Objectieve berichtgeving

Gisteren werd het neerslaan van de opstand in de Polytechnio, op 17 november 1973 herdacht. U kent de geschiedenis ondertussen wel. Zo niet, dan klikt u onder deze post gewoon op de tag “17 November” en dan komt u bij posts uit die over het onderwerp gaan.

Elk jaar breken er bij deze herdenking relletjes uit, met veel stenengegooi aan de ambassade van de VSA. De rellen beginnen echter meestal veel vroeger, aan de gebouwen waar gemaskerde bekende onbekenden een kat- en muisspel houden met de politie. Tot voor kort gold er asiel op het grondgebied van de universiteit, maar met een wetsverandering van minister van Onderwijs en Religieuze Zaken Diamantopoulou is daar een paar maanden geleden een eind aan gekomen.

Gisteren is de oproerpolitie dan ook binnengedrongen op de domeinen van de campus van Thessaloniki, voor het eerst sinds begin jaren 80, toen het asiel voor het eerst van kracht werd. Ze ging daarbij driest te werk met flink wat gewonden en arrestaties.

In Athene bleef het redelijk rustig. Er was inderdaad een vrij grote optocht, maar er is toch minder volk op straat gekomen dan verwacht, wellicht omdat er op 17 november vaak achter politieke vlaggen wordt gemarcheerd, en vele Grieken willen ondertussen niets meer te maken hebben met politiek. De politiemacht was enorm, maar de meesten hadden relatief weinig werk.

Nochtans zou het volgens de privé TV-zender MEGA een heus slagveld zijn geweest in het centrum van de stad. Wie echter in dat centrum was, zag beelden die totaal niet overeenkwamen met de beelden die op de TV-zender werden getoond. MEGA had het bestaan om oude beelden te gebruiken om ze een idee te creëren dat het erg onrustig was. Dit is wellicht niet om sensationeel nieuws te brengen. Nee, MEGA is eigenlijk de spreekbuis van PASOK, en meer bepaald van de strekking van Venizelos (en niet zozeer van Papandreou). En welk belang zou die er bij hebben om dit soort beeld te scheppen en inderdaad gewag te maken van een “slagveld”. Uw gok is even goed als mijne, want u bent ondertussen al wel genoeg vertrouwd met de propaganda-spelletjes van PASOK.

9 thoughts on “Objectieve berichtgeving

  1. @Bruno.Even voor de goede orde:De teller van Xrima is op deze voor mij nog steeds bijzondere dag de 360 miljard gepasseerd!And counting till Armageddon.

    Heel veel dank voor je tags op dit onderwerp vanaf 2005.Daar ben ik heel dol op zoals je weet.
    Droevig zoals je de comments qua hoeveelheid en levendigheid ziet afnemen door jaren.Om van de toon en teneur maar niet te spreken.En vandaag helemaal niets!Wat een droefheid!
    We zijn inderdaad een nieuwe era ingegaan, waarin de mensen in Griekenland en nog flink wat andere landen in angst en kou zitten af te wachten.Het ondemocratische Kapitaal aan de macht.Nu al in Italië en Griekenland en als België niet op past wordt zij als volgende aan de zegepraal van de techno-kapitalisten gebonden.

  2. Het ergste is dat zulke disinformation de wereld rond gaat em het imago maar steeds verergerd.
    Mega gaf vanmorgen de schuld van ministeries aan de electriciteitsmij.Openbare werken spant de kroon met schuld sinds 1999 :43.630.000Eur.Anderen volgen maar die stopten betalen in 2009-2010,ttz toen PASOK aan de macht was.

  3. Scherp gezien @Aleko. En die teller zal nog wel een tijdje de hoogte in gaan, ik schat tot zo’n 500 miljard.

    Ik verwacht ook niet zo veel reactie meer op 17 november. Niet omdat het de mensen niet meer zou aanspreken, maar wellicht is alles er al over gezegd. Het jaarlijkse ritueel wordt een beetje belegen, als je mijn persoonlijk mening wil. Het volk wil gewoon niet meer achter die traditionele vlaggen aan lopen.
    Veel ontrustwekkender is dat mensen beginnen te zeggen dat ze het beter hadden onder de junta dan nu. Financieel gezien geldt dat voor velen inderdaad. Voeg daar dan ook nog eens bij dat er een extreem-rechtse partij in de regering zetelt, zonder dat die daarvoor verkozen zijn, dan heb je een sociologisch en democratisch probleem.

    De boodschap van de Polytechnio zou daar misschien eens meer moeten op in zoomen, want dat hersenloos achter vlaggen aanlopen en een beetje staan schreeuwen aan de Amerikaanse ambassade begint hoe langer hoe meer op een ventielzede te lijken dan op iets revolutionairs.

    En om aan te sluiten bij het onderwerp van deze post: de algemeen directeur van de openbare omroep ERT heeft ontslag genomen. Normaal wordt ERT min of meer gedwongen om de lijn van de regering te volgen in zijn berichtgeving, maar die lijn is nu een kronkelende meander. Misschien kon de man het niet meer volgen.

  4. Update: de helper van de eindredacteur van het MEGA nieuws is ontslagen. Iemand moet hangen voor de gekleurde berichtgeving en het zal heus niet de verantwoordelijke zijn.

  5. @Bruno: ik ben allesbehalve een LAOS-aanhanger, maar zeggen dat ze niet verkozen zijn lijkt me toch niet correct? De regering heeft toch een ruime meerderheid in het parlement. Overigens kan ik mij vergissen, maar ik heb altijd de indruk dat LAOS vooral oudere mensen aanspreekt, de extreem-orthodoxe omaatjes en papoutjes, waarvan er nog heel veel rondlopen, dezelfden die bv tentoonstellingen proberen te verbieden als er iets over religie in voorkomt.

  6. Nu ja @Hans, ik bedoel maar: ze hebben 5% van de stemmen achter zich en kunnen toch 4 (vervangend)(vice)ministerposten krijgen? Het volk heeft niet gestemd om deze lui in een regering te krijgen. LA.O.S spreekt oudjes, sommige priesters, maar ook jongeren die met een “Blud und Boden” mentaliteit aan, zo lijkt me. Als je kijkt op Facebook hoeveel jonge mensen vinden dat die Karatzaferis gelijk heeft… het is ontrustwekkend.

    De meeste oudere mensen stemden altijd voor PASOK of ND, maar nu die als een kaartenhuisje in elkaar aan het storten zijn, zijn ze blijkbaar naar LA.O.S overgestapt. Voor een generatie die de junta nog heeft meegemaakt, is dat op zijn minst een merkwaardige stap.

  7. @Bruno: misschien woonde je nog in België ten tijde van roemruchte Gaston & Leoshow. Daarin kwam een “reeks” aan bod over een gemeente waar 2 partijen evenveel stemmen haalden, maar 1 te weinig voor de meerderheid. Beide partijen boden de sul van dienst de burgemeestersstoel aan in ruil voor zijn steun. Hoewel hij politiek eigenlijk niets voorstelde, werd hij zo toch maar burgemeester. Beetje uitvergroot, maar toch uit het leven gegrepen.
    Voor het geval je Gaston en Leo niet kende: Genscher speelde ook zwaar boven zijn gewicht ten tijde van Kohl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *