Akropolisperikelen

U heeft het wellicht met verbazing gevolgd deze week: de toegang tot de Akropolis werd bezet door werknemers van het minsterie van Cultuur. De reden? Ze waren allemaal aangenomen op basis van tijdelijke contracten – een uitzondering, want ambtenaren in Griekenland hebben normaal werkzekerheid voor het leven. Velen onder hen worden voor korte periodes aangenomen, en wanneer die periode bijna voorbij was, kregen ze een nieuw contract aangeboden, weer voor korte duur. Op zich is deze procedure twijfelachtig: wanneer iemand langer dan 9 maanden voor dezelfde werkgever werkt, dient hij een contract van onbepaalde duur te krijgen. De staat zet dus een voorbeeld en houdt zich niet aan deze regeling.

Dat was een eerste reden waarom de Akropolis bezet werd.

Een tweede reden was het feit dat de contractuele werkgevers al maanden niet zijn uitbetaald. Vaak zelfs 22 maanden niet! Dat is bijna 2 jaar! Waarom komen ze dan nog werken, vraag u zich af? Omdat een werkweigering onmiddellijk een ontslag tot gevolg heeft waarbij je ook nog eens je recht op een magere werkloosheidsvergoeding verliest.

Reden genoeg om te protesteren natuurlijk. Het gevolg was wel dat vele toeristen deze week voor een gesloten poort stonden en de Akropolis niet konden bezoeken. Ze kregen er wel een ander schouwspel voor in de plaats: de oproerpolitie probeerde het protest op donderdag neer te slaan met matrak en traangas. Zo heilig is de “heilige rots” (zoals de Akropolis in het Grieks wel eens wordt genoemd) dus niet.

Ik begin deze contractuelen wel te begrijpen. Als ze naar het ministerie van Cultuur trekken, worden ze genegeerd en krijgen ze geen audiëntie bij de bevoegde minister. Als je al bijna 2 jaar niet meer bent uitbetaald, ben je tot veel in staat, natuurlijk. En door de Akropolis te bezetten, breng je het probleem wel in een breed daglicht en breng je de overheid in een moeilijke positie.

Ondertussen is de Akropolis wel weer open, maar de contractuelen staan er nog steeds te protesteren. Als ik hun was, zou ik alle spandoeken in het engels opstellen, zodat een breed publiek begrijpt waarom ze er staan.

Een woordvoerder van de overheid zei eerder deze week in een nieuwsuitzending dat de contractuelen kunnen worden uitbetaald, want dat het geld voorhanden is. Maar ze moeten dan wel met de “nodige papieren” naar het ministerie komen. Vreemde toestand: om wat voor papieren gaat het? Weet het ministerie dan niet dat die mensen gewerkt hebben?

Een hoogst onduidelijke toestand die er nog maar eens op wijst wat voor een chaos er heerst bij de openbare sector.

10 thoughts on “Akropolisperikelen

  1. Weer eens een verwijs naar de onbetrouwbaarheid van de regering , kazakdraaiers die hun volk niet betalen .
    Ze leggen een bevolking in de luren met beloftes en werkaanbiedingen en zijn de eersten die de reglementen niet naleven. De politiekers zijn kampioenen in het draaien van omstandigheden als het heet onder hun voeten wordt
    en in hun eigen gegraven vallen , sukkelen.
    Het brutale optreden van de politie was wereldnieuws en toeristen die nu zonder ingangsgeld kunnen bezoeken ,voelen zich toch ook wat onzeker met die politie die aan de ingang staat .
    Het imago van GR wordt voordurend gekelderd door leiders die alleen maar op eigenwinst uit zijn .

  2. “Als je al bijna 2 jaar niet meer bent uitbetaald.” Wablief?
    Dan ben je inderdaad tot veel in staat. Je zou voor minder.

  3. ik vraag het maar hier ook. wie zou blijven werken voor een baas voor twee jaar lang als hij niet betaalt wordt??
    en ok,hun worden niet betaalt voor twee jaar en gaan ze de akropolis dicht gooien. deze praktijk ,het niet betaalen is bekent bij de griekse staat,dat doet met meerdere mensen. wat moet dan iedereen die de staat bevooraad en zijn geld soms 5 jaar later krijgt??
    Daar bij ,het is toch onacceptabel dat de akropolis op tijdelijke krachten draait.
    ειναι κατι που μου θυμιζει να ψαχνουμαι σ ενα βοθρο ,ποια κουραδα βρωμαει λιγοτερο.
    denk er aan ,dat deze mensen zeker recht op hun gewerkte loon hebben maar volgens wet welke ook bekent bij hun is en was na 2 jaar werken op tijdelijk contrakt ,geen recht op werk meer hebben bij de zelfde ministerie. dus de eis,wij hebben werk en wij willen verlenging is niet recht. want ik wil ook werk bij de griekse staat, hebben wij net zo goed al die jaaren op de partij gestemt.

  4. Die woordvoeder met de nodige papieren ,was Chitiris,de man van Farantouri. alos malakas ki autos.

  5. @Tsimi , heel wat bedrijven willen de staat niet meer bevoorraden of werk ondernemen voor de reden die jij aanhaalt : jaren wachten op je geld . Een handelaar die iets levert zonder betaald te worden , heeft toch al de BTW betaald op die goederen . De stock moet aangevuld worden en daar betaal je weer BTW op . En dan komt er zo’n leuke vent opdagen die zegt :”Maar het is de staat, daar verlies je toch niks van ? ”
    En @Bobtje , het is ook mogelijk dat veel van die Acropolis beambten zelfs niet weten waar die ligt . Weer zo’n truuk om stemmen te ronselen : vriendjespolitiek en maar volk aanwerven die geen uitstaans hebben met de job .
    ‘k Heb het al meermaals aangehaald dat het Volos hospitaal een resem tuiniers heeft maar geen tuin .

  6. Zelf zou ik alleszins geen 2 jaar werken zonder loon te krijgen. Echter dat is natuurlijk hier in België! Persoonlijk ben ik vakbondsvertegenwoordiger en vakbondsafgevaardigde. Onlangs kregen wij ook ons loon niet en ik heb het dan over +/- 7 dagen over tijd. Een paar bezoekjes en enkele telefoons en het was geregeld.

    Het is natuurlijk een paar ander mouwen als ze aangenomen worden zoals Bruno beschreven heeft. Niettemin stel ik mij dan toch de vraag of de respectievelijke vakbonden die in die sector (toerisme?) een akkoord hebben afgesloten daar niets kunnen aan doen?

    Enfin, naar ik al begrepen heb stellen de vakbonden in Hellas niet zo veel voor. Dan sta je als arbeider inderdaad machteloos.

    Ik hou het bij de leus: Loon naar werken! Omgekeerd natuurlijk ook.

  7. en waarom blijft iemand 2 jaaren werken zonder salaris?? mischien omdat de partij heeft belooft een vaste baan ,bij de staat met vaste inkomen en een mooi pensioen??
    ik heb 25 jaar geleden in deze molen gezeten. zou ik onderaan bij Ote beginnen, en zou nou mooi een vaste baan hebben .ik begin zo langzaam aan de hand deze staat te haten, en deze griekenland is niet de griekenland van de grieken die ik wil kennen.
    wat dan ook ze hadden kunnen protesteren zonder Akropolis dicht te moeten doen. en ook nog met een eigen slot. wat is het ,hun huis dat ze zomaar de slot vervangen?? Het lied zegt ,op deze marmers komt geen roest ,en de roest is gekomen van mensen met een rare mentaliteit.
    Hellas bijna 40 jaar na de dictatuur zijn wij terug naar het nieks. griekenland stelt vandaag de dag nieks maar echt nieks.
    http://www.youtube.com/watch?v=uG-1LsE1oEo&feature=related

  8. @Tzimis, je klinkt hoe langer hoe meer als mijn vader in de jaren ’80; toen liet hij zich ook extreem negatief uit over alles wat met Griekenland te maken had.
    De huidige negatieve evolutie niet ontkennend: we spreken eIkaar nog wel over een jaar of 10 – 20; als je (nóg) langer in het buitenland bent, kijk je weer door een andere bril naar je vaderland, dan word je (terug) milder.

  9. mischien ,maar ik heb net mijn broer gebelt en hij zit zonder werk ,het wordt koud en de diesel prijs is voor hem niet te betalen.
    ik wou nooit zo over griekenland spreken,ik heb mijn eerste 25 jaaren daar gebracht, ik weet hoe het was wat is geworden en waar het naar toe gaat. ik kan het je garandeeren dat over 20 jaar ,net zo is als 20 jaar geleden.
    in de jaaren 80 had ik daar wer zo als mijn ouders en mijn broers. wij hadden alles en mischien had ik het better dan nu in nederland. Nu kan ik niet het zelfde zeggen voor mijn familie en vrienden in Athene en Drama.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *