De nieuwe dosis

Dosis, δώση, zo wordt de schijf van de noodlening genoemd in het Grieks. Toevallig wordt het zelfde woord gebruikt voor de dosis die een drugsverslaafde nodig heeft, en Griekenland lijkt meer op een junk die de dosis nodig heeft om verder te kunnen.

Gisteravond is dus beslist dat Griekenland de nieuwe schijf van de noodlening uitbetaald krijgt. Ik herhaal het nog een keer: NIET na het langverwachte rapport van de trojka over de vooruitgang die Griekenland heeft geboekt de voorbije maanden. Datzelfde rapport dat maandenlang als excuus is gebruikt om voorlopig de schijf niet uit te betalen. Waarom is dat rapport opeens niet meer nodig? Is het misschien toch niet positief genoeg, maar wil men Griekenland, om wat voor reden dan ook, niet laten vallen?

Gejubeld wordt er alleen in de rangen van de regering. Want voor de modale Griek ziet de toekomst er niet goed uit. Gisteravond is een wetsvoorstel voor een nieuw belastingssysteem in het parlement ingediend. Ik ga er bewust niet te veel over schrijven, want het is op dit moment nog te moeilijk om feiten van geruchten te onderscheiden. Eén ding is zeker: we gaan ondraaglijk veel belastingen moeten ophoesten vanaf 2013. Maar er is goed nieuws: iemand die geen inkomen heeft, zal ook geen belastingen moeten betalen.

Vandaag ook krijgen de Griekse ambtenaren voor het laatst hun 14de maand uitbetaald. Vanaf nu is het afgelopen met de 13de en 14de maand (wat in België gelijk staat met vakantiegeld en 13de maand).

Ondertussen weten we waarvoor het geld van de noodlening zal worden aangewend. Het rekensommetje zou nu wel moeten kloppen.

  • 16 miljard gaat naar de herkapitalisatie van de banken (die diep in hun geldbuidel hebben moeten tasten om de Griekse schuld terug te kopen),
  • 11,3 miljard zal worden gebruikt om de Griekse schuldobligaties ter waarde van 30 miljard terug te kopen (maar we noemen het geen schuldherschikking – overigens ligt dit bedrag hoger dan besloten op de eurogroep, omdat de hedge funds de schuldobligaties niet aan 28% wilden terugkopen, maar veeleer aan 34%, maar dat is dan weer een ander verhaal),
  • 7 miljard zal worden gebruikt door de overheid om achterstallige betalingen terug te betalen (vele bedrijven die bij de overheid projecten hadden, dreigen failliet te gaan omdat ze niet betaald werden, hun belastingen moesten ze wel tijdig betalen).

Alles samen om en bij de 34 miljard. Tijdens het eerste trimester van 2013 zal nog eens 14,8 miljard extra worden uitbetaald. Dat geld wordt als volgt aangewend:

  • 7,2 miljard voor de tweede herkapitalisatie van de banken,
  • Nog eens 2 miljard dat de overheid nodig heeft om achterstallige betalingen terug te betalen en om mogelijke tekorten in het budget op te vullen.
  • 2,8 miljard in februari en nog eens 2,8 miljard in maart om de primaire tekorten van de overheid op te vangen en om nog maar eens achterstallige betalingen terug te betalen (denk hierbij bijvoorbeeld aan farmaceutische bedrijven).

En weet u wat? In april heeft Griekenland weer geld nodig. En weer zal het nooit genoeg zijn. En begint het spelletje van voren af aan. Want op 3 maanden tijd wek je een dode economie niet tot leven, hoeveel structurele hervormingen en privatiseringen je ook doorvoert. Op dit moment werkt nog 1/3 van de Griekse bevolking volgens de officiële statistieken (er is nog steeds heel veel zwartwerk, en dat is begrijpelijk, want het wordt nu gewoon een kwestie overleven). Hoe kan dit in godsnaam ooit goedkomen?

8 thoughts on “De nieuwe dosis

  1. Inderdaad, een kwestie van overleven, oftewel hoe veel geld hebben we nog op een spaarrekening staan, of wat hebben we nog te verkopen, en de dagelijkse gedachten : moeten en kunnen we terug naar Nederland??
    Het lijkt wel een schaakspel met grote twijfel over de volgende en mischien
    wel fatale zet, winnen lukt niet meer.

  2. Als verdere kostenbesparing zouden er toch nog voor het einde van dit jaar een groot aantal ambtenaren worden ontslagen.
    Daar lees ik nergens meer iets over.
    Dit ligt zeker te moeilijk voor Samaras em zijn kliek, want daarmee raakt hij niet de gewone Griek, maar zijn “vriendjes”.
    Wordt dit door de trojka bewust doodgezwegen?

  3. Ik hoor Markos Ruttos al zegen, geen cent meer naar de Grieken.
    op naar de volgende redding., I ellada pote den pethenei lalalala….
    het is dat het niet vliegt anders was heel europa een flying Cirkus.
    ik wil ze zo graag roepen, Anti na mas sozete den mas gamate bas ke isixasete.

  4. Bruno,

    Je hebt het inderdaad zeer goed opgemerkt : het fameuse Troika-rapport is inderdaad “ingeruild” tegen de opkoop van haar vroeger uitgegeven obligatieleningen die GR verplicht werd te doen.

    Na de -in het voorjaar- terugbetaling van de banken werd GR nu verplicht de particulieren terug te betalen.

    Aldus wordt GR meer en meer geisoleerd zodat de impact van haar terugkeer naar de drachme minder en minder “slachtoffers” kan meetrekken

  5. De geschiedenis herhaalt zich, dat heb ik tenminste op school geleerd.Dus als ik het boek “Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΩΝ” heb doorworsteld, zal ik misschien iets meer begrijpen van het hoe en waarom .Misschien valt het boek net zoals veel krantenberichten onder de noemer ” άρες μάρες κουκουνάρες “, en dan zijn we nog geen stap dichter bij de waarheid. Dus zullen we maar denken ” ieder zijn waarheid, want de waarheid staat boven het menselijk denken.” Want al wat je ziet en al wat je hoort bestaat niet, wel voor jezelf maar niet voor een ander. Dat is één van der eerste zaken die je leert tijden een cursus NLP.

  6. Voor zover ik het begrijp is er niet 1 schuldige maar een opeenstapeling van onkunde, gretigheid, blunders, fouten, ijdelheid, wantrouwen,
    sluwheid,tegengestelde belangen, tijdverlies, foute mentaliteit enz. enz.

    Ik zou wel de waarheid willen weten over een aantal feiten, bijv. over de GS-deal, was die nou voor of na de toetreding tot de euro, het is toch vreemd dat in verschillende artikelen iets anders wordt vermeld!

  7. Jef dit is een zeker niet ares mares koukounares boek. het staat op mijn lijst , maar iedere keer als ik in griekenland ben vergeet dat. de schrijver een oude bekende van de Pasok maar een misschien betere mens, oude directeur van ert. ik had mischien deze boek in het laste pakket die ik had bestelt van Patakis, want dit is ook de uitgever. een mooi boek al is het omdat zijn vriend Mimis ook dat zegt.
    ps, zou je hem ooit willen verkopen, als je in nl bent, fluit even ik luister.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *