U wist het wellicht al, maar vandaag is er in Griekenland nog maar eens een algemene staking. Daartoe is opgeroepen door de ambtenarenvakbond ADEDY en de vakbond van de privé sector GSEE. Nog steeds weet ik niet wie die GSEE eigenlijk vertegenwoordigen, want de privé sector werkt hier gewoon door vandaag. Vanochtend had ik me verwacht aan veel verkeer, zoals de gewoonte is bij een staking, maar het viel erg mee. De bussen rijden dan ook in Athene (van 8u tot 20u) en de scholen zijn ondertussen gesloten. Maar ik vermoed dat velen toch ook stilaan stakingsmoe beginnen te worden. Wanneer je als ambtenaar staakt, krijg je voor die dag geen loon uitbetaald, en het systeem van een vakbond die een stakingskas heeft, is hier totaal onbekend. En als ze al aan je loon hebben zitten knabbelen, verlies je natuurlijk niet graag nog meer inkomsten door te gaan staken, zeker niet als de zomervakantie voor de deur staat. En uiteindelijk is het toch maar de vraag of die stakingen iets zullen uithalen. Het regeringsprogramma bestaat uit het in de praktijk brengen van het memorandum dat Griekenland heeft ondertekend met het IMF, de ECB en de EU, en daar kan een staking niets aan veranderen, ondanks wat sommige regeringsleden misschien wel suggereren.
De voorbije stakingsacties hebben het toeristische imago van Griekenland geen deugd gedaan, en om die reden staken de luchtverkeersleiders vandaag niet. Daardoor zijn er geen internationale vluchten afgeschaft, maar er zullen zeker vertragingen zijn, vooral in de kleinere regionale luchthavens. Olympic Air en Aegean Airlines hebben vandaag al een aantal vluchten geschrapt.
In Piraeus heerst er onrust. Zullen de ferrieboten weer aan de ketting moeten blijven? De rechtbank heeft alle mogelijke acties in de haven illegaal verklaard, maar of dat effect heeft, kan ik moeilijk inschatten. Vandaag staken ook de media, dus het is niet allemaal te volgen. Het is echter niet ondenkbaar dat er vandaag politie zal worden ingezet.
Waarom wordt er trouwens gestaakt? Tsja, het antwoord kennen we al: tegen de besparingsmaatregelen van de regering. Maar ondertussen wordt er ook gestaakt om te protesteren tegen de ontslagen die er in de openbare sector zijn gevallen. Wat is er namelijk de voorbije dagen gebeurd? De regering heeft 19 overheidsbedrijven afgeschaft, omdat ze niet productief genoeg waren (of zelfs helemaal niet) en omdat ze voornamelijk werden gebruikt om postjes te creëren om bekenden aan een job te helpen. Het gaat om 19 bedrijven/centra: Museum en Bibliotheek van de Nationale Drukkerij (Bent u er ooit geweest? Of wist u af van het bestaan er van?), Instituut voor Migratiepolitiek, Overheidsdienst voor Sociale Cohesiefonds, Speciaal Hulpfonds, Nationale Academie van Letteren en Wetenschap, Ionische Academie, Internationale Ikrarios Luchtsporten Academie, Vereniging voor Bescherming tegen Aardbevingen van de Lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking van de Zwarte Zee (Pontus), Nationaal Centrum voor Gezondheidsonderzoek, Centrum voor Erfelijke Bloedziektes, Instituut voor Sociaal en Demografisch Onderzoek, Nationaal Observatorium voor Personen met een Handicap, de locale Centra voor Plattelandsontwikkeling, het Nationale Zuivelcomité van Griekenland, Wetenschaps- en Onderzoekscentrum voor Civiele Bescherming, Bedrijf voor het Beheer en Ontwikkeling van het Technologisch Park van Attica “Leukippos” NV, Openbaar Bedrijf voor Huisvesting en Wonen, Aquacultuur Centru Acheloos NS, Olympisch Dorp 2004 NV, en het Bedrijf voor de Exploitatie van Ruraal Land NV.
In de Griekse grondwet staat dat ambtenaren voor het leven zijn benoemd en dat ze niet mogen worden ontslagen. Daar heeft de regering nu een achterdeurtje op gevonden. Als je de posities gewoon afschaft, dan heb je eigenlijk niemand ontslagen. En op die manier zullen er zeker nog veel ambtenaren opeens werkloos worden. Zeker nu vervroegd pensioen niet langer meer tot de mogelijkheden behoort.
Er zijn ook heel veel mensen ontslagen die in september 2009 nog in allerijl massaal zijn aangenomen. Dat was in de periode net voor de verkiezingen. En ik heb pas nu geleerd hoe de situatie in elkaar zit: als in Griekenland een regering ontslagnemend is, dan voert die verder niets meer uit (ook geen lopende zaken, zoals in België het geval is). Die taken worden dan overgenomen door een “neutrale regering”, die bestaat uit hooggeplaatste ambtenaren. Die zijn dan weer wel aangesteld door de ontslagnemende regering, dus het mag duidelijk zijn dat zij in dat geval een heel duidelijke politieke stempel dragen. En in september was de kleur van die stempel blauw, van Nea Dimokratia. En zo zijn er in september 2009 werkelijk duizenden ambtenaren (allemaal loyaal aan Nea Dimokratia, zonder twijfel) aangenomen, tegen een enorme kost voor de staat. En die zullen er nu wellicht weer snel uit moeten.
De Grieken zijn brutaal opgewekt geworden van een goeie droom : staatsbeambte worden.
De dames die als ‘vrijwilligsters’ , de kinderen de straat helpen oversteken bij in-en-uitgaan van de school , willen nu ook benoemd worden. Ze zullen er een kruis moeten over maken .
Die 19 bedrijven/centra die je aanhaalt @Bruno , doen werkelijk wenkbrouwen oprijzen .
IMF ECB Eu . troika of de triena van Poseidon. in iedere geval ponaei ke tsouziiiiiiii.
In de provincie is er van stakingen weinig te merken tenzij een handvol kerels die aan vlaggezwaaien doen voor het gerechtsgebouw. De cruise schepen hebben hier geen hinder , de veerboten natuurlijk ook niet .