De internationale beurzen zijn in paniek, de koersen van financiële instellingen dalen pijlsnel. De wet van de vrije markt heeft geregeerd en als puntje bij paaltje komt, mag de belastingbetaler de meubelen nog redden ook.
Hoe regaaert Griekenland eigenlijk op de internationale financiële crisis? De schade is beperkt – de Griekse beurs heeft natuurlijk wel verliezen gemaakt, maar de Griekse banken blijven er rustig bij. Premier Karamanlis kwam gisteren ook aankondigen dat de Griekse economie het desondanks nog steeds goed blijft doen en dat de regering maatregelen heeft genomen die er voor zorgen dat de crisis hier nauwelijks voelbaar zal zijn.
Allemaal mooi gezegd natuurlijk, maar de echte reden is natuurlijk dat Griekenland een behoorlijk protectionistische economie heeft. De Griekse banken hebben nooit geinvesteerd in riskante beleggingen, en de buitenlandse investeringen in Griekenland zijn minimaal (in 2007 zijn ze gezakt in vergelijking met 2006 – de voornaamste reden is de gruwelijke bureaucratie waar geen enkel buitenlands bedrijf door wil). Vaak horen we hier de woorden “navelstaarderij” en “achterlijke bedrijfscultuur” van criticasters, maar in dit geval is dat min of meer de redding van de Griekse economie. Hier dreigt geen enkele bank (voorlopig) overkop te gaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het hier goed zou gaan.