Hij mag dan wel geen Griek zijn, op dit moment wordt hij hier toch wel zo een beetje als Griek gezien. De Grieks-Cypriotische econoom Christoforos Pissaridis heeft gisteren de nobelprijs voor economie gewonnen, samen met de Amerikanen Peter Diamond en Dale Mortensen voor hun analyse wat mensen tegenhoudt om jobs te vinden.
Misschien moet premier Papandreou deze man maar eens opnemen in zijn denktank.Papandreou omringt zich graag met intellectuelen met wie hij dan van ideeën wisselt over de economie, de politiek en wat weet ik nog meer (zie hiervoor mijn post over het Symi Symposium).
Pissaridis heeft namelijk 8 maanden geleden al in de kwaliteitskrant Kathimerini een artikel gepubliceerd met 2 Griekse collega’s over hoe Griekenland uit deze crisis kan geraken. Dat was niet louter een theoretisch artikel: Pissaridis stelde ook een aantal maatregelen voor. Belangrijk was voor hem dat corruptiepraktijken van politici door een aparte rechtbank zouden worden behandeld, dat politici niet langer dan 10 jaar actief politiek konden bedrijven en zo meer. Enkel wanneer het politieke systeem stilaan de schijn geeft dat het min of meer verantwoordelijk gesteld kan worden voor haar daden, kan het vertrouwen bij de burger weer beginnen groeien.
Lectuur die zeker niet in goede aarde zal vallen bij de Griekse politici, voor wie politiek een familiebedrijf is waar nepotisme en achterbakse insinuaties schering en inslag zijn.
Mijn zoon glom alvast van trots, half Vlaams, half Cypriotisch…
En hij zei gisteren meteen dat Gap met die man moest babbelen…
Îα εÏθειν ο κουμπαÏος,αμε γιατι οχιν!!! να φοÏει και την βÏακοÏν του να σαÏιζει την στÏαταν.
http://www.youtube.com/watch?v=KHa8pnIJJQI&p=EF46A15017853655&playnext=1&index=9
en over de coruptie ,zullen ze zeker tegen hem zeggen ,Look who is talking. maar hij kan adviezen geven hoe wij ook rusishe kapital kan witwassen.
@Anna, Gap misschien nog niet, maar Skai heeft hem al wel gecontacteerd, en dit is zijn remedie: 400,000 ambtenaren ontslaan, pensioen op 63 jaar met 65% ‘loon’, ” private pensioenrekeningen, + amper 10% vennootschapsbelasting.
Zal gap hem bellen? mmm, denk het niet…
Heeft iemand een link naar dat artikel van Kathimerini toevallig?
@Hans: klinkt al veel beter dan al wat ik tot nu toe heb gehoord.
@Philippe, kijk hier eens:
http://GreekEconomistsforReform.com/public-finance/development-is-the-only-solution-seventeen-proposals-for-a-new-development-strategy/
Dank!
Interessant artikel. Al voorzie ik nu al een aantal grote knelpunten:
1. De Griek zelf. Die is niet geinteresseerd momenteel in het belang van zijn land maar maakt zich alleen zorgen over hoe hij de rekeningen zal betalen volgende maand en hoe hij zijn privileges kan behouden. Een groot speerpunt in het artikel is het uit het slot gooien van beroepsgroepen (taxi, transport etcetc). Lastig…
2. De politici. Politiek in Griekenland is een clan sport geworden. En zo lang ze baantjes geven aan hun district kiezers, zullen ze nooit niet gekozen worden
3. Om alles goed te kunnen regelen en reguleren heb je een sterke ICT nodig. Zeker bij het verhaal van belastingen innen en bonnentjes cross-checken. Alles wat een iemand declareert als kosten moet terug te vinden zijn bij de boekhouding van zijn leveranciers als inkomsten. Zonder een goede ICT infrastructuur is dit haast onmogelijk. Gezien het feit dat Griekenland zowel de infrastuctuur als de kennis niet bezit om dergelijke projecten op te zetten, zie ik dit somber in. En zonder goede belasting inning ben je nergens. Misschien moeten ze een team inhuren uit Apeldoorn.
Er staat ook een punt wat ontzettend onrealistisch is en waaruit blijkt dat ze niet zoveel kennis van ICT hebben. Dergelijke projecten zijn gewoon niet te realiseren binnen een jaar. Alle grote projecten in NL, dat toch in de top 5 van Europa zit wat dat betreft, duren veel langer of mislukken domweg.
Maar… In een ideale wereld zouden hun ideeen wel voor de oplossing kunnen zorgen.
Wat een neoliberale maatregelen zijn dat ?
Alles voor de bedrijven en niets voor werknemers, ambtenaren en gepensioneerden?
Dat betekent nog meer dualiteit, nog meer supperrijken en groeiende onderklasse. Nog meer crisis want nog minder consumptie en oppotting in steeds minder handen.
Dergelijke maatregelen hebben al veel in landen ten overvloede hun failliet bewezen. Dit betekent het einde van wat nog van een zogenaamde welvaartstaat rest…