1821

Voor diegenen die de meer recente Griekse geschiedenis kennen, zal het cijfer in de titel iets betekenen. Voor de anderen verklaar ik het graag: 1821 is het jaar waarin Griekenland de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Turkse overheerser begon. Eigenlijk waren er al verschillende kleine opstandjes geweest, maar op 25 maart 1821 verklaarden de Grieken zich onafhankelijk van Turkije. Het duurde eigenlijk wel tot 1829 voor die onafhankelijkheid een feit was.

De kwaliteitszender SKAI heeft een serie gewijd aan de onafhankelijkheidsstrijd. Vanavond wordt de eerste aflevering uitgezonden. Bent u niet in Griekenland, maar begrijpt u wel Grieks, dan kunt u de serie vanavond om 23:00u Griekse tijd via het internet volgen op: http://www.skai.gr/tv/

25 thoughts on “1821

  1. bedankt voor de tip dat ziet er goed uit zal zeker kijken

  2. Zo te zien zullen de vragen van tzimi hier beantwoord worden.akou wakker geworden na 400 jaar en laf zijn ….

  3. ik ben op dit moment aant kijken wat is dat een docu of wat…????????????

  4. WOW WOW WOW – ik ben alvast een fan!

  5. Ik ben ook aan het kijken en het is heel interessant… bedankt voor de link naar die tv-zender skai. Ik hoop dat ik via diezelfde link naar de Griekse tv kan blijven kijken als ik zin heb. Met die Griekse onafhankelijkheid ben ik trouwens altijd heel blij geweest (je vindt er trouwens heel wat info over in het historisch museum in Athene, nietwaar!) Het was toen tevens de periode van nationalisme: ook België werd toen onafhankelijk… Wat het ostracisme betreft: groot gelijk, @Bruno, ik weet al welk antwoordje ik zou kerven op mijn stukje scherf !

  6. hier de directe link voor diegenen die dit artikel pas over een paar dagen lezen. Straks verdwijnt het wellicht uit de home page.

    http://1821.skai.gr/

  7. eum, hebben ze geen “uitzending gemist” optie daar??? kan niets vinden en heb het vanavond gemist…… 🙁

  8. @Philippos: op het internet gaat niks verloren

  9. Inderdaad @Europa, een documentaire, met duiding van universiteitsprofessoren. Gezien het aantal misverstanden dat vaak nog leeft hier rond de hele onafhankelijkheid en de Turkse overheersing, is dat wellicht geen slecht idee!

    @Philippos, kijk eens hier http://www.skai.gr/player/tv/
    Je moet de optie “On Demand” kiezen. Onderaan het scherm heb je een lijst van uitzendingen die je zo kunt opvragen.

  10. Geachte Bruno,

    Economisch samenwerken met Turkije zou ook een mogelijkheid zijn om de Griekse economie er bovenop te helpen. Niet te vergeten dat de Turkse economie in 2011 met 4 à 5% zal stijgen.

    A propos, dat de Turken meer business-minded zijn dan de Grieken, volgt o. m. uit hun toerisme aanpak : in het jaar 2000 waren er in Griekenland en Turkije evenveel buitenlandse toeristen nl 10 miljoen ; in 2010 waren er in Griekenland 12 miljoen en in Turkije 27 miljoen !

    Nog iets in verband met toerisme. Men zwaait zo hoog van de toren met het grieks toerisme als zijnde DE brom van inkomen voor het land.
    En dit is inderdaad zo. Maar wat dan te bedenken van het toerisme in Belgie dat met 17 miljoen toeristen (buitenlandse en binnenlandse) exact even hoog scoort als het totaal aantal toeristen (binnenlandse en buitenlandse) in Griekenland (eveneens 17 miljoen)

    En in Belgie betekenen de toeristeninkomsten slechts een zeer klein deel van de totaal inkosten (=van het bruto nationaal product)

    Conclusie : Griekenland moet het niet zoeken in zijn verdere uitbouw van het toerisme want de cijfers (zie vergelijking met Turkije) bewijzen dat ze het niet kunnen.
    Griekenland moet andere economische zaken bewandelen zo dat de export kan vergroten.
    Maar dan kom ik terug bij mijn vorige visie :
    zolang dat de Griekse mentaliteit (=zin voor structuur en efficientie, alsook het matigen van het winstbelang) niet verandert KAN Griekenland geen goederen verkopen in het buitenland, noch aan zijn toeristen

    (Ter voorbeeld en overdenking : Griekenland slaagt er amper in om voor 50 miljard euro te exporteren -toerisme inbegrepen- terwijl Belgie aan het tienvoudige zit -als men de diamanthandel erbij rekent- ; en dit ondanks het feit dat de loonkost in Belgie zo’n 3 maal hoger zijn dan in Griekenland !!! )

    Om over na te denken

  11. Nog een toevoeging op Fred:
    Turkije is minder mierenneukerig vwb bureaucratie. Wil je een onderneming starten in Turkije (waaruit waarschijnlijk ook arbeidsplaatsen zullen ontstaan)? Prima, wees welkom! Heb meerdere verhalen her en der gelezen van mensen die hun horeca tent in Griekenland sluiten, naar Smyrni verhuizen en daar een Grieks cafe/restaurant openen binnen 2 weken en gouden zaken doen.
    En wat betreft de toerisme. De Griekse ondernemer zet een omzet target in zijn hoofd. Als de volume tegenvalt, ipv de prijs verlagen om de verkoop te stimuleren, gaan de prijzen omhoog om alsnog de target te halen ondanks de wegzakkende volume. Dit zie je ook terug in de toerisme. Prijzen gaan alleen maar omhoog. Het is nu zo erg dat je vaak als Griek net zo goed naar Parijs of Brugge of Amsterdam kun gaan dan ergens naar een Grieks eiland.

    @Bruno:
    thx voor de heads up 😉

    @Sakis:
    Niet zo flauw doen he 🙂 Vaak wordt het wel van de homepage verwijderd en wordt het iets lastiger terug vinden. Maar verloren gaat het niet uiteraard.

  12. @Philippos: dat van dat omzet target klopt ook voor Griekse ondernemingen in België, die het op dat punt vaak aan commercieel inzicht ontbreekt. Zelfs in de komische film “Kebab connection” loopt een Griek rond die het zelfs als zijn tavena leeg is, nog overbodig vindt om reclame te maken omdat hij er zo van overtuigd is dat “Grieks” ook voor Duitsers gelijk is aan “kwaliteit” 🙂 (op het einde valt zijn nikkel wel).

  13. Wat lees ik hier ? Leve Turkije ? Amaai zeg. Turkije hoort helemaal niet thuis in Europa, noch geografisch, noch wat mentaliteit of cultuur betreft. Wij zijn er één keer op vakantie geweest (prachtig hotel en uitstekend eten, ere wie ere toekomt, dat geef ik graag toe), toch zien ze er ons daar nooit meer. Zeer opdringerig personeel, heel opdringerige winkeliers die je zelfs bij de schouders durven nemen, je een thee aanbieden maar de deur sluiten… En van een vrouw kunnen ze ook niet afblijven. Ook historisch zijn de Aziaten (ik weet het, het waren toen nog geen Turken, maar die hebben er blijkbaar wel veel van overgenomen) Trojaanse oorlog ? Perzische oorlog ? De verhaaltjes zijn mooi, de realiteit was anders. Gelukkig heeft Griekenland het Aziatisch imperialisme altijd kunnen stoppen, en zelfs nu moeten ze dat doen om de illegalen proberen te stoppen. De grootste veldheer, Alexander de Grote, slaagde erin om die twee culturen te verzoenen (4de eeuw VC), na hem ging weer alles om zeep. De expansiedruk bleef maar uit Azië komen: Griekenland werd aangevallen en bleef ong. 400 jaar lang in slavernij gedompeld. Door wie ? Juist, door die Turken.
    Kalispera !

  14. Geachte Philippos,

    Nog nooit heb ik iemand in zo eenvoudige -doch juist daardoor zo duidelijke en realistische- bewoordingen het probleem van de huidige Griekse maatschappij gehoord.

    Je levert het bewijs dat je het Grieks probleem door en door kent en beseft.

    Proficiat, filosoof Philippos.

    Je enorm doorzicht getuigt van een zeer grote mensenkennis.

    Hoed af.

  15. BRAVO RE LEONTA ik weet niet waar mr fred zijn cijfers haalt maar als ik andere bekende en respectabele economen en andere experten hoor spreken doet Hellas het zelfs beter dan sommige West-Europeese landen. Cijfers ??????????? Griekenland heeft een hele organisatie gelijk de EU voor de gek gehouden ook met cijfers om in de eurozone te mogen toetreden.

  16. @ Europa:
    Cijfers? No problem. Hier heb je er een paar:
    Voor de periode januari tot oktober 2010:
    Export vanuit
    België: 258,4 miljard euro
    Griekenland: 12,6 miljard euro

    Import naar
    België: 242,6 miljard euro
    Griekenland: 31,9 miljard euro.
    Bron: Eurostat

  17. Geachte EUROPA,

    Wat de cijfers betreft, alle cijfers haal ik uit officiele statistieken van de Europese Commissie.
    Doch, op de keper beschouwd, moet ik je wel gelijk geven indachtig de cijfers die Griekenland
    aan de Europese instanties overmaakte in 2000 om diens toetreding tot Eurolanden mogelijk te maken.En ook deze cijfers stonden in deze officiele statistieken van de Europese Commissie.

    Maar lees aub eens de zienswijze van Philippos, 26.01.11 om 13H22 . Deze zienswijze is geniaal en gebruikt geen cijfers.

  18. Ja @fred en josee deze cijfers zullen wel kloppen op een of andere manier. Ik bedoel maar mensen, dat ook Eurostat zijn berekeningen baseert op gegevens die ze zelf weer op een of andere manier verkregen hebben, daar zullen wel altijd ook cijfers bij zijn die nooit het daglicht hebben gezien of beter gezegd Eurostat hebben gezien.

  19. @Europa/@Fred/@Josee

    Eerste les bij mijn studie Bedrijfskundige Informatica => Garbage in / Garbage out.

    Volgens mij klopt geen ene r**t van alle cijfers die we voorgeschoteld krijgen op nationaal en europees niveau. Omdat er vaak gaten vallen in data, en data van verschillende organisaties vaak lastig goed op elkaar aan te sluiten is ter vergelijking, worden er aannames gedaan gebaseerd op verdeelsleutels, die deels ook gebaseerd zijn op “ervaringen uit het verleden”. Ik zie dit dagelijks in mijn werk. Ken nog wel een radio spotje hier in NL: “ervaringen uit het verleden bieden……..” 😉

    @Leo
    Er is toch wel echt een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel klein stukje grond Turkije dat toch echt wel bij Europa hoort geografisch gezien. Daar woont ook nog eens iets van 1/5 van de totale Turkse volk. Dus om te zeggen dat ze helemaal niet bij Europa horen, mmmmmm, dat weet ik niet helemaal zeker…

    Ben ook eens naar Turkije geweest. Hotels waren geweldig, eten ook, ben 5 kilo zwaarder teruggekomen. Ervaringen buiten ook goed. Mensen op straat, grotendeels normaal. Eens zitten wachten bij de openbare toiletten (mannen zijn nou eenmaal gemiddeld sneller klaar dan vrouwen 😀 ), moest ik per se hun lokale drankje proeven en gezellig babbelen. Begreep helemaal niets van. Zij ook niet mij. Maar het was evengoed gezellig. Ze zijn wel iets “handtastelijker” dan in west Europa, ja. Grieken zoenen 2 keer op de wang, Belgen 1 (dacht ik?), Nederlanders 3. Zijn Nederlanders opdringerig of is het wel geaccepteerd? Ik krab ook regelmatig aan mijn kruis als Griek zijnde waar anderen bij staan (bij wijze van dan he, ik wens mij graag als een geciviliseerde persoon te zien :D). Ieder volk zijn gewoontes.

    Vervelend op straat tegen vrouwen? Je kunt het woord Turken net zo goed vervangen door het woord Grieken. Zij kunnen er ook wat van. Moest eens op Kos een stel letterlijk weg trappen die achter mijn schoonmoeder en vriendin tegelijkertijd aanzaten terwijl ik er bij was. etc. etc. etc.

    Wil het niet goed praten, maar overal heb je goede en slechte ervaringen. Goede en slechte gewoontes (nogmaals in de ogen van een ander volk). Ben altijd voorzichting met mijn roze bril en zie ook de positieve kanten en goede zaken van Turkije.

    By the way, mijn garagist is ook Turks en mijn auto rijdt prima en goedkoop, wellicht speelt dat ook een rol 😀 Oh ja, en de lekkere toetjes die zijn moeder voor de klanten maakt 😛

  20. oeps, weer een lang verhaal…. Sory voor het spammen Bruno 😀

  21. en de tikfouten, verdomde toetsenbord…

  22. @Leo en @Philippos: hoewel beide volkeren dat niet graag horen, hebben Grieken en Turken veel gemeenschappelijk, ondanks de “bevolkingsuitwisseling” in 1922… Het is niet toevallig dat de Turken er meer Europees (Oost-Romeins) dan Centraal-Aziatisch (Mongools) uitzien.

  23. En niet te vergeten: op persoonlijk vlak kan het soms erg goed klikken tussen Turken en Grieken. De problemen tussen beide landen zijn vooral van politieke aard. Vraag maar aan de Griekse eilandbewoners voor de kust van Klein-Azië: die maken makkelijker de trip naar Turkije dan naar Athene en ze worden er ook nog eens met open armen (en in het Grieks!) ontvangen.

  24. @Bruno
    Dat is mijn ervaring ook. Tijdens mijn reis door zuid Turkije werd ik altijd vriendelijk begroet door de mensen daar en kreeg altijd een extra schouderklop en drankje als ze eenmal door hadden wat voor achtergrond ik heb. En ze waren altijd bereid voor een praatje, ook over de situatie tussen GR – TUR. Ze snappen zelf niet zo goed wat het probleem is. Heb toen eindeloze discussies gehad met onze reisleiders (ze spraken allemaal perfect nederlands, dat scheelt).

    Op het vliegveld was het ook lachen. Ik heb een nederlands paspoort maar zodra ze mijn naam zagen werd er quasi serieus gedaan, oh jee een Griek met valse paspoort, en mocht ik daarna met een knipoog en een lach verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *