Ziekteverzekering in Griekenland

België mag zich beroepen op een erg goed ziekteverzekeringssysteem. Het zal u wellicht niet verwonderen dat het ziekteverzekeringssysteem in Griekenland heel wat minder is. Tot voor kort had zo wat elke beroepscategorie hier zijn eigen kas en ziekteverzekering. Dit leidde tot een wildgroei van wel meer dan 170 dergelijke kassen. Onlangs zijn die samengesmolten en blijven er nu nog ruwweg 5 kassen over.
Hoe werkt het ziekteverzekeringssysteem nu eigenlijk? Als je verzekerd bent bij een kas, ga je naar een dokter die een contract heeft afgesloten met je ziekenkas. In dat geval betaal je niets en zal je ziekenkas de dokter betalen. Als je medicijnen wil kopen, betaal je in de apotheek de minimum prijs en de ziekenkas past het verschil bij. Je moet hier echter geen stickertjes op de voorschriften van de dokter plakken (geldt dat systeem trouwens nog in België?).

Nu blijken sommige ziekenkassen geen goede betalers te zijn. Artsen en apothekers moeten vaak lang op hun geld wachten, tot op het punt dat ze zelf in de problemen komen. De fondsen van de ziekenkassen komen van de bedragen die de leden betalen, maar een deel van het budget komt rechtstreeks van de staat. En de Griekse staat is een echte wanbetaler. Zo heeft de ziekenkas voor de ambtenaren geen geld om de apothekers en de dokters te betalen. Die weigeren daarom nog hun diensten aan te bieden aan ambtenaren en ambtenaren op pensioen, tenzij die zelf de volle pot betalen. En dat kan financieel erg zwaar vallen. Daarom zijn die ambtenaren aan een actie begonnen om de regering aan te porren om de achterstallige bedragen aan hun ziekenkas door te storten.
Overigens zitten de staatshospitalen ook zwaar in de schulden: ze kunnen geen nieuwe appatuur meer kopen en de leveranciers weigeren om nieuw materiaal te leveren op krediet. In sommige gevallen hebben leveranciers zelfs al gedreigd om geleverd materiaal weer weg te halen uit de staatshospitalen.
Als je dit zo allemaal bekijkt, is het niet verwonderlijk dat veel Grieken een privé ziekteverzekering aangaan, die ze betalen bovenop hun verplichte verzekering, eigen aan hun beroepsgroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *