Exit Minister Nr. 3

Op 1 jaar tijd hebben 3 ministers uit de regering Karamanlis ontslag genomen. Gisteren was het de beurt aan Theodoros Roussopoulos, een voormalig journalist die minister van staat en kabinetswoordvoerder was (sommigen beweerden ook wel eens dat hij “Minister van Propaganda” was). Aanleiding was het Vatopedi-schandaal, waarbij grote stukken land werden geruild tussen de overheid en het Vatopedi-klooster op de Athosberg. De overheid verloor daarbij aanzienlijk sommen geld, en het klooster, dat meer en meer op een makelaarskantoor lijkt, heeft er 100 miljoen euro bij gewonnen. Vele ministers zouden bij de bedenkelijke overeenkomsten flink wat geld op zak hebben gestoken. Roussopoulos wordt niet meteen beschuldigd van iets, maar algemeen leeft hier de indruk dat hij het brein was achter de verschillende uitwisselingen, want abte Efraim is zijn biechtvader. Misschien is dat te ver gezocht, want om de een of andere reden heeft ook de PASOK regering in 1999 dezelfde operaties uitgevoerd. Het ontslag lijkt dan ook meer op een politieke afrekening: Roussopoulos was een figuur met heel veel invloed op de premier. Omdat die laatste zo weinig in het openbaar verschijnt, werd wel eens gezegd dat Roussopoulos eigenlijk de touwtjes van dit land in handen had.

Er is natuurlijk wel meer aan de hand. Sinds Theodoros Roussopoulos in de regering zit, heeft hij opeens 5 huizen, waarvan 2 enorme villa’s met zwembaden. Die plotse verrijking doet wenkbrauwen fronsen, maar de man beweert dat hij alles met bankleningen heeft bekostigd.
Verder zijn er 2 onderzoeksrechters op de zaak Vatopedi gezet en die moesten nagaan of er minister waren betrokken bij de hele zaak. Beide onderzoeksrechters dienden vorige week hun ontslag in. Dat werd geweigerd door George Sanidas, de openbare aanklager van het Opperste Gerechtshof (van wie wordt aangenomen dat hij een pion van de regerende partij is – de scheiding der machten is lang niet zo strikt als ze zou moeten zijn). Hij zette er een andere onderzoeksrechter op de zaak, die tot dezelfde conclusie kwam. Waarop die dan weer als onbekwaam werd bestempeld door haar baas. PASOK wil de conclusies van de onderzoeksrechters voor het parlement krijgen. Daar is lang verzet tegen geweest, maar Sanidas zal nu toch toegeven.
Verder wordt vandaag geheim gestemd voor het instellen van een parlementaire onderzoekscommissie die moet bekijken in hoeverre ministers en ex-ministers zijn betrokken. De regerende Nea Dimokratia zal niet aanwezig zijn op deze geheime stemming zodat er geen meerderheid voor het voorstel zal zijn, wat er op wijst dat ze erg bang zijn voor de gevolgen.
De partij die aan de macht is gekomen met het platform dat het moest afgelopen zijn met schandalen en corruptie, lijkt ondertussen nog erger in hetzelfde bedje ziek te zijn dan PASOK.
Hoe beide partijen nog steeds op ongeveer 30% van de stemmen kunnen rekenen in de opiniepeilingen, is mij een compleet raadsel.
Meer over dit ontslag:
http://www.iht.com/articles/ap/2008/10/23/europe/EU-Greece-Land-Scandal.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *