Toen ik vorige zaterdag hier mijn laatste blogentry postte, kon ik niet vermoeden dat ik schreef over de grootste brand die Attica ooit getroffen heeft. De rit naar de luchthaven op zaterdag werd letterlijk overschaduwd door een enorme rookwolk. Het was al duidelijk dat de bosbrand die was begonnen in Grammatiko volledig uit de hand was gelopen.
Een week later kan een balans worden opgemaakt: 20.000 hectare in Noordoost-Attica is in de vlammen opgegaan, 60 huizen zijn volledig verwoest en 150 vernield. De natuurlijke schade is enorm. De bossen rond het meer van Marathon zijn afgebrand, en er wordt gevreesd dat er zware metalen zullen opduiken in het water dat aan het stuwmeer wordt verzameld. Het gaat hier om drinkwater voor de Griekse hoofdstad. De vraag is of het vanaf nu nog veilig is om kraantjeswater te drinken. Attica zal steeds maar heter worden en wellicht langzaamaan een woestijn worden (zij het vooral een van cement en beton).
Deze foto van NASA toont hoe groot de schade in werkelijkheid is. Voor een compleet beeld van Attica klikt u hier (let op: zeer grote foto). Het is werkelijk hartverscheurend, en de vraag is wanneer dit soort rampen nu eindelijk eens gaat ophouden. Bosbranden zijn er elke zomer, het is een natuurlijk fenomeen en de branden zijn nodig zodat de natuur zich kan vernieuwen. Maar hoe is het mogelijk dat er honderden tot duizenden hectaren kunnen afbranden? De beschuldigende vinger wijst ook dit keer weer naar de overheid. Die heeft eens te meer laten zien hoe ondoeltreffend ze werkt. De oorzaken van bosbranden zijn maar al te goed gekend. Het is ook algemeen geweten hoe brandpreventie werkt. En nog steeds zijn er geen lessen getrokken uit die kennis. Niemand neemt verantwoordelijkheid op, gemeentelijke overheden spelen de bal door naar de prefecturen en die spelen de bal weer door naar de regering. Zolang er geen duidelijke verantwoordelijkheden worden afgebakend, zal Griekenland blijven branden op grote schaal.
Wat is er dit keer fout gegaan? Er is niet aan brandpreventie gedaan, de bossen liggen vol afval dat niet wordt opgeruimd, er zijn geen brandgangen aangelegd, de brandweer kent het terrein niet (want het is nooit in kaart gebracht) en vooral: er was totaal geen coordinatie (in tegenstelling tot wat de overheid beweert).  Het leger is ingezet, de brandweer deed haar werk, politie kwam er aan te pas, maar er was geen coordinator ter plaatse. De politie wist niet wat te doen, de brandweer reed van hot naar her om te gaan blussen, daar waar de bewoners het vroegen, maar deed dat niet gecoordineerd. Het Xenocrates-plan zou wel in werking zijn getreden, maar dat is een plan tegen terroristische aanvallen. Er werd het meest nadruk gelegd op het blussen vanuit de lucht, maar dat betekent dat er alleen overdag kan worden geblust.
De regering is ondertussen weer begonnen (zoals 2 jaar geleden)Â met het toekennen van fondsen om de schade te herstellen en weer horen we zeggen dat er aan herbebossing wordt gedaan. Iedereen weet dat het allemaal weer loze beloften zullen zijn. De bosbrand in Attica zal dit keer politiek erg zwaar gaan doorwegen op de toekomst van premier Karamanlis. Die is overigens opvallend afwezig gebleven; hij zou gewerkt hebben aan een “strategisch plan”.
Hoe is de toestand nu ter plaatse? De reporters van Athens News hebben een video online gezet.
Soms word ik er moedeloos van: Griekenland is een land dat gezegend is door de goden met een prachtige natuur, maar de grootste vijand van het land, is de Griek zelf. Die is namelijk niet geinteresseerd in het algemeen nut, maar enkel in zijn eigen profijt. En er is een politiek systeem dat die interesse perfect ondersteunt. De vicieuze cirkel zal wellicht nooit worden doorbroken.
wie heeft de 300 veraden?? Een Griek, Efialtis. onze beste nachtmerrie is onszelf.
de moderne griek antwoord op de vraag,ποιος σου Îβγαλε το μάτι;
Ο αδελφος μου.
Ahh!! de daders zijn gevonden. De koukounaria en de Peuka ,het is hun schuld.
Inderdaad @Tzeni, dat is exact wat de regeringswoordvoerder zei: de dennenappels en de pijnbomen zijn de schuldige. 2 jaar geleden was het de “stratigos anemos”.
Mooie colum ‘gezien’ op een Nederlandse website m.b.t. de schuldige. De koukounari als vliegend brandend projectiel, met behulp van de wind vanzelfsprekend
Zijn er nog woorden voor?
Waar leven we?
Tzatzikistan?
SKETO!!!
Fasoladistan?
Ouiskistan? Kapnizistan wellicht toepasselijker in dit geval?
Ik was deze zomer na jaren eindelijk weer op mijn geliefde Samos. Als je jaren geleden met een jeep hoog de bergen in reed (jaja, naar Profitis Ilias (-;), zag je in een zeer desolaat gebied de sporen van bosbranden. Het bood de bekende aanblik van kaalgebrande hellingen met zwartgeblakerde boomskeletten. Nu, meer dan tien jaar later, tijdens eenzelfde rit, deed het uitzicht mijn hart zingen…
Het hele gebied zag groen van struikgewas en jonge boompjes. Zonder hulp herstelde de natuur zich. Van erosie was gelukkig geen sprake. Ik word nog blij als ik er weer aan denk.
Gelukkig is de natuur veerkrachtig – maar mensen moeten wel een keer ophouden de boel zo op de proef te stellen…
Verandering gaat langzaam, maar ik ben ervan overtuigd dat dat bewustzijn ook in Griekenland ooit doordringt. (of ben ik nu misplaatst idealistisch aan het denken…?)
Ik herinner me niet meer welke dienst beweerde dat zij WEL alles in kaart hadden maar nooit gecontacteerd werden en hun raad niet in acht genomen werd. Goed mogelijk want het was inderdaad een kwestie van coordinatie. Het waren de helicopters van de TV zenders die nieuws gaven over lokatie van branden.
Jij @Bruno hebt het resultaat van de branden gezien .M’n schoonzus die van Volos naar de luchthaven trok heeft niks opgemerkt. Typisch voor een noordelijke Meltemi .Indien de wind had omgeslagen,dan was de schade nog groter.
Nu spreken ze over scholieren een dag per week in te zetten voor herbeplanting .Waarom ook geen parlementariers en ministers ???
@Alexandra ,een nicht zag een dame een brandende sigaret weggoien en gaf haar een opmerking.Ze kreeg een resem verwensingen naar haar hoofd geslingerd.
En waarom geen Halvanistan of Loukoumistan ? Ik zit met kasten vol ervan na al m’n zomers bezoek .
En die erg moeilijke taak van vliegtuig- en heli piloten niet vergeten die daarbij met erg verouderde tuigen moeten vliegen en wie weet in welke toestand die zijn .
over de brandweer mensen. de meeste zijn onbetaalt of slecht betalt en ,in tijdelijk functie.de man dat verongelukt met dat oude PZL,dat Poolse bakje is toch triest. Een land waar meer dure autos rond rijden dan hier in Nederland en laat haar kinderen met zulke oude spul vliegen,het doet mij pijn. dan ga ik naar dat liedje van Aleksiou
<Κι ÎµÏƒÏ Î•Î»Îνη και κάθε ΕλÎνη
της επαÏχίας, της Αθήνας κοιμωμÎνη
Η ζωή σου, να το ξÎÏεις, είναι επικηÏυγμÎνη
Îα πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο
κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει.
http://www.youtube.com/watch?v=1iExbJqlZiA