “blokkaki”, een boekje met bonnetjes voor bewezen diensten, dat je zo een beetje als equivalent van een factuur kunt zien. Werknemers met een blokkaki kunnen meteen aan deur worden gezet, en binnen een maand weer worden aangenomen zonder al te veel poespas en extra kosten. Deze lui zijn samen met de zelfstandigen aangesloten bij de OAEE – kas, de kas van de vrije beroepen.

Uit de cijfers blijkt echter dat 25% van de werknemers geen verzekering heeft (het gaat om 1,5 miljoen mensen!). Dat is 1 op 4! Hoe zoiets kan, is me niet duidelijk. Als dat geweten is, dan kun je daar toch tegen optreden? Het gaat duidelijk niet om zwartwerk, want anders zouden die werknemers niet eens in de statistieken zijn opgenomen. Heel contradictorisch. En ondertussen staat onze minister van werkgelegenheid maar te schreeuwen op alle TV zenders (meneer Loverdos is een bijzonder mediageil man) dat er geen geld in de kassen zit. Waarom laat hij de werknemers hun bijdragen niet betalen voor die 25%? Waar is hij bang voor?

En dan maar zeggen dat de Griekse economie niet concurrentieel genoeg is, waardoor dit soort toestanden en nog andere rechten voor de werknemers makkelijker met de voeten kunnen worden getreden, in de naam van concurrentie.

One thought on “Werkloosheid

  1. Ik wil geen steen werpen maar het is opvallend dat Grieken nu ‘werknemers’ willen zijn en geen ‘zelfstandigen’ meer zoals 30 jaar geleden .
    De ‘rechten’ van de werknemer wegen zo zwaar op de werkgever , dat er geen uitkomst meer in zit . De sluitingen van zoveel bedrijven zijn er het bewijs van .
    De sociale bijdrage van een werknemer is uiteindelijk zoveel als z’n wedde ,rompslomp van bureaucratie erbij.
    Is dat geen verleiding voor zwartwerk wederzijds onder zulke dubieuze staatscondities ? Moet er geen tekeningske bij maken , nietwaar ?:)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *