Byzantijns recht

Vele Grieken hebben de voorbije jaren grote leningen afgesloten bij verschillende banken en ondertussen kunnen ze die niet meer afbetalen (dit is een vrij nieuw fenomeen in Griekenland). Vele banken dreigen nu de huizen van deze slechte betalers in beslag te nemen. Alsof dit nog niet volstond, begint nu ook de Griekse Orthodoxe Kerk, en meer bepaald de verschillende kloosters, hetzelfde te doen.
De bal is aan het rollen gegaan toen een aantal weken geleden aan het licht kwam dat de Griekse regering een eigendomswissel heeft gedaan met het Vatopedi-klooster (een klooster dat zich blijkbaar behoorlijk werelds gedraagt: het is trouwens daar waar Prins Charles steeds gaat onthaasten). Grote lappen grond van enorme waarde zijn in het bezit van het klooster gekomen, en andere lappen grond die minder waard waren, werden aan de overheid geschonken. Opeens krijgen mensen een brief in de bus van het klooster dat ze hun huizen moeten ontruimen, want dat de grond aan het Vatopedi klooster toebehoort.

Andere kloosters in Griekenland hebben nu hetzelfde gedaan: zij claimen grond die vroeger weinig waard was, maar nu door real estate agents hoog wordt ingeschat. De eigendomstitels die daarvoor worden gebruikt, zijn op zijn minst twijfelachtig. OK, het is een feit dat vele mensen tijdens de Turkse overheersing hun titels hebben afgestaan aan kloosters, om zo de grondbelasting te ontlopen (kloosters moesten die belasting niet betalen: dat verklaart waarom de Grieks Orthodoxe Kerk zo veel grond bezit). Maar vele kloosters komen nu met certificaten aan zetten uit de tijd van het Byzantijnse rijk (jawel, certificaten die tot 800 jaar oud zijn). In sommige gevallen hebben ze al een deurwaarder naar bepaalde dorpen gestuurd. Met deze logica kan zelfs een klooster buiten de Griekse landsgrenzen lappen grond binnen Griekenland gaan claimen. Dat kadaster moet er nu echt wel eens gaan komen.
En de overheid? Die doet voorlopig niets, want die heeft het te druk met het bestuderen van de wekelijkse enquêtes waarin nu voor het eerst sinds jaren de oppositiepartij PASOK een beter resultaat behaalt (niet vanwege een doeltreffende oppositie, maar wel wegens de niet aflatende schandalen die de regering Karamanlis begint op te stapelen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *