Op naar september

Oef, het bankroet is afgewend, zullen we maar zeggen. De vijfde schijf van de lening aan Griekenland wordt uitbetaald. Het is natuurlijk niet meer dan uitstel van executie. Met dit geld kan Griekenland het uitzingen tot in september.

En over het algemeen gaat men er van uit dat we dan verkiezingen zullen krijgen. De druk op de regering is erg groot en de neuzen staan nog steeds niet 100% in dezelfde richting. Bovendien moet er nu in een razend tempo worden geprivatiseerd. Elke 10 dagen zal er een overheidsbedrijf moeten worden geprivatiseerd. Hoe dat precies gaat werken, is me niet duidelijk. Er is een speciale kas voor in het leven geroepen die zich daar mee moet bezig houden. Aan het hoofd van die kas, staat de rector van de universiteit van Thessaloniki. De eerste bedrijven zijn de openbare watermaatschappij van Thessaloniki en Athene, en de Postbank. Wie wil er in investeren? We weten er niets over. Er zou vooral interesse zijn vanuit China – maar die hebben waarschijnlijk hun oog laten vallen op de Griekse havens.

En het leven gaat verder. Een paar dagen geleden maakte de burgemeester van Athene, Georgios Kaminis, duidelijk dat het maar eens moest afgelopen zijn met dat kamperen op Syntagma. De tenten besmeuren het imago van de stad, zo luidt het. Minister van Bescherming van de Burger Christos Papoutsis heeft al gezegd dat de burgemeester de volle steun van hem krijgt, want het kan niet dat de stad er zo blijft bijliggen. En dan is mijn bedenking: die agressie van de politie, onder leiding van diezelfde Papoutsis, die heeft het imago van de stad niet besmeurd? Op het Omonia-plein, nog geen kilometer verwijderd van Syntagma, stikt het nog steeds van de junkies, dealers, zakkenrollers en hoertjes. Is dat niet de verantwoordelijkheid van diezelfde Papoutsis? Maar de soep zal wel weer niet zo heet worden gegeten als ze wordt opgediend. Voorlopig staan de tentjes er nog steeds. En voorlopig blijven de verontwaardigden zich na zonsondergang verzamelen voor het parlementsgebouw.

Ze zijn echter met heel wat minder. Het is tenslotte zomer en er zijn nog genoeg verontwaardigden die geld genoeg hebben om een korte vakantie te nemen. En bij 40 graden zit je sowieso beter aan een strand dan op Syntagma. Dat betekent niet dat het klimaat rustiger is. Dagelijks nog worden politici belaagd door boze burgers. In Larissa kwam een parlementslid terug van een bar waar hij iets was gaan drinken met zijn vrienden en hij vond zijn auto volledig ingesmeerd met uitwerpselen. Voormalig minister van Cultuur Angela Gerekou (getrouwd met een zanger die 5,5 miljoen euro moest aan de belastingsdienst, maar die dat kon afkopen tegen 5600 euro) werd in haar Korfoe uitgejouwd op een festival en moest het theater langs de achterdeur verlaten.

En zo zal de zomer verder kabbelen, terwijl we links en rechts horen dat Griekenland failliet zal gaan, niet failliet zal gaan, gecontroleerd failliet zal gaan en wat weet ik nog allemaal. Er is geen touw aan vast te knopen, maar het enige wat ik weet is dat Europa niet weet welke kant het uit moet – en dat is heel slecht nieuws, niet alleen voor Griekenland. Papandreou luidde de alarmbel in de Duitse versie van de Financial Times. Leest u het even na, indien u bent geïnteresseerd. Voor mij wordt het alsmaar moeilijk om te interpreteren.

4 thoughts on “Op naar september

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *