Het lijkt alsof we er elk seizoen wel eentje hebben: een vertrouwensstemming in het Griekse parlement. Eind juni vroeg Georgos Papandreou nog maar eens een vertrouwensstemming, die hij won, en waardoor zijn regering door de zomer sukkelde. 2 weken geleden leek zijn regering helemaal vast te lopen en werd er bijna openlijk tegen hem gerebelleerd. Hij overleefde de stemming alweer, maar gaf 2 dagen later aan dat hij zou opstappen. Het zijn vreemde tijden, met Papandreou aan het hoofd en nu achter de schermen.
En vandaag moest er in het parlement nog maar eens een vertrouwensstemming worden gehouden. Dit keer voor een nieuwe regering die er gekomen is zonder enige democratische procedure. Omdat het nu een coalitieregering van de 2 grootste partijen is (en ook nog extreem-rechts), werd de stemming met de vingers in de neus gewonnen. 255 stemmen kreeg de regering, uiteraard enkel uit de eigen rangen. De rest van het parlement (de Communistische Partij en linkse partijen) stemden tegen.
Toch opvallend: 2 parlementsleden van PASOK gaven hun vertrouwen niet, maar dat had niets te maken met de persoon van Loukas Papadimos, maar wel met het feit dat er een extreem-rechtse partij met sympathieën voor de junta in de regering zetelt. Daarom heeft partijleider Papandreou de 2 niet uit de partij gezet.
De rebel bij Nea Dimokratia die tegen stemde, is daarentegen wel uit de partij gezet. Gisteren was ex-minister Chatzigakis ook al de deur gewezen omdat hij vond dat er te veel extreem-rechts gedachtengoed in de partij was gedruppeld.
Als ik dat zo een beetje volg dan weet ik dat er morgen fel zal worden betoogd op de herdenking van 17 november (u komt hier ondertussen lang genoeg om te weten wat er morgen wordt herdacht), en dat extreem-rechtse gedachtengoed gaat deze 3 regeringspartijen flink de das om doen bij de volgende verkiezingen. Als die er natuurlijk komen, want het democratisch deficit wordt wel heel erg groot hier.
Αυτοι θα μας σφαξουνε!!
vind je raar ,dat de vergelijking wordt gemaakt. hoe vaak heeft Adonis de wordt komunisten de laaste tijd gebruikt??
in iedere geval hij mag zijn stem hebben gekregen maar ik denk dat de realiteit sneller dan zijn plannen zou zijn. er is geen reding voor griekenland ,kijk wat er allemaal in europa gebeurt. ze gaan onderzoeken in nederland hoe veel mensen de gulden terug willen.
ik hoop voor de griekse veraders in de bourdelo dat Vouli heet, dezelfde vonis kunnen later uitspreken
Την ποινην του θανατου…
http://www.youtube.com/watch?v=RZNbh8OXPrM&feature=related
@Bruno: even een kleine kanttekening. In een “klassieke” representatieve democratie kiest het volk om de x jaar een aantal vertegenwoordigers, die dan onderling een regering samenstellen. Dat werkt zo op nationaal vlak, maar ook op gemeentelijk vlak bv. Als op een bepaald moment blijkt dat het schepencollege (in NL: B&W) geen hechte groep meer is, maar er met een andere groep een nieuw bestuur kan gevormd worden, moeten er daarvoor niet per se nieuwe (gemeenteraads)verkiezingen worden gehouden. De leden van het college zijn allemaal democratisch verkozen. Ook in België kunnen die democratisch verkozenen ervoor kiezen om iemand van buiten de gemeenteraad te verkiezen in het schepencollege, vandaar de term “getrapte democratie”.
Het is dan wel niet gebruikelijk om dergelijke procedures op nationaal vlak te volgen, maar daarom zijn ze niet per se anti- of a-democratisch.
PS: door het opvolgerssysteem is het in België zelfs nog gekker: als je opvolger bent van een politicus die toch niet van plan is om het ambt op te nemen waarvoor hij/zij zich verkiesbaar stelt, gaat dat ambt onmiddellijk naar zijn/haar opvolger, zelfs al haalt die geen enkele stem. Democratisch? Ik weet het zo nog niet…
voor de Democracy mag ik vandaag even een gedicht en een lied van een grote schrijver en een grote componist.
http://www.youtube.com/watch?v=Q8lo9oxpiJ0
IL MIO INDIRIZZO
Un fiammifero per penna
Sangue versato in terra per inchiostro
L’involto di una garza dimenticata per foglio
Ma cosa scrivo?
Forse ho solo il tempo per il mio indirizzo
Strano, l’inchiostro s’è coagulato
Vi scrivo da un carcere
In Grecia
MY ADDRESS
A match as a pen
Blood on the floor as ink
The forgotten gauze cover as paper
But what should I write?
I might just manage my address
This ink is strange; it clots
I write you from a prison
in Greece
http://www.youtube.com/watch?v=Chhn5oEmITs&feature=share
rebranding Greece, duurt wel een half uurtje
Interessante quote:
“De beleidsmakers in de eurozone hebben beslist de normale politiek op te schorten in twee landen omdat ze oordelen dat die een dodelijke bedreiging vormt voor de Europese muntunie. Ze hebben beslist dat de Europese eenmaking, een project dat al 50 jaar aan de gang is, zo belangrijk is dat democratisch verkozen politici plaats moeten ruimen voor niet-verkozen experts die de zaak aan de gang houden. Als er zo weinig publieke verontwaardiging is in Athene en Rome, dan komt dat doordat miljoenen Grieken en Italianen hun politieke klasse minachten.”
(Tony Barber, The Financial Times)
Toch even afwachten nu wat er deze 17 november nog gebeurt?
Tot dusver weinig volk op de been. De gewone relschoppers zijn er weer bij.
En “normale politiek” hebben ze hier al bijna 30 jaar niet meer gehad.
@Bruno, Barber bedoelt natuurlijk met normale politiek dat democratisch verkozen politici het land leiden ipv extern aangestelde technocraten. In feite wordt de democratie buitenspel gezet om financieel-economische redenen. Een zacht soort ‘coup’?
Ik begrijp uiteraard wat je bedoelt met “normale politiek” in het geval van Griekenland.