Bezette stad

U heeft de beelden vast wel gezien op televisie: Athene was dit weekend een waar slagveld. Alles begon op zaterdagavond, toen een agent een 15-jarige jongen doodschoot in de wijk Exarcheia. Deze wijk is de voedingsbodem van de Griekse anarchisten en de zenuwen van de politie staan daar dan ook altijd gespannen. Het is nog altijd niet duidelijk wat er is gebeurd. De laatste versie spreekt van een woordenwisseling tussen een groepje jongelui en de 2 politieagenten. 1 politieagent zou hebben gezegd “ik zal jou eens wat laten zien” en zou zijn wapen getrokken hebben en geschoten hebben. De anarchisten mobiliseerden zich onmiddelijk en de politie deed dat evenzeer. En zo ontstonden er rellen die tot diep in de voorbije nacht verder gingen. Zaterdagavond zaten we er bijna midden in toen we van een bezoek bij vrienden in het centrum van Athene terug naar Piraeus reden. Anderhalf uur deden we over de rit die ons langs brandende vuilniscontainers bracht.
Gisteren dan kwamen heel wat mensen de straat op om te protesteren. Bij een woordenwisseling kan de politie een wapen trekken, maar ze slaagt er niet in om de burgers te beschermen tegen de relschoppers die ondertussen heel wat auto’s, winkels en banken in brand hadden geschoten. De protestmarsen liepen al snel uit tot nog ergere rellen, waarbij de anarchisten een kat en muisspel met de politie speelden.

Zowel de minister als de onderminister van Binnenlandse Zaken hebben dit weekend hun ontslag aangeboden, maar dat is niet aanvaard door premier Karamanlis. Na allerlei schandalen en ministers die zijn worden vervangen, zou dat zeker de doodssteek zijn geweest voor zijn regering.
Toch blijft zijn regering flink wankelen. Er heerst op dit ogenblik grote woede onder de Grieken. Het incident van afgelopen zaterdag is het keerpunt geweest. Men is niet tevreden over het beleid van Karamanlis. Bij grote rampen en problemen, lijkt hij er niet te zijn. Tijdens de grote bosbranden van de zomer van 2007, was hij nergens te bespeueren. Ook dit weekend was hij niet beschikbaar om de bevolking gerust te stellen. Verder hebben de Grieken nog weinig houvast aan instellingen waar ze naar opkeken. Vroeger was er nog de orthodoxe kerk, maar een groot schandaal waarbij een klooster op de Athosberg is betrokken, maakt duidelijk dat men op de geestelijkheid ook al niet meer hoeft te rekenen in woelige tijden.
Kortom, de overheid lijkt soms op een lachertje, ministers verrijken zich maar nemen geen verantwoordelijkheden en Athene brandt, terwijl de politie daar blijkbaar geen vuist kan tegen maken.
Vandaag zijn in heel Athene scholieren en studenten op straat gekomen. Overal hoor je “Μπάτσοι, Γουρούνια, Δολοφόνοι” (flikken, varkens, moordenaars). De funderingen worden gelegd voor een zeer woelige winter.

Vandaag zou normaal in Athene het startsein worden gegeven voor de feestelijkheden rond Kerstmis. Daarbij zouden de lampjes van de kerstboom op Syntagma worden aangestoken. De burgemeester heeft besloten om deze activiteiten op te schorten als teken van rouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *