Vroeger, toen de luchthaven van Athene nog in de zuidelijke voorstad van Hellinikon lag, kwam je altijd over het zuidelijke gedeelte van de stad gevlogen, net voor het landen. Toen al, kon je zien dat vele Grieken een zwembad hadden. In de laatste 10 jaar is het aantal zwembaden er zeker niet op verminderd.
Er is heel wat te doen geweest rond de kwestie van de privé-zwembaden van de Grieken. Als ik me niet vergis, hadden 170 Grieken uit Attica in hun belastingsaangifte aangegeven dat ze een zwembad hadden. Een simpele klik op Google Earth toonde dat het er veel en veel meer waren. Nadat de overheid had aangekondigd dat ze foto’s van Google Earth had gebruikt om te zien wie een zwembad had, kon je opeens overal een soort van camouflage kopen voor je zwembad. Dat ging van een simpel doek met een opdruk van tegels, tot een heus hydraulisch systeem.
Omdat de overheid dringend op zoek moet naar manieren om de belastingontduiking tegen te gaan (het is echt wel de enige manier om inkomsten te genereren, want meer belastingen kan dit land niet meer aan), is de ΣΔΟΕ (de eenheid voor financiële en economische misdrijven – die destijds door premier Karamanlis was ontbonden) aan de slag gegaan met belastingsaangiften, verklaringen bij het kadaster en klantenlijsten van bedrijven die zwembaden aanleggen.
Zo zijn in Attica een tijd geleden al honderden zwembaden aan het licht gekomen, en nu zijn Chalkidiki, Thessaloniki en Pieria aan de beurt. Daar zijn 1.1123 gevallen gesignaleerd van Grieken die hun zwembad niet hebben aangegeven.
De volgende stap is dat deze mensen zullen worden aangemaand om hun zwembad te gaan aangeven bij de belastingsdienst. Dat betekent dat ze meer belastingen gaan betalen en bovendien hangt er hen nu ook nog een fikse boete boven het hoofd (die kan variëren van 3.500 tot 10.000 euro). Als blijkt dat ze geen vergunning hadden, dan kan de boete nog hoger liggen. Nu kunt u zich afvragen hoe het mogelijk is dat iemand een vergunning krijgt om een zwembad aan te leggen, en dat hij dat zwembad vervolgens niet aangeeft bij de belastingen en dat zoiets jarenlang niet wordt opgemerkt. Het antwoord is simpel: er is geen communicatie tussen de verschillende overheidsdiensten in Griekenland.
Verwacht wordt nu dat de komende jaren tot 100.000 zwembaden zullen worden aangegeven in de belastingsaangiftes.
Niets nieuws onder de zon. In Vlaanderen worden alle bouwvergunningen doorgegeven aan het kadaster (Ministerie van Financiën), dat er dan belastingen kan op heffen. Omgekeerd gebeurt dit niet: als het kadaster ergens een constructie “opmerkt”, wordt er niet onderzocht of er wel een bouwvergunning voor nodig was… Vanaf 1 december mogen er zonder vergunning tot 40 (veertig) m² aan overdekte en tot 80 (tachtig!) m² aan onoverdekte vrijstaande constructies (zoals zwembaden) worden aangelegd in de achtertuin. Wordt Vlaanderen Grieks? 😉
Ik denk dat het een impuls is voor de bouwbedrijven Bertinos, veel mensen doen het nu niet om al dat gedoe er omheen.