Vandaag is de 77-jarige gepensioneerde apotheker die zich woensdag op het Syntagmaplein door het hoofd schoot, begraven. Zijn dochter vroeg om niet langer meer op die manier over hem te spreken, dus we houden het op “Dimitris Christoulas”. Op zich is het wel best opvallend dat de man een kerkelijke dienst kreeg, want de Grieks-Orthodoxe Kerk weigert nog steeds mensen die zelfmoord plegen, te begraven. Christoulas kreeg een burgerlijke begrafenis, met liederen van Theodorakis. Hij zal worden gecremeerd in Bulgarije (want crematies zijn nog steeds niet toegestaan in Griekenland).
Duizenden mensen waren op de begrafenis aanwezig en op Syntagma werden weer eens bloemen en kransen neergelegd achter de nadarafsluiting die nu schijnbaar een even permanent karakter hebben als de Evzonen in hun wachthokje.
We weten nu dat de zelfmoord van Christoulas een politieke daad was, zijn dochter heeft dat in de Griekse media duidelijk gemaakt. En daardoor zal hij door de Griekse bevolking wel altijd als een soort van martelaar worden gezien. Jammer dat we daardoor uit het oog verliezen dat Christoulas nummer 149 is die dit jaar zelfmoord heeft gepleegd. En zijn daad overschaduwt de wanhoopsdaden van een 78-jarige uit Kavala die zichzelf doodschoot op Vrijdag, en een gepensioneerde leraar van 75 die zich vandaag in Volos aan een boom heeft opgehange, of de zelfmoordpoging van een 37-jarige man op Chios die zichzelf wilde ombrengen met een jachtgeweer.
De cijfers liggen ontstellend hoog en ik hoop echt dat er onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen het economische beleid dat wordt gevoerd en het aantal zelfmoorden.
ik ben gelukig dat mijn ouders niet meer leven. altijd hard in fabrieken aan het werk ,schoen en textiel maken voor de export, in de jaaren 90 genoeg ellende meegemaakt met de beurs en de zeep bellen van Simitis. maar ik zie in alle ouderen die deze weg kiezen , mijn vader en moeder.
ik ben heel vedrietig ,heel vedrietig….
http://www.youtube.com/watch?v=VjKCnUrpQKQ&feature=related
Na de begrafenis zijn een aantal mensen naar Syntagma getrokken. Toen ze daar 2 agenten zagen wiens shift voorbij was, zijn ze er achter aan gegaan. 1 agent kon ontsnappen, de ander werd grondig in elkaar geslagen, minutenlang, en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. De aanvallers waren er in geslaagd om zijn jas uit te trekken en samen met al zijn papieren op het plein in brand te steken.
dat verhaal van de politie agenten op Kreta, en de 18 jarige die in elkaar hebben ze geslagen op bureau plus het verhaal van de photo reporter , klopt of heeft Kalamoukis een beetje zitten overdrijven??
ik kan het niet geloven dat zo veel haat nog leeft. de laaste keer dat dit heb gevoelt ,toen de mat ook achter mij had in eksarcheia is meer dan 25 jaar terug. Leeft de geest van Arkoudeas nog?? is het nog zo dat Alagi kan niet zonder Arkoudeas??
Mijn man en ik zijn blij dat we niet jong meer zijn want er is geen toekomst te plannen.Handel en nijverheid zijn verlamd en ondernemende mensen die graag zelfstandig iets willen oprichten,worden geboycot door die ellendige domme bureaucratie.
Er zijn er genoeg (geweest) die zich in alle stilte laten cremeren in het buitenland, maar dit is openbaar. Zeer moedig van die man, een (laatste) daad met een grote symbolische waarde. Een ware pionier.
Het tij zal (ooit) keren.
Als dochter zou ik het vreselijk vinden dat m’n vader zulke daad stelt met een afscheidsbrief dat hij MIJ niet ten laste wou zijn.Ik zou me erg vernederd en onderschat voelen.Laat het een symbolische waarde hebben maar als kind komt zoiets dubbel zo zwaar aan.Vooral in GR waar kinderen hun ouders in huis nemen als ze oud worden en er zorg voor dragen.Of zit ik nog opgescheept met oude familiewaarden en eergevoel die de stadscultuur verwaarloosd heeft?
En wat die crematie aangaat heb ik mijn bedenkingen dat na 5 jaren de resten opgegraven worden,de familie erbij aanwezig is en dan de beenderen meekrijgen!(: Makaber en ik vermijd het mee te maken.
Hoezo, na crematie is er toch alleen maar as over?
@Jenny, bij een begraving IN DE GROND worden de beenderen na x-aantal jaren opgegraven en opgebaard in een ‘dodenhuisje’. Wat het ‘macabere’ daarvan betreft, kan ik alleen maar jouw argumentatie aanvoeren: als je ermee bent opgegroeid en het van jongs af deel uitmaakt van je cultuur (‘familiewaarden’), is er echt niks macaber aan.
En wat zijn keuze voor crematie betreft: in mÃjn ervaring voelde ik me helemaal niet ‘onderschat en vernederd’, integendeel! Ten eerste kan je, als je een dierbare respecteert, ook alleen maar het volste respect hebben voor zijn laatste wens. Dan is wat de anderen daarover denken, van ondergeschikt, ja zelfs van géén belang. Ten tweede heeft in dit geval, naast de grote symbolische waarde van zijn zelfmoord in de eerste plaats, de keuze voor crematie een tweede symbolische waarde: aangeven dat je niet begraven wilt worden door de kerk! Daar moet je voor de Grieken toch geen tekening bij maken; het zegt zóveel over de Grieks-orthodoxe kerk. Wees maar zeker dat iedere Griek daar (stilzwijgend?) eens diep over zal nadenken. De vergelijking gaat misschien niet helemaal op, maar bij wijze van voorbeeld: denk aan het eerste (openbaar) homohuwelijk in België; dat heeft ook veel voeten in de aarde gehad alvorens mensen het ‘normaal’ (wat “normaal†ook moge betekenen) begonnen te vinden. Mark my words: dit is pionierswerk. Waarmee ik de man ook weer niet tot martelaar wil verheffen; zijn oproep tot het “opnemen van de wapens†is m.i. niet letterlijk maar veeleer nog maar eens symbolisch bedoeld, passend in de context van de levensgeschiedenis van deze generatie. Over dat laatste kan je discussiëren natuurlijk, want dat is een/mÃjn interpretatie. Maar alles minimaliseren en kapot relativeren, is m.i. dan weer net iets typisch voor mensen met imperialistische trekken.
ik denk dat de kerk tijdens deze crisis toch veel goede punten heeft gescoord – alle solidariteit, hulp en georganiseerde actie komt van de kerk.
@Hans, correctie: de kerk verdeelt de waren die zijn ingezameld door de mensen, natuurlijk is de kerk het geijkte kanaal daarvoor in GR. Mijns inziens zou de kerk nog veel meer kunnen doen, bvb. belastingen betalen en de vele gronden die ze bezitten ten dienste stellen van de gemeenschap en aan werklozen die de grond willen bewerken. De kerk is in GR de 2de groot-grondeigenaar na de oveheid.
@Roosje, helemaal mee eens dat dit een statement van jewelste is, zijn zelfmoord is werkelijke een politieke daad.
Sorry @Roosje,misverstand : het is niet de crematie die mij zou storen maar wel dat m’n vader niet van mij afhankelijk zou willen zijn als hij voor zichzelf niet kan instaan en dat tot zelfmoord zou leiden.Aangenomen dat het een politiek verzet is maar ik hoop toch dat er geen volgelingen komen.
Ik verkies zelf ook gecremeerd te worden.Want inderdaad die grafdelvingen ,daar moet je mee opgegroeid zijn.Hier worden die marmeren kistjes met de beenderen bijgezet op graven van andere familieleden die pas overleden zijn .En als die opgedolven worden,dan verhuizen ze naar andere graven.Mijn schoonouders zijn al 3x van het ene graf naar een ander gebracht.RIP !
Haha, @Hans, precies zoals je zegt: “goede punten gescoordâ€.
Ik heb het dan ook niet over integere gelovigen en priesters –respect!-, maar over het instituut ‘orthodoxe kerk’ waarvan de excessen ons intussen welbekend zijn.
@Jenny: omdat het een politieke daad is, is er net geen reden om dit als familielid persoonlijk te nemen.
Maar inderdaad, het is een verontrustende evolutie.
Hans!!! ze hebben miljarden en hebben ze nu een paar milioenen voor wat spaggeti en kebab uit gegeven. ok, je zou zeggen de staat heeft het niet gedaan en de gemeente ook niet dus waar heb je het erover. de kerk staat zeker nog ver weg van de matschapij. ik weet zeker dat op plateland tegen wat smeergeld is in het dorps kerkhof een plekje voor de zelf dodende..
Rosje dat van de kalasnikof is niet symbolish bedoeld, wij hopen echt van well.
