En hoe zit het nu met de werkloosheid?

Het is crisis, dat horen we overal. Een van de gevolgen is dat de werkloosheid flink stijgt, ook in Griekenland. Vele Grieken zouden zonder werk zitten en de groep die het hardst wordt geraakt, zijn de schoolverlaters. Indien je geen ervaring hebt, is het erg moeilijk om aan de bak te komen.

Bovendien slaagt dit land er niet in om een aantrekkelijk bedrijfsklimaat te scheppen. Buitenlandse investeringen zijn bijzonder laag, want het is echt een lijdensweg om hier als buitenlands bedrijf een vestiging te openen. Er is enorm veel bureaucratie en de corruptie tiert welig. Dat heeft toch gevolg dat er in deze sector weinig jobs te rapen zijn als schoolverlater. Maar laten nu al die schoolverlaters toch wel flink wat acwademische bagage hebben. In Griekenland geldt nog steeds: “Μάθε, παιδί μου, γράμματα, για να έχεις καλά γεράματα” (studeer goed, mijn kind, voor een goeie oude dag”). Je zit dus met hoogopgeleide jonge werklozen en geen jobs.

Nochtans zijn er wel jobs, weliswaar voornamelijk in de landbouw en in de toeristische sector (diensten). Het is misschien wel enigszins begrijpelijk dat iemand met een diploma niet in die sectoren wil gaan werken. Veel afgestudeerden wachten dan liever tot ze iemand kennen die hen in de publieke sector kan binnenloodsen, zodat ze het enorme ambtenarenleger van Griekenland kunnen vervoegen.

Maar zelfs mensen zonder diploma geraken niet aan de slag in de landbouw of in het toerisme. De klacht die je altijd hoort is: “de Grieken willen niet werken voor het loon dat we hen aanbieden. Dus zijn we genoodzaakt om buitenlanders aan te nemen” . Dat klopt natuurlijk voor een deel wel, maar er zijn genoeg werkgevers die liever een buitenlander in dienst hebben omdat die zelfs bereid is om te werken, zonder verzekerd te worden. Hij wordt dan wel in het zwart betaald, maar de werkgever spaart daar erg veel geld mee uit. En omdat het overheidsapparaat niet werkt (er zijn zeer weinig controles op zwartwerk, en als de controleur langs komt, krijg hij vaak een enveloppe met geld toegestopt, waardoor hij snel zijn mond houdt), lukt dat aardig.

Feit is dat de werkloosheid gestegen is. In alle sectoren vallen er slachtoffers, maar dank zij de zwarte economie blijven zelfs de officiele werklozen toch nog een inkomen hebben. En maar goed ook, want op een maandelijkse werkloosheidsuitkering kun je hier maar hoogsten voor 1 jaar rekenen.

2 thoughts on “En hoe zit het nu met de werkloosheid?

  1. Ik heb gehoord dat een advokaat,souvlaki verkoopt,gewikkeld in copieen van z’n diploma !
    Maar nu wat toerisme betreft : 2 weken geleden gingen m’n schoonzus en ik een buffet bestellen in het Xenia hotel in Volos en tot onze verbazing was het ganse hotel om zo te zeggen leeg.Nu is alles volgeboekt voor het weekeinde van 15 augustus,idem voor andere hotels maar hoe kunnen hoteliers rondkomen met een paar weekeindes per jaar? Daarbij zijn hun prijzen erg duur,veel duurder dan klasse hotels in Italie,Frankrijk,Oostenrijk,enz.
    Het is ook duidelijk dat het meeste personeel tijdelijk zijn aangeworven en geen ervaring hebben .

  2. de meeste diplomas waren al jaaren wardeloos in gr. wij kennen de uitdrukig , Tha kano to diploma korniza na to xerome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *