Misschien een beetje een mysterieuze titel voor een aantal onder u. De “daktylios” is een soort van ring rond het oude Atheense stadcentrum waar je sinds de jaren 80 met de auto enkel binnen mocht op even of oneven dagen, afhankelijk van het laatste nummer op je nummerplaat. Niet echt een fair systeem, want iemand met een oneven nummer, mag vaker het stadcentrum binnen. De regeling geldt niet voor taxi’s en voor bepaalde vormen van vervoer. Je wist waar de daktylios begon als je een verkeersbord zag zoals op de foto.
Zoals u weet was de maatregel genomen omdat de uitlaatgassen in de jaren 70 en 80 erg schadelijk bleken te zijn voor de oude monumenten in de Griekse hoofdstad. De maatregel schoot zijn doel eigenlijk voorbij. Als je in Griekenland een wagen koopt, kies je zelf of je een even of oneven nummerplaat wil. Mensen die het zich konden permitteren, kochten zich een tweede wagen om het centrum in te gaan. Onrechtstreeks was de daktylios dus verantwoordelijk voor een toename in het verkeer.
Vroeger reden er in Athene nogal wat gammele autootjes rond, maar sinds de intrede van goedkope leningen, hebben veel mensen nieuwe auto’s gekocht die minder vervuilend zijn. Bovendien kun je in Athene ook geen dieselwagen kopen. Enkel de voertuigen die vrijgesteld zijn van de daktylios, mogen dieselmotoren hebben (alweer een beetje tegenstrijdig).
Maar het systeem zal worden afgeschaft en er komt een nieuwe regeling die meer de actuele toestand van het Griekse wagenpark weerspiegelt. Vanaf 1 september wordt de toegang tot de daktylios bepaald op de uitstoot van de auto, en de leeftijd van de motor. Na de zomer geldende volgende regels:
- Auto’s die na 1 januari 2011 zijn aangekocht en minder dan 140 gram kooldioxide per km uitstoten, mogen vrij het centrum in.
- Hybride wagens volgens de technologie Euro IV mogen ook vrij rondrijden.
- Voor voertuigen die na 1990 zijn aangekocht, blijft het even/oneven systeem gelden.
- Voertuigen die voor 1990 zijn aangekocht, komen de daktylios niet meer in.
Dit wordt duidelijk veel meer werk om dat te controleren. Tot nu toe hoefde een politieagent enkel naar je nummerplaat te kijken. Nu moet hij je gaan tegenhouden. Op het huidige systeem is er al nauwelijks controle; met een moeilijker systeem zie ik dat niet veranderen.
de andere gaat wel door. δακτυλο ειναι κι αυτο.και Ï„Ïιπλο μαλιστα.
alle voertuigen?? ook motoren ??zou ik daar nog zijn , mijn oude BMW van 1951 zou niet meer er kon komen??
Misschien een kans om nog wat meer ambtenaren aan te werven ter controle ?
Rond Volos heeft men ook een ringweg aangelegd.Dat was ter gelegenheid van de Olympics en was natuurlijk maar gedeeltelijk afgewerkt over zo’n 5km waar het weinig zin had. Nu is het eindelijk zo ver dat het helemaal in orde is van het binnenkomen ex Athene/Saloniki (west) en tot de oostelijke afrit.Erg mooie dubbele weg met elk 3 rijstroken,een ware autosnelweg.Onlangs heb ik hem eens gebruikt tot de westelijke uitrit :erg weinig verkeer met overal verkeersborden die je tot 50km/uur manen?!?! en enorme metalen constructies voor het oversteken te voet : zowat 50trappen op-en-neer!Alleen een Olympisch kampioen kan dat aan zonder ademloos neer te vallen.Onzinnig en zelfs niet geschikt voor zelfmoorden want bovenaan goed afgesloten.Misschien kan het geld opbrengen het te te laten afbreken en tonnen metaal verkopen vermist we toch aan uitkoop toe zijn.
ik had vergeten dat onder bepaalde lucht vervuiling hadden ze ook de grote daktylios. was niet zo vaak dat daar in dezelfde regels waren als bij de kleine daktylios, maar Nea Ionia was daar in. de grenzen van de grote daktylios waren langs de ethniki odo via Athinon-Thivon tot Keratsini.
maar geen probleeem want wij hadden eerst de papaki en later de oude zwarte dame uit Beyeren die wel overal mocht rijden.
http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/351b_89.1301990380046.pdf
Jenny deze ring wegen zijn van een andere koek. dat is de oude griekse masa-mpouka systeem. wegens de olympische spelen zijn nog al wat zulke metalen constructies gedaan.als ik ze zie in Athene waneer ik de metro gebruik denk ik altijd wie gaat deze onderhouden?? op een gegeven moment moeten ze toch een keer een nieuw verf krijgen. alles most snel en goedkoop zo dat genoeg geld over blijft voor de masa mpuka, of wel de miza systeem.
Nutteloos duur Tzimi en daarbij nog niet bepaald sierlijk .Wie gaat zoiets onderhouden ? Het onkruid langs die luxe weg teelt welig.
Ruïnes zijn sinds lang één van de meer succesvolle bezienswaardigheden van Griekenland.
Zie deze uit elkaar vallende titanenbouwsels en prestigeprojecten dan ook als een investering in de (verre) toekomst. Die pyramides in Egypte waren ook niet echt zinvol en daar blijft ook volk op afkomen.
Men is trouwens goed op weg om van heel Griekenland één ruïne te maken.
met een dure kaartje lossen wij onze schulden dan. kijken naar de ruines is niet gratis
http://www.youtube.com/watch?v=u6W4yDaTwq4
Het systeem lijkt nogal op de Duitse “Umweltplakette”. Afhankelijk van je auto kan je daar een sticker kopen, die je al dan niet toelaat om in bepaalde zones te rijden. Heeel eenvoudig te controleren, want je nummerplaat staat ook op de sticker.