Crisis in de gezondheidszorg

Zoals ik vorige vrijdag al aangaf, gaat het niet goed met de gezondheidszorg in Griekenland. Vandaag staan alle kranten vol van de crisis in de sector, en het ziet er nog slechter uit dan oorspronkelijk gedacht. Het is zelfs zo erg dat de ambassadeur van de Verenigde Staten, Daniel Speckhard, er een opmerking over maakte. Niet dat de man zich zorgen maakt over de gezondheid van de Grieken, maar wel over het feit dat de Griekse hospitalen voor 4 miljard dollar in schulden staat bij Amerikaanse bedrijven die medisch materiaal en geneesmiddelen leveren. Indien deze schulden niet worden afgelost tegen het eind van het jaar, zal het probleem erg voelbaar worden voor de modale Griek.
Het is schrijnend: vele hospitalen in Athene hebben de nieuwste toestellen, in luxekamers, maar er is geen personeel om die dingen te bedienen (de overheid is nooit tot aanwerving overgegaan). Dat materiaal is in 2004 aangekocht net voor de Olympische Spelen, misschien wel om indruk te maken. Maar sindsdien staat het te bestoffen of te verroesten.
De situatie is momenteel als volgt:

РSinds gisteren aanvaarden priv̩-dokters (die dus niet in de openbare hospitalen werken) geen briefje meer van de ziekenkas van de ambtenaren. Ze zullen wel zieken ontvangen, maar die moeten nu de volle pot betalen.
– Morgen zullen alle apotheken in het land gesloten blijven en de ambtenarenvakbond heeft een werkonderbreking van 4 uur aangekondigd. Daarbij wordt geëist dat de overheid onmiddellijk het tekort in de ziekenkas aanzuivert. De apothekers eisen dat hun achterstallige geld door de ziekenkas wordt betaald. Sowieso geven apotheken in Attica geen medicijnen meer op krediet aan zieke ambtenaren sinds vorige week. Vanaf 1december zullen de andere apotheken in het land volgende. Op 26 november is er bovendien een algemene staking van de Panhelleense Apothekersbond.
– De doktersbonden spannen rechtszaken aan tegen de overheid vanaf 1 januari 2009, want de ziekenkas van de ambtenaren staat voor 250 miljoen euro bij hen in het krijt.
– Op 15 December is er ook nog eens een algemene staking.

Die stakingen zijn allemaal wel mooi, en ze zijn het wapen bij uitstek hier, maar ik zou als ambtenaar de overheid voor het gerecht slepen. Er zijn namelijk schriftelijke afspraken dat de overheid geld moet storten in de ziekenkas. Als dat niet gebeurt, dan schendt de overheid die afspraak.
En wat doet de bevoegde minister? Dat is niet helemaal duidelijk. Hij is vooral sterk in public relations, maar echt efficiënt werk heb ik hem nog niet weten te verrichten. In mijn ogen is hij vooral een enorme narcist, zoals ook mag blijken uit zijn persoonlijke website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *