Laat ik het eens een keer over archeologie hebben. Dat is tenslotte toch ook één van de redenen waarom vele mensen Griekenland bezoeken. Wie al in Athene is geweest, zal wellicht de oude agora aan de voet van de Akropolis al hebben bezocht.
Aan de noordwestelijke kant van die agora vind je resten terug van het altaar van de 12 goden, toegewijd aan de 12 goden van de Olympus. Eigenlijk is er van het altaar zelf nog maar erg weinig te merken: het enige wat nog duidelijk te zien is, is de muur die het altaar omwalt. Het originele altaar werd volgens de geschiedschrijver Thucydides gebouwd in 522-521 voor Christus door de tyran Peisistratos en zou het centrum zijn geweest van het oude Athene. Tijdens de Perzische invasie van 480 voor Christus werd het verwoest en het werd in 425 voor Christus weer opgebouwd. Toen de treinlijn van Piraeus naar Omonia werd aangelegd in 1891 werd maar een klein deel van de agora opgegraven. Daarvoor moesten in de tijd heel wat huizen onteigend worden. Het geld daarvoor werd betaald door de Amerikaanse Archeologische School, die nu nog huist in de Stoa van Attalos op de agora.
Bij werkzaamheden aan de groene lijn van de metro die Piraeus met Kifissia verbindt, zijn nu meerdere resten gevonden van dit altaar ter hoogte van het station Monastiraki, aldus archeologen. Op zich is dat natuurlijk geen verrassing: als je een schop in de Griekse grond steekt, vind je gegarandeerd resten uit de oudheid.
Maar in dit geval zitten we wel met een probleem: het altaar van de 12 goden mag één van de belangrijkste vondsten zijn van de afgelopen decennia rond de oude agora; de vondst ervan legt wel een belangrijke verkeersader tussen Piraeus en de Athene stil. ISAP, het openbare bedrijf dat verantwoordelijk is voor het uitbaten van deze lijn, is namelijk al bijna 2 jaar bezig met het veranderen van de rails op het traject. Dat leidt tot enorme vertraging op de lijn, en de passagiers klagen daar al langer over. ISAP wil dus de studies rond de opgraving zo snel mogelijk afronden, zodat alles weer dichtgegooid kan worden.
Zo eenvoudig is het echter niet. Het vergt heel wat tijd om de vondsten te interpreteren en te bestuderen. En als je dergelijke belangrijke vondsten weer snel onder het beton stopt, wat voor signaal geeft dat dan naar de buitenwereld? Wat voor respect heb je dan voor je verleden?
Dit zoeken naar de juiste balans komt wel vaker voor in Griekenland, natuurlijk. De hele kwestie zorgt weer voor het ter discussie stellen van de wetgeving rond archeologische vondsten. Wat de uitkomst van het huidige probleem wordt, weten we nog niet. Archeologen stellen voor er een brug wordt aangelegd voor de trein ofwel dat de rails een heel stuk hoger worden gelegd dan nu het geval is. Een ander alternatief zou het opgraven en het verplaatsen van het hele altaar zijn.
Afwachten wat het wordt…
In een stad zo als AThene ,een groot museum de eerste woord moet aan de archeologen zijn. oudeheiden vinden zonder vermelding aan de archeologishe dienst is een misdaad en wordt hard gestraft. griekenland heeft vaak genoeg door vreemden en grieken genoeg van haar oude juwelen verloren.
immers in Monastiraki ,er is een halte van de blauwe lijn (wist ik niet ,zelf achter gekomen een maand geleden),zo dat je daar de metro kan pakken.
Ik kan me over Athene niet uitspreken maar zie dat een provinciegat als Volos , werkelijk het stadcentrum zou kunnen verlichten door zekere openbare instellingen buiten de stad te brengen, in een soort centrum waar gerechtsgebouwen , hospitaal , taksbureau’s enz zouden ondergebracht worden met ruime parkings en buslijnen want die diensten zijn nu in het hartje van de stad waar niemand de wagen kwijt kan. Ze hebben een gloednieuw hospitaal in een hoofdstraat gebouwd maar geen parking.
Grieken schijnen er nog niet klaar voor te zijn te decentraliseren .In Belgie moesten we er ook aan gewoon worden dat hospitalen buiten de stad gebouwd werden , univs idem , enz .
Bij het binnenrijden van Volos is er ” Ta Palia” , de oude stad waarvan er gezegd wordt dat het de antieke nederzetting was.Het is een warboel van straatjes en oude bouwvallige gebouwen waarvan de eigenaars geen recht hebben nieuwbouw aan te brengen omdat de ondergrond daar zeker heel wat oudheden inhoudt.Geld voor onteigening was er vroeger al niet…
Ik weet niet of het waar is dat duitse ingenieur urbanisten een stadplan voor Volos gemaakt hebben na de aardbeving die de stad in de 50-iger jaren platgelegd heeft . Ze hadden een nieuwe stad gepland met grote brede straten maar de lokalen zouden dat allemaal gehalveerd hebben met tussendoor nog wat steegjes .
Resultaat : een stad met 4 lange hoofdstraten en tussendoor allemaal smalle lange straatjes die mekaar verbinden . Een waar dambordplan . Adreskaartjes geven een straatnaam en nummer maar daarnaast ook welk de kruisende straat is want anders ben je helemaal de kluts kwijt . Men geeft dus de straat N-Z en de kruisende straat O-W .Aan bezoekers geef ik gewoonlijk een stadsplan en ze snappen al vlug waarom ze beter zoiets op zak hebben !:)
Het verbaast me helemaal niet dat er aan het station Monastiraki nog resten gevonden zijn van dat altaar van de 12 Olympische goden. Dat dan natuurlijk alles in vraag gesteld wordt, verbaast me niet. Ons stadje Tongeren stelt natuurlijk totaal niets voor in vergelijking met Athene, maar het is de oudste stad van België, en ook als men hier een nieuwe weg aanlegt, of een appartementsgebouw, of een fabriek wil neerzetten, stoot je onvermijdelijk op Romeinse overblijfselen. Dan ligt ook alles stil, wegens archeologisch onderzoek. Tot wanhoop van een aantal mensen, tot vreugde van de onderzoekers en de geïnteresseerden. Hopelijk hebben ze bij jullie voldoende rescpect voor jullie rijke geschiedenis. Athene verdient dat !!! En tussen haakjes: proficiat met de overwinning van Olympiakos tegen Panathinaikos! (met hulp van onze Belg Mirallas !)
Is dat een Belg, @Leo???? Verdorie dat wist ik niet. Had de naam al wel eens gehoord, maar die klinkt eigelijk wel wat Grieks, dacht ik. Olympiakos – Panathinaikos zeg je? Dat verklaart waarom er nog helikopters boven onze hoofden cirkelden om middernacht… Er zal weer stevig gevochten zijn, want dat hoort nu eenmaal bij Grieks voetbal.
@Jenny: is er iets mis met de neiging alles in het centrum te willen onderbrengen, of dat alles en iedereen met de auto bereikbaar moet zijn, en ook iedereen alles met de auto wil bereiken? Ik ken Volos natuurlijk niet.