Moeten de Griekse banken worden gered?

Het is crisis, horen we overal. En Griekenland zal niet zo hard worden getroffen als de andere Europese landen, wordt ons gezegd. Er wordt hier zelfs nog economische groei voorspeld. Toch heeft de Griekse regering aangekondigd dat ze de banksector zal helpen met een bedrag van 28 miljard euro. Dat is een waanzinnig hoog bedrag voor Griekenland, en er is dan ook al heel wat kritiek gekomen op dit “reddingsplan”. Vakbonden vinden dat de regering dit geld beter kan investeren in de “echte” economie, daar waar er echt een tekort aan cashflow is (vrij vertaald: het toekennen van goedkope leningen aan opstartende bedrijven bvb.).
En nu beginnen de banken één voor één te zeggen dat ze het geld van de overheid niet nodig hebben, want dat ze zelf geld genoeg hebben. Dat kan wel kloppen, maar het is een feit dat vele banken zich niet kunnen vinden in de strenge voorwaarden die aan de ondersteuning worden gekoppeld.
En wat zien we nu? Opeens gaan de interesten op leningen in Griekenland flink de hoogte in, terwijl de Europese Centrale Bank haar interestvoet heeft verlaagd. De reden is dat de banken hun interestvoet vanaf nu uitsluitend berekenen op basis van Euribor en niet langer op basis van de interest van de ECB. In tijden van crisis lijkt me dit niet bepaald een constructieve maatregel, maar het zal de banken, die hier in Griekenland vaak gewoon doen waar ze zin in hebben, wellicht worst wezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *