De behaarde steen – deel 2

Ik vertelde u vorige week over een merkwaardige gewoonte die we op Zakynthos zagen: het zoeken naar de behaarde steen (η πέτρα μαλλιαρή). Noem het hardnekkigheid, maar ik blijf zoeken tot ik de oorsprong en betekenis van dergelijke gewoontes terugvind. De meeste Grieken blijven er een beetje onverschillig door: zij houden dan wel vast aan hun gewoontes, maar ze weten zelden of nooit waarom die gewoontes bestaan.

Afgelopen weekend heb ik wat meer informatie over de gewoonte van de behaarde steen gevonden. Blijkt dat dit ritueel ook in andere delen van Griekenland bestaat. Maar in tegenstelling tot onze Zakynthianen, zoekt men daar naar de bewuste steen op Hemelvaartsdag (een dag die eigenlijk niet zo fel wordt gevierd in Griekenland – het is alleszins geen vrije dag hier). Naar het schijnt is de Hemelvaartsdag de eerste dag dat je zonder veel problemen kunt zwemmen in de zee. Tot dan zou de zee gevaarlijk zijn. De behaarde steen brengt geluk en wordt onder het hoofdkussen bewaard. (Overigens heeft men nog een andere gewoonte met Hemelvaart: vrouwen vangen dan zeewater van 40 golven op in een fles – u leest er hier meer over, in het Grieks weliswaar, maar u weet de vertalingssite van Google te gebruiken).

Dus toch niet echt een gewoonte die typisch is voor Zakynthos, behalve dan het feit dat ze er feest voor vieren op 31 juli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *