Dit zijn interessante tijden: de vergadering tussen president Papoulias en de partijleiders van de drie grootste partijen was al afgelopen na 90 minuten. Zowel PASOK als ND wilden SYRIZA mee aan boord in een regering, maar Alexis Tsipras hield de boot af. Zijn partij stapt niet in een regering die het zware besparingsbeleid blijft verder voeren.
Na de vergadering werden we getrakteerd op een one-man show van Venizelos die eerst over de fouten begon die PASOK in het verleden had gemaakt, alsof hij daar zelf geen deel van uitmaakte. Venizelos gaat alle adviseurs van de partij de laan uitsturen en de partij blijkbaar opnieuw oprichten. Het enorme ego van deze man die 30% aan kiezers is verloren, heeft blijkbaar nog geen deuk gekregen. Meer nog: hij bestempelde zichzelf en PASOK als de herders en de Grieken als schapen. Een beetje een ongelukkige analogie die bij veel mensen niet gesmaakt zal worden. Vervolgens ging hij SYRIZA beschuldigen van alle problemen die Griekenland nu doormaakt. Ik vermoed niet dat het de kiezers zal beïnvloeden: men is de zondagavonden nog niet vergeten dat Venizelos weer nieuwe besparingen aankondigde.
Antonis Samaras, die in zijn campagne had gezegd dat hij nieuwe verkiezingen wilde indien zijn partij niet alleen de macht kon grijpen, beschuldigt nu Alexis Tsipras van onverantwoord gedrag dat het land opnieuw naar de stembus jaagt. De logica van deze man is niet te doorgronden.
Vanavond om 19:30u gaat Papoulias nog afzonderlijke vergaderingen hebben met de overige partijleiders, maar het is niet duidelijk of dat nog veel zin zal hebben.
De conclusie mag nu al duidelijk zijn: het is 99% zeker dat we naar nieuwe verkiezingen gaan. Eens kijken hoeveel druk er nu vanuit Europa en Duitsland zal komen. De voorpagina van het Duitse Spiegel liegt er in ieder geval niet om.
Vergis ik me nu heel erg als ik stel dat wanneer het referendum van de ten onrechte verguisde Papandreoe wél gehouden zou zijn, we de uitkomst van de 6 mei verkiezingen, vele maanden eerder gekend zouden hebben en alle betrokken partijen evenzolang eerder hadden kunnen beginnen aan de damage-controll welke zich nu voor Griekenland en heel Europa begint af te tekenen?
Inderdaad @Martin, je hebt het hier perfect samengevat in 3 lijntjes. De Grieken zelf hebben dat jammer genoeg niet begrepen.
Hallo Bruno,
Was het niet zo dat Papandreou dat referendum wilde NADAT hij overeenkomsten had gesloten (ipv ervoor). Toen hadden er al nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden.
En weet je wat ik ook graag eens zou willen horen van de HH politici hoe ze denken een land in chaos met drachmen er weer boven op te helpen (terwijl 80% van de Grieken liever met euro’s blijft betalen).
Met de komst van Hollande hoopte ik juist dat er een nieuwe wind kon gaan waaien door Europa. Het lijkt me nu de tijd om met IMF en Europa opnieuw te onderhandelen om naast bezuinigingen vooral hervormingen door te voeren en vooral het rijke noord Europa en masse te laten investeren in het arme zuiden zodat er meer balans binnen Europa komt. Als ons contingent namelijk eenmaal begint met wankelen, kan het wel eens omkieperen.
Waarom zou Griekenland terug een eigen munt moeten invoeren? Buiten de eurozone wordt de euro ook gebruikt in Montenegro, Kosovo, Andorra, het Vaticaan, San Marino en Monaco.
Het zou de Papandreou’s en Karamanlissen de moeite besparen om hun kapitaal in andere dan Zwitserse franken te moeten omrekenen.
@Magnola, de timing van Papandreou was erg knullig. Zo had hij ook al contacten met zijn “vriend” DSK nog voor hij verkozen was. En inderdaad: de eerste leenovereenkomst was al ondertekend voor hij zijn referendum aankondigde, waardoor hij het laatste overgebleven stukje geloofwaardigheid bij zijn Europese partner kwijtspeelde.
Maar het idee op zich was zeker niet slecht.
En ik hoop vorig dat Europa Griekenland niet gaat laten vallen, want dan komen we in een isolement met alle oude politici die dan weer gewoon verder gaan met wat ze al decennnia lang gedaan hebben. Tot er natuurlijk weer een nieuwe coup komt…. want ook dat valt niet uit te sluiten, vrees ik.
@Bruno: ene Filip Rogiers lijkt ons er vandaag in de Standaard op te willen wijzen dat dat laatste inderdaad niet uit te sluiten valt (zie http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G23Q1P8R )
@ Bruno: “iemand moet water bij zijn retsina doen”… :-)) was dat voor een weddenschap?
wat was de weddenschap, weer?
Ο λαος θα βγει ΠικÏαμενος!!
Het is best mogelijk dat Griekenland Europa laat “vallen”, en het is nog maar de vraag wat er dan gaat gebeuren in de andere EU landen en later in de VS en Azië. Ik zag de G8 toch wel hééél erg zijn voor het blijven in de EU van Griekenland, ze weten waarschijnlijk meer dan wij. Ik ben geen Tsiprasfan maar het is voor mij wel zeker dat de vorige Griekse politici niet genoeg tegengestribbeld hebben toen ze het memorandum ondertekenden.