… dat is de meerderheid die de regeringspartij Nea Dimokratia in het parlement behoudt. Gisteren heeft premier Karamanlis namelijk de “rebel” Petros Tatoulis uit de partij gezet. Die was al langer een doorn in het oog van de premier, want hij liet het niet na om kritiek te uiten op de manier waarop zijn partij dit land bestuurt (of niet bestuurt, want daar kan je over discussiëren). Vooral de stukjes op de blog van Tatoulis zorgden wekelijks wel voor nieuws. Een interview in de weekendeditie van een krant die vooral de kant van oppositiepartij PASOK kiest, deed de emmer overlopen. Tatoulis sprak daarin van het feit dat Karamanlis van alles op de hoogte is wat er zich binnen zijn partij afspeelt (er is ooit geopperd dat de premier niet zou weten aan wat voor wanpraktijken zijn ministers zich bezondigden). Daarmee zei hij niets anders dan wat de modale Griek ook denkt.
Corrupte politici worden niet uit de partij gezet; politici die zich roeren wel. Nu is het wel zo dat dit al een tijdje in de lucht hing. Vermoed wordt dat Tatoulis zelf aangestuurd heeft en de confrontatie ten top heeft gedreven, omdat hij zinnens is een nieuwe partij op te richten.
Ondertussen vraagt de partijvoorzitter van Nea Dimokratia dat Tatoulis zijn parlementair zitje (hij zetelt nu als onafhankelijk parlementslid) opgeeft, zodat er een lid van Nea Dimokratia in de plaats kan komen, om de meerderheid iets minder wankel te maken. De partijvoorzitter vindt dat dit politiek ethisch zou zijn. Het is wel ironisch dat dergelijke politici nog steeds het woord ethisch durven gebruiken. Ethiek is wel het laatste wat we van deze regering verwachten.
Ik vermoed niet dat Tatoulis op dit verzoek zal in gaan. Het zouden wel eens woelige politieke tijden kunnen worden.