Arme politici

“Laat de rijken de crisis betalen!” “De politici hebben zich te goed gedaan aan de vetpotten, laat hen opdraaien voor de crisis!” “Corrupt zijn ze! Allemaal!”

Dat hoor je hier wel vaker. Er bestaat het beeld bij de modale Griek dat de politicus erg corrupt is en zich flink verrijkt tijdens zijn politieke carrière. Daarom werd de publicatie van het vermogen van de verschillende politieke leiders gisteren uiteraard goed gevolgd. Sinds een paar jaar geleden moeten die namelijk de herkomst van hun eigendom aangeven. En als je de cijfers bekijkt, kun je je toch wel een aantal vragen stellen.

Zo is de voorzitter van de extreem-rechtse partij LAOS, Giorgos Karatzaferis, de rijkste partijleider (hij heeft overigens zijn eigen televisiezender waar hij het circus van zijn partij regelmatig laat paraderen). In 2008 gaf hij een inkomen aan van 101.783 euro (grotendeels zijn parlementaire wedde) en hij heeft 21 onroerende goederen, 2 zware auto’s  en een jacht. Karatzaferis en zijn vrouw zouden 156.000 euro op hun spaarboekje hebben staan.

De Griekse premier heeft een inkomen van 126.205 euro. Hij heeft de gedeeltelijke eigenaarschap van een huis in de Nea Erythrea, een noordelijke voorstad van Athene. Papandreou zijn vrouw hebben 66.496 euro gespaard. Hij heeft kasbons van Alpha Bank ter waarde van 228.000 euro en een wagen van 2000 cc.

De voorzitter van Nea Dimokratia, Antonis Samaras, heeft een inkomen van 106.982 euro en heeft 2 eigendommen: één in centraal Athene en één in de noordelijke voorstad Kifissia. Hij heeft goed geboerd, want heeft een spaarrekening van 390.000 euro. Het koppel Samaras heeft flink wat aandelen.

Alexis Tsipras, hoofd van Radicaal Links (SYRIZA) geeft een inkomen van 21.588 euro aan, en heeft 2.949 euro gespaard. Hij heeft 1 flatje in Athene.

En partijleidster Aleka Papariga, van de Communistische Partij, is het armst: ze heeft een inkomen van 90.328 euro en bezit 62,5% van een flat in Athene. Aleka heeft 400 euro gespaard.

O ja, en de meest onzichtbare politicus van Griekenland, oud-premier Karamanlis, heeft een parlementaire vergoeding van 102.204,25 euro en een ander inkomen van 27.481,92 euro. Zijn vrouw, die dokter is, heeft een inkomen van 22.082,21 euro. De familie Karamanlis heeft een spaarrekening van een paar 100.000 euro en verschillende onroerende goederen, kasbons en aandelen.

Het lijkt allemaal wat vreemd: waar is de grote weelde? Is dit wel alles? Is er één en ander achter gehouden? Zo hoorden we gisteren op het nieuws dat de speurdienst van de belastingen verschillende grote luxejachts had gevonden die zouden toebehoren aan politici, oa. ex-ministers van Nea Dimokratia. Namen werden niet vermeld, en de jachts staan allemaal geregistreerd via off-shore bedrijven in het buitenland. Er worden geen belastingen betaald. Het zal allemaal wel wettelijk zijn, zeker? Maar het doet toch wel vragen rijzen of de bovenstaande bedragen wel correct zijn.

Er zou ook eens moeten worden nagegaan hoeveel iemand heeft voor hij de politiek in gaat en hoeveel hij heeft een paar jaar later.

9 thoughts on “Arme politici

  1. Inderdaad @Bruno , al die lieden die de zware last van een failliete staat op hun ‘schriele’ schouders dragen , zouden toch wat meer mogen gehonoreerd worden . Zou je Papoulias geen muntstuk toesteken als je hem op straat tegenkwam?

  2. @iedereen: wat betekent de uitdrukking: Sfaksate ton kokora? ‘t zal wel niet letterlijk zijn 😉

  3. meestal wordt de haan geslaagt bij de foundament van een te bouwen huis. waar heb je het gehoort?? zonder de synfrazomena kunnen wij niet precies weten wat je bedoelt.
    hier voor de politici omdat de meesten met een enorme aantal huizen zijn betekent vast dat ze al hun zuur verdient kapitaal zonder ooit te hebben gewerkt aan huizen hebben geinvesteert. er zijn van die 300 van de parliament jonger dan mij zonder ooit te hebben gewerkt met enorm veel geld op de bank of huizen in hun beziting.
    eigenlijk moet zijn sfaksane ton bouleuti/na san kokora.
    Γαμω την ατυχια μου.

  4. @Tzimi: bij het bouwen van mijn huis 🙂 – maar wist niet wat ermee werd bedoeld. De bedoeling zal zeker zijn om je geluk te wensen maar wordt er dan ook ‘echt’ een haan geslacht?

  5. @Saki , ik heb ook zoiets gehoord en kwam mij voor als :
    ‘ Heb je een offermaal geschonken ?’ ttz , je laatste centen er voor veil hebben . Als je een haan slacht, dan maak je het hoofd van je kippenhok een kopje kleiner en waarschijnlijk ook de opbrengst van je doening . De ouderen wisten wel wat voor inspanning het kost een huis te bouwen en @Tzimi , misschienl hebben politici veel hanen of is schouderoptrekken even effectief? 🙂

  6. @Sakis, ik herinner me, bij het lezen van het boek “Ten noorden van Ithaka” (Eleni Gage – tik maar eens in op google), dat er echt (letterlijk dus) een haan wordt geslacht bij het (ver)bouwen van een huis. Het waarom staat er ook in uitgelegd; helaas herinner ik me de uitleg niet meer.

  7. de eene slacht een haan ,andere doen flesjes eigen tsipouro bij de foundament, de andere metselt zijn vrouw er in ,zo als de brug bij Arta. iedere gek zijn gebrek.
    een haan geven aan een politici is een investering voor je toekomst. baantje bij de overheid ,fakelakia,weinig belasting betalen en een dure vila bouwen met je verdiende geld uit het leven zeur maken van je medegrieken.
    trouwens ik kom een beetje laat mee ,maar zaterdag vroeg naar de Syntagma ,er zou een protest komen
    http://prezatv.blogspot.com/2010/09/259-930.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *