Parlementslid voor één dag

Geen wonder dat de satire in Griekenland is uitgevonden. We leven echt wel in vreemde tijden: gisteren werd ‘s ochtends de nieuwe regering ingezworen en ‘s middags een nieuw parlement (enige parallellen met Iran zijn toevallig – in Griekenland zijn Kerk en Staat niet gescheiden, zoals in andere Westeuropese democratieën).

Heel wat parlementsleden stapten voor het eerst het halfrond binnen. De meest opvallende delegatie was die van de Gouden Dageraad: 22 neo-fascisten in het Griekse parlement, in een land dat een militaire dictatuur was tot 1973. We hebben deze lieden gezien met hun kortgeschoren kop, maar er zit wel een parlementslid tussen die indruk maakt: een man die sprekend lijkt op de Griekse vrijheidsstrijder Georgos Karaiskakis die tegen de Ottomaanse overheerser vocht .

Maar over de dictatuur gesproken: de voorzitter van Gouden Dageraad is niet alleen een holocaustontkenner (niet strafbaar in Griekenland), maar hij beweert ook dat er geen slachtoffers zijn gevallen toen in november 1973 een tank het universiteitsgebouw binnenreed. Daarmee doe je het bloed van heel wat Grieken stollen.

Vandaag moeten de parlementsleden een voorzitter voor het parlement kiezen. Daar zijn 151 stemmen voor nodig. Eens kijken of ze het daar dan wel voor een keer over eens kunnen worden. En dan is de eerste taak van deze nieuwe parlementsvoorzitter om het parlement te ontbinden. Absurder kan het eigenlijk niet meer worden.

 

5 thoughts on “Parlementslid voor één dag

  1. niet iedereen was aanwezig bij deze plechtigheid.
    Mimis Androulakis is niet bij geweest.

  2. ik kan het niet laten maar als je die allemaal samen met de papas ziet, denk je niet dat het klopt dat het een bourdelo is met al zijn ιεροδούλες!!

  3. @Bruno: niet alleen de satire is uitgevonden door de Grieken, maar ook de “speling van het lot”. Geef toe: premier Verbitterd die wordt ingezworen op de tonen van “Christus is verrezen/opgestaan uit de doden”, dat verzin je niet 🙂

    PS: niet alleen Iran, maar ook Engeland, Noorwegen, en dergelijke dictaturen hebben een staatsgodsdienst (zie http://en.wikipedia.org/wiki/State_religion ). Ook Monaco staat in dat lijstje, net zoals in dat van landen die de euro gebruiken, maar niet in de muntunie zitten. Wellicht nemen de Griekse politici daar een beetje teveel een voorbeeld aan 😉

  4. Bedankt @Bertinos, je hebt me een brede glimlach bezorgd! 😉

  5. speling van het lot, kismet of Πεπρωμενο. en daar zegt de griek altijd ,Τι να κανουμε!!
    Στο πεπρωμένο σου να δίνεις σημασία
    και να προσέχεις πώς βαδίζεις στη ζωή
    όταν κοιμάσαι άλλος γράφει ιστορία
    και κάποιος παίζει τη δική σου την ψυχή

    alhoewel de griek niet aleen slaapt, waneer hij wakker is heeft te druk met zijn frapedaki.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *