Er zijn grote veranderingen op til in de Griekse samenleving. Het ziet er naar uit dat er ambtenaren zullen worden ontslagen. Dat was en is nog steeds ondenkbaar in Griekenland, maar omdat de staat veel te veel werknemers heeft, moet het mes er in van de trojka. De woordvoerder van de regering heeft het bevestigd: er zullen ontslagen vallen in de “bredere” overheidsector en in de overheidsbedrijven (zoals de elektriciteitsmaatschappij).
Maar zoals minister van Binnenlandse Zaken Yiannis Ragousis liet weten: het zullen geen massale ontslagen zijn. Tot nu toe werden ambtenaren van de ene overbevolkte dienst (waar moest worden bespaard) overgeplaatst naar een andere dienst. Maar dat lost het budgetprobleem natuurlijk niet op: daarmee verplaats je het gewoon. Wat gaat er nu gebeuren? De ambtenaren die zullen worden overgeplaatst, moeten nu een examen afleggen via ASEP (dat is de overheidsdienst voor personeelselectie – een dienst waarlangs alle potentiële ambtenaren langs moeten). Diegenen die daarin niet slagen, zullen de bons krijgen. Ik ken de criteria natuurlijk niet, maar op die manier kun je natuurlijk heel wat mensen de straat op zetten. Stel dat iemand die bij de spoorwegen werkt, zal worden overgeplaatst naar de belastingsdienst, dan zie ik die nog niet meteen slagen in een examen dat is toegespitst op die dienst.
Maar misschien zou het geen slecht idee zijn om de cliëntelistische diensten gewoon op te doeken. Dat zijn overheidsdiensten die zijn opgezet om de partijgetrouwen een job te geven bij de overheid. Meestal zijn die diensten totaal overbodig: ze producren niets dat van enig nut is.
De nationale federatie van ambtenaren kan zich natuurlijk niet terugvinden in de voorstellen die nu worden gedaan. Zij beweert dat er nog veel tekorten zijn op de overheidsdiensten. Dat is zeker een feit, maar er zijn ook diensten waar er veel te veel werknemers zijn. Waarom is er tot nu toe nog niemand in geslaagd om een lijst te maken van alle overheidsdiensten met het aantal werknemers per dienst? Vorig jaar heeft men toch een inventaris opgemaakt van de ambtenaren, zodat er tenminste geen loon meer zou worden uitbetaald aan overleden werknemers.
Ondertussen kon minister van Transport Dimitris Reppas zijn socialistische aard niet onderdrukken en heeft hij al laten weten dat de ontslagen die de trojka eist louter symbolisch zijn. Dat zullen ze graag horen in Europa. Wat bedoelt hij daar trouwens mee? Misschien wil hij zeggen dat de mensen die ooit louter symbolisch zijn aangenomen door de overheid, nu ook maar weer louter symbolisch de laan moeten worden uitgestuurd?
een paar honded belgen in het buitenland trokken vorig jaar pensioen ondanks dat ze overleden zijn, misschien worden er in griekenland wel duizenden zo’n pensioenen van overleden ambtenaren uitbetaald… goe bezig, zowel daar als hier !