«νικημÎνο μου ξεφτÎÏι δεν αλλάζουν οι καιÏοί,
με φωτιά και με μαχαίÏι πάντα ο κόσμος Ï€ÏοχωÏεί»
Nikos Gkatsos.
@ Tzimi, ik heb niet gezegd dat de kerk de bron van al het goede is, enkel dat ze nu wat goede punten gescoord hebben. @Nadia, inderdaad, ze hebben de actie gekanaliseerd, en dat is meer dan de staat, de provincies, de gemeentes, de partijen , de vakbonden, etc…
Natuurlijk kunnen ze meer doen, net zoals jij en ik meer zouden kunnen doen.
@Hans: dat zou tot de kerntaken van de Kerk moeten horen, en eigenlijk niet abnormaal zijn.
@Nadia: sorry voor de wansmakelijke details, maar na een crematie schiet er wel as over, maar vooral broze botten, die daarna vermaald (moeten) worden. Live “achter de schermen” gezien in het crematorium van Lochristi (in India hangt de graad van verbrijzeling af van de betaalde prijs). Theoretisch zou je dus toch een gebeente kunnen begraven na een crematie.
Los daarvan zijn er wel enkele uitzonderlijke gevallen waarin crematie werd toegestaan. Dat gebeurde zeker bij balletster Mathilde Kschessinska, en bij Maria CALLAS, die een kerkdienst kreeg in de Grieks-orthodoxe kathedraal van Parijs.
Hoewel zelfmoordenaars in principe niet kerkelijk kunnen begraven worden, bestaan er ook daarop uitzonderingen. Aan de heldinnen van Souli zal het wel niet geweigerd zijn. De discussie leefde enkele maanden geleden ook in Siatsia (dacht ik), waar de lokale priester dat had geweigerd, maar de bisschop toch redenen genoeg gevonden had voor een volwaardige begrafenis. Een “zegening” kunnen ze sowieso niet weigeren, maar het theologisch en pastoraal niveau van de Griekse geestelijkheid is een andere discussie.
Alle emoties gerespekteerd, even een wijzing wat begrafenissen betreft. In GR hoort iedereen Grieks Orthodhox te zijn en wordt volgens de sarkofaagmethode begraven. De open kist wordt benedengronds in een stenen/cementen bak/sarkofaag geplaatst, het deksel tegen de kerkhofmuur. (buiten de kerkhofmuur worden kinderlijkjes begraven die nog niet gedoopt waren. Ervoor ben je maar moro. (afleidingen, morose en moron) Wettelijk geregistreerd wordt pas bij het doopsel. Gedoopt wordt rond de leeftijd van 4 jaar. Zo werd (en wordt) kindersterfte verdoezeld.) Die sarkofaag wordt niet met aarde gevuld, maar met grote platte stenen/cementplaten afgedekt.
Sarkos en fagos mag u zelf googlen.(Misschien denkt u daarbij even aan het leven en Sarko-zy, een afstammeling van Lazarus?)
Als na verloop van tijd de overgebleven botten verplaatst (moeten) worden doet men een ektafos, letterlijk uitgraf. Daarbij hoort weeral een kerkdienst waarbij de botten met wijn gewassen worden waarna de schedel door familie eerbiedig op het voorhoofd gekust wordt.
Na de kerkdienst worden de knoken dan in een knekelhuis gedeponeerd of in een marmeren kistje ter lengte van een dijbeen op het nieuwe graf geplaatst. Amin
een pas geboren baby kun je direct als je weet dat het fout gaat 3 keer in de lucht rijzen en dopen. dat is een aerobaftisma. de kerk accepteer dat , kan iedere gelovige doen, en worden babys binnen de begraafplats begraven en niet buiten.
Een informatief vraagje @Bertinos: welke redenen waren dat daar in Siatsia, die de bisschop voldoende vond om toch voor een volwaardige begrafenis te kiezen?
@Roosje: ik moest even zoeken, want het was blijkbaar in 2010 en de controverse ging over metropoliet Pavlos van Servia en Kozani. In het dorp Elati had een vrouw zelfmoord gepleegd omdat ze het verlies van haar zoon (door een auto-ongeval) niet te boven kwam, ondanks psychologische hulp. De dorpspriester wilde haar daarom toch een begrafenis geven (zelfs de strikte vader Païssios (+1994) zag zware psychische problemen als “verschoningsgrond”), maar dat werd hem verboden door zijn bisschop, die de harde lijn volgde.