Uitgehongerd

Een ander drama dat hoe langer hoe meer het voorpaginanieuws haalt, is dat van de 300 illegalen die reeds sinds eind januari in hongerstaking zijn om hun papieren in orde te krijgen. Ik had het er hier al over gehad. Hun actie is niet onder het beste gesternte begonnen, want ze hadden de rechtsfaculteit van de Atheense universiteit bezet en dat kon -vooral vanuit rechtse hoek- rekenen op struise reacties die zelfs zo ver gingen dat het asiel op het grondgebied van de universiteit nog maar eens ter discussie werd gesteld. Ondertussen zitten ze in een neoklassiek gebouw dat niet geschikt is om 300 mensen onder te brengen. De eigenaar had het gebouw ter beschikking gesteld, maar wil nu toch wel graag dat de hongerstakers vertrekken.

Vele van de actievoerders wonen (en werken) al jaren in Griekenland en spreken zeer goed Grieks. Doordat ze geen papieren hebben, durven ze het land niet uit, want het is mogelijk dat ze dan nooit meer binnen zullen geraken. En voor sommigen is dat ondenkbaar, want ze hebben hier ondertussen een familie.

Nu kun je zeggen “wat komen die lui hier eigenlijk zoeken?” en “waarom gaan ze niet gewoon terug naar hun land?”. Ik kan me er niet over uit spreken, maar als je al 35 dagen weigert om voedsel tot je te nemen (vandaag is het al de 36ste dag), dan ben je volgens mij toch wel ten einde raad.

Gisteren werden 16 onder hen naar het ziekenhuis gebracht met uitputtingsverschijnselen. Ze hadden de voorbije weken enkel water, zout en suiker tot zich genomen, maar nu weigeren ze zelfs dat. Gevreesd wordt dat er binnenkort nog meer mensen zullen moeten worden opgenomen.

En de overheid? Die geeft niet aan dat ze een dialoog wil aan gaan, of de kwestie wil aanpakken. Het spandoek dat gisteren werd omhoog gehouden bij het protest tegen Pagkalos in Parijs, verwees ook naar dit probleem.

Minister van Binnenlandse Zaken Ragkousis heeft de actievoerders opgeroepen om hun hongerstaking te beëindigen en gaf tegelijk aan dat de wet 1907/2010 van het ministerie van Bescherming van de Burger (een ironischer naam kan je niet bedenken) voorziet dat vluchtelingen uitzonderlijk 6 maanden gedoogd zullen worden in Griekenland nadat ze zich hebben geregistreerd bij de politie. Tsja, logisch dat geen enkele vluchteling daar wat voor voelt.

Als er niet dringend iets wordt ondernomen, vrees ik dat er doden gaan vallen.

Voor deze actie is een site opgezet en blijkbaar kun je ook reacties sturen naar de Griekse overheid. Zie op onderstaande link: http://hungerstrike300.espivblogs.net/

11 thoughts on “Uitgehongerd

  1. Dank je voor de informatie en de link @Bruno!
    Ik heb alvast een kopie van de brief naar de Griekse ambassade in België verstuurd en zal vrienden en familie warm maken om hetzelfde te doen.

  2. het is toch wel een heel lastig probleem: in principe zou je niet moeten toegeven aan dat soort druk, vind ik. Anderzijds: in Griekenland gelden voor iedereen speciale regels, uitzonderingen, bijzondere toepassingen, exceptionele behandelingen, priviliges, voorrechten, etc…, dus misschien moet dat voor hen dan ook maar kunnen.

  3. probleem is dat het een lastige situatie is: als je toegeeft, dan zet je de deur open voor alle illegalen. Als je niet toegeeft, dan creeer je een beeld van onverschilligheid. Beide zijn niet goed te praten

  4. ‘k Heb op laffelijke wijze de kat uit de boom gekeken maar Hans en Sakis hebben verwoord wat mijn opinie is . Als om 300 goed geintegreerden gaat , dan is er niet veel nadenken bij nodig maar wat doe je met die duizenden die ook zitten te popelen? Zouden die exceptionele privileges geen gevaarlijke kettingreactie uitlokken ?

  5. @Hans & Sakis & Jenny, misschien moeten jullie die brief eerst eens aandachtig lezen. Daar staat in dat het ingaan op hun eisen en het simpelweg legaliseren van deze immigranten ‘een sterk politiek signaal zou zijn naar de rest van de EU dat het huidige systeem, van het overlaten van de verantwoordelijkheid t.a.v. vluchtelingen aan de grensregio’s van Europa, niet langer kan worden voortgezet’. Dít argument overtuigt me om de actie te steunen. Ik kan me alleszins niet achter de motivering scharen dat in een land als GR, dat toch al corrupt is, dit er dan ook nog wel bij kan worden genomen.
    Natuurlijk is de problematiek niet zo simpel en realiseer ik me ook wel dat zomaar iedereen legaliseren geen oplossing is; ik ben niet van gisteren hé. Alle partijen zouden niet liever willen dan dat alle mensen vrij en gelukkig in hun eigen land kunnen leven en de globalisering zich uitsluitend, simpelweg en vrijblijvend zou voltrekken op vlak van reizen-om-de-wereld-te-ontdekken-en-andere-culturen-te-leren-kennen.
    Maar we (= de politiek/beleidsmakers van het Westen) doen jarenlang of ons neus bloedt, leveren wapens aan een waanzinnige dictator en steunen de kandidatuur van een geschift regime voor de VN-Mensenrechtenraad (arm België!) en vervolgens begraven we snel het verleden, steekt iedereen zijn kop in het zand, zijn we de schrijnende beelden van de humanitaire catastrofes in diezelfde regimes die we zolang steunden ineens vergeten, keren we getraumatiseerde mensen uit diezelfde landen de rug toe en klagen we weer steen en been over ‘al die vluchtelingen’ hier… Als we dan bovendien na Griekenland nu ook Italië aan zijn lot overlaten (arm Europa!), dan mag dat m.i. wel eens hoogdringend aan de kaak gesteld worden!
    Het Westen (de VS, de EU) draagt een grote verantwoordelijkheid in heel deze problematiek, maar wil niet collectief opdraaien voor de gevolgen van hun eigen aanpak; méér nog: als het wat moeilijk wordt, laat het zijn (EU-)partners vallen als een baksteen. Ze/we moesten ons schamen!

  6. Kijk, wat betreft die hongerstakers: het gaat om mensen die al ongeveer 10 jaar in Griekenland zijn. Ze zijn goed genoeg om ingeschakeld te worden als zeer goedkope werkkrachten in de bouw en de land- en tuinbouw. De Griekse baas, die er niet voor terugschrikt om deze mensen uit te buiten, betaalt meestal geen sociale bijdrage. Daar zijn die vluchtelingen dus wel goed genoeg voor. OK, ze doen dat om te overleven, maar het zijn nog altijd mensen die respect verdienen.
    En waarom zijn ze naar hier gekomen? Om landen te ontvluchten waar het westen bommen ging gooien “om democratie te brengen”. Omdat de vluchtelingen hier geen papieren kregen, waren ze genoodzaakt om manieren te vinden om te overleven. Als je gedurende 10 jaar manieren zoekt om te overleven, heb je eigenlijk min of meer een leven opgebouwd.

    Maar de overheid heeft 10 jaar de ogen gesloten voor de realiteit. Ik snap wel waarom ze in hongerstaking zijn gegaan. Ze kunnen geen kant op, want ze hebben geen papieren. En ze kunnen ook geen leven opbouwen, want ze kunnen elk moment worden opgepakt en het land worden uitgezet.

    Een situatie die een westerse democratie onwaardig is. Dat is mijn idee er over.

  7. @ Roosje: ik heb die brief wel degelijk gelezen, en ik vond hem onzinnig: het is een vraag naar onvoorwaardelijke legalisering van alle vreemdelingen. Dat kan toch helemaal niet. Dat is vaak het probleem met goed bedoelde initiatieven, vind ik: ze leggen de lat zo hoog, dat ze onmogelijk hun doel kunnen bereiken en nogal wat redelijke mensen afschrikken.
    @Bruno: ik vind ook wel dat mensen die hier x aantal jaren zijn onder voorwaarden geregulariseerd moeten worden, zoals bv in Belgie. Maar dat is een andere discussie dan die over de hongerstaking. Dit gezegd, en zoals al gesteld in mijn eerste reactie: in een land waar regels en consequentie toch niets voorstellen, kunnen ze die paar mensen ook maar beter een ingangsticket geven vooraleer er iets onafwendbaars gebeurt…

  8. gewoon een vraag. en wat doe je met alle andere?? als alle 300 personen dat dagelijk binnen komen een hongerstaking beginnen ,wat doe je dan.
    ik ben voor om iedereen direct bij binnenkomst , direct een griekse passport te geven,en een open ticket van aegean met een open besteming. mogen ze zelf kiezen.
    ik denk dat zo wordt het probleem snel opgelost.

  9. Even een korte update: ondertussen zijn er al 81 hongerstakers in het ziekenhuis opgenomen met lever- en nierstoornissen.

  10. Misschien moet ik mijn visie wat laten concretiseren door enkele persfragmenten, als ik het heb over de jarenlange steun die het Westen (VS, Europa, België) aan bijvoorbeeld Libië gaf: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/Arabisch%2Bprotest/110224_vanackere_libie ( of zoals @Bruno zegt: “… om landen te ontvluchten waar het westen bommen ging gooien ‘“om democratie te brengen’ ”).
    Of als ik het heb over het gebrek aan een gecoördineerde aanpak en aan onderlinge solidariteit binnen Europa: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/journaal/2.14479/2.14480/1.969995
    En tot slot nog één perscitaat ter illustratie om mijn standpunt te verduidelijken: “De huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten legt op pijnlijke wijze de tekortkomingen van het Europees asiel- en migratiebeleid bloot”, las ik vandaag in een krant. Beter kan ik de kern van mijn zienswijze hierover niet verwoorden. Verder schreef deze journalist nog dat “de volgende stap zonder twijfel het verdelen van de lasten is. De Europees Commissaris voor Migratiebeleid liet daar vorige week al een ballonnetje over op. En het discours werd gretig opgepikt door de Franse eerste minister (‘De Europese Unie moet het risico op ongecontroleerde migratie vanuit Noord-Afrika collectief indijken door de landen te helpen er boven op te komen.’) ”

    Maar het is natuurlijk makkelijker om het verleden en je eigen aandeel daarin te negeren en aan korte-termijn-denken te doen, in plaats je verantwoordelijkheid op te nemen en de consequenties van je eigen aanpak (op lange termijn) waardig te dragen. Ik heb de indruk dat de kortzichtige navelstaren-mentaliteit en een pragmatische hier-en-nu-benadering van de problemen hoe langer hoe meer de bovenhand halen, zowel in mijn omgeving, als in België (cfr de hype rond een partij als de NVA), in Griekenland (cfr @Bruno: “… de Griekse overheid, die 10 jaar lang de ogen sloot…”), in de rest van Europa en op wereldniveau. En dat we er nog fier op zijn ook.
    Maar goed, dat is slechts míjn perceptie (met mijn waardering aan de mensen die me lieten weten dat ze deze opinie delen en graag hun steentje willen bijdragen via de actie). Wie ben ik tenslotte? Ik zou het nu niet wagen om een denkwijze die zichtbaar aan populariteit wint, bekrompen te noemen. De toekomst zal het uitwijzen.

  11. De woordvoerder van de regering beschuldigt nu de dokters en mensen die de hongerstakers bijstaan dat ze de hulpdiensten verhinderen om eten te geven aan de hongerstakers.
    Zo, van die verantwoordelijkheid zijn ze nu ook weer verlost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *