Worden de Grieken wakker?

10 dagen kamperen ze al op de Puerta del Sol in Madrid: de Indignados. En ze zijn voorlopig nog niet van plan om terug naar hun huizen te keren. De reden van hun protest kennen we. Afgelopen vrijdag was er zelfs een solidariteitsactie hier voor de ambassade van Spanje, waar een groot aantal Spanjaarden aanwezig waren. Grieken waren er in veel mindere mate. Ondanks het feit dat Griekenland op dit ogenblik het land is waar de meeste barbaarse maatregelen worden genomen en waar de toekomstperspectieven van dag tot dag verdwijnen als sneeuw voor de zon, zijn de Grieken nog altijd niet op een massale manier de straat op gekomen op de manier waarop de Spanjaarden dat doen. Dat leidde heel veel actievoerders in Madrid er toe om gisteren de slogan te lanceren” Wees stil, we willen onze lotgenoten in Griekenland niet wakker maken!”.

En inderdaad, er was hier maar weinig animo voor een vergelijkbare actie. Waarom is dat? Misschien omdat de Griekse maatschappij zo door en door gepoliticiseerd is dat niemand de straat op komt, tenzij een of andere politieke partij of vakbond daartoe oproept? Misschien uit angst omdat eender welke actie wordt gekaapt door relschoppers en provocatoren die de geloofwaardigheid van de initiatieven meteen de grond in boren?

Feit is wel dat de uitlating van de Spanjaarden iets teweeg heeft gebracht. Opeens wordt er overal opgeroepen om vanavond om 18u naar de centrale pleinen in de Griekse steden te komen. In Athene wordt iedereen verwacht op het Syntagma-plein, in Thessaloniki aan de Witte Toren, in Patras op het Agios Georgios plein en in de kleinere steden zou er ook wat op til zijn. Facebook wordt sinds gisteren letterlijk overspoeld door dergelijke oproepen van mensen die zichzelf Οι Αγανακτισμένοι (de gefrustreerden) noemen. Actievoeders hebben al laten weten dat geen enkele vertegenwoordiging van politieke partijen, vakbonden, niet gouvernementele organisaties en eender wat naar politiek ruikt, welkom is. Ook de gemaskerde relschoppers moeten wegblijven. Cyberprotest is natuurlijk makkelijk: 1 klik en je bent gemobiliseerd. Ik ben eens benieuwd of er echt wel volk op af komt. De Griekse media maakt in ieder geval gewag van het initiatief.

13 thoughts on “Worden de Grieken wakker?

  1. Die actie van de Spanjaarden wekt toch verbazing en bewondering op . Zoveel volk dat samenkomt voor zo’n lange tijd en waar er geen rellen van komen,zelfs geen scheldpartijen .Het zijn anders toch ook warmbloedige temperamenten maar ze houden hun waardigheid en zelfbeheersing.
    Hopelijk gaan de Grieken hun voorbeeld volgen want zoiets is indrukwekkender dan molotovs en gekrijs.

  2. ela re Bruno. apla pigan gia ypno stin plateia. ik mis de dynamiek.
    Μονο αμα στειθουν οι κρεμαλες στο συνταγμα θα εχει δικαιωθει ο αγωνας.

  3. Volgens mij gaan ze alweer naar huis!

  4. @Tzimis, het is niet de bedoeling om daar dynamiek te hebben. De gekende dynamiek hypothekeert elke optocht. De bedoeling was om vreedzaam naar buiten te komen om de frustratie te uiten. Wat dat betreft, lijkt het me wel gelukt.

    En een lynchpartij doet ook geen goed. Het wordt hoog tijd dat de Grieken eindelijk eens naar de stembus gaan als een Europees volk, en niet als Byzantijnse onderdanen.

  5. met dynamiek bedoelde ik geen molotovs. ik begrijp tenmiste tot 21 uur griekse tijd dat het vreedzam was.en bijzonder hoog niveau van mensen daar waren. zelfs een aansluiting van de mensen van Genop Dei ,scheef werden aangekeken.
    Dynamiek wil ik dat ze daar blijven tot Gap of sinds vandaag Goufi ,zijn bende meeneemt en naar huis gaat. en ook dat Samaras en de rest stopt met hun eigen polietieke speletjes en eindelijk een besling neemen.
    of het in de euro blijft of niet maakt het weinig uit nu. er moet een herstart komen.
    Dus iedere dag het Syntagma plein vol houden.

  6. Wel, er wordt al opgeroepen om opnieuw te komen vandaag – met tenten en kussens. Het begin is altijd wat aarzelend. Niemand wist hoeveel mensen er zouden komen. Het zijn er in Athene uiteindelijk 40.000 geworden. Ze vroegen niet dat GAP zou vertrekken. Ze vroegen dat hij zou regeren. Eindelijk eens iets doen. Een beslissing nemen.

    De vorige premier kon het niet. De huidige wil het niet.

  7. ik ben anders wel voorstander van een solidaire lynchpartij: eerst opruimen, dan opnieuw beginnen.

  8. wij hebben alle stromingen nodig.
    Ηγγικεν η ωρα,να καει να καει
    το μπουρδελο η βουλη.
    Βαζω τα σπιρτα,βαζει ο χανς την βενζινη.

  9. in deze situatie is geen Lynchpartij maar wat de griekse volk zegt ,οργη λαου ,φωνη θεου.

  10. @Bruno: wat bedoel je met Byzantijnse burgers? Die hadden heel wat meer te zeggen dan hun West-Europese tijdgenoten, en aan de unif van Constantinopel (het “Πανδιδακτήριον της Μαγναύρας”) werden zelfs vrouwen toegelaten. Voor West-Europa waren het duistere tijden, voor de Grieken moesten die net komen.

  11. @Bertinos, ik doelde op een politiek systeem dat duidelijk Byzantijnse kenmerken vertoont: rousfeti, stemmen kopen, familieleden op belangrijke posten plaatsen – in feite een systeem waarin geen aristocratie geldt. En nu moet ik die aristocratie weer uitleggen: ik bekijk het etymologisch – aristocratie is het beleid (cratie) dat wordt uitgevoerd door de besten (aristo). Heden ten dage wordt wel eens het woord meritocratie gebruikt. Hopelijk is het wat duidelijker nu.

  12. @Bruno: cliëntelisme is helaas van alle tijden en van veel culturen (zie “cliens” op wikipedia) 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *