Nog meer belastingen

Het terugkopen van de schuld wordt door velen als een succes beschouwd (ik heb er mijn twijfels bij, maar goed). Een andere voorwaarde waaraan nu moet worden voldaan, is het aanpassen van het belastingssysteem. Eigenlijk moet Griekenland vooral een nieuw belastingssysteem hebben dat vooral stabiel is. De voorbije decennia paste elke nieuwe regering het belastingssysteem aan, omdat elke nieuwe minister nu eenmaal wilde laten zien dat hij daartoe de bevoegdheid had. Dat was iets wat vooral buitenlandse investeerders weghield. Die konden namelijk geen budget opstellen, omdat ze niet wisten hoe lang de geldende belastingsregels van kracht zouden blijven.

Op donderdagavond is er uiteindelijk een voorstel voor een nieuw belastingssysteem ingediend in het Griekse parlement. De voorbije weken deden er heel wat geruchten de ronde: zowat alle belastingsvoordelen zouden worden afgeschaft, kinderen zouden als een luxeproduct worden beschouwd, want als je kinderen had, zou je meer gaan betalen, omdat je daar mee bewees dat je het geld had om sowieso kinderen op de wereld te zetten. Perverse logica, die we helaas, op een min of meer aangepast wijze, in het nieuwe voorstel terugvinden.

Belastingvrijstelling voor boeren wordt volledig afgeschaft, maar ook als je kinderen hebt, kun je niet meer rekenen op aftrekposten. Er wordt wel een soort van subsidie per kind gegeven, maar dat is ook maar een doekje tegen het bloeden.

Er is geen belastingplafond meer voor vrije beroepen. Van deze beroepsgroepen werd gezegd dat zij het meest aan belastingen ontdoken. Velen gaven als inkomsten net het niet-belastbare maximum aan. Dat wordt nu afgeschaft: ze zullen worden belast vanaf de eerste euro aan inkomsten die ze hebben.

Belasting op bedrijfswinsten gaat van 20% naar 26%. Daar ga je niet meteen meer investeringen mee aantrekken; ik zie niet gauw iemand hier een bedrijf oprichten met deze belastingsschaal. Wanneer bedrijven echter een dividend uitbetalen, dan moeten ze daar niet langer 25% belasting op betalen, maar nog slechts 10%. We zien waar de klemtoon ligt bij belastingverlagingen.

Het zijn maar een paar voorbeelden van de “mini”-belastingshervorming, zoals minister van Financiën het noemt, en waarmee hij 2,5 miljard euro hoopt op te halen. Meer directe belastingen dus, bovenop de hogeren indirecte belastingen. Er zou nog een uitgebreidere hervorming komen die de belastingontduiking moet tegen gaan.

De volgorde van deze hervormingen lijkt me niet bepaald juist. Belastingontduiking gaat vrolijk verder in Griekenland en als je dat niet eerst aanpakt, dan is de kans klein dat je vooropgestelde bedrag zult ophalen. En met zo veel belastingen, is het niet meer dan logisch dat mensen zo weinig mogelijk zullen aangeven (zeker bij de vrije beroepen). Ik waag me dan ook aan een voorspelling: in 2013 zal de zwarte economie in Griekenland opbloeien als nooit tevoren.

One thought on “Nog meer belastingen

  1. …”The government is planning the creation of a “committee of wise men” to crack down on widespread tax evasion, which continues to thwart Greece’s efforts to emerge from its debt crisis. The former head of National Bank, Vassilis Rapanos, is slated to head the new body, Kathimerini understands…”

    Als je zo’n zinnetje/plannetje in eKathimerini vandaag leest, dan moet je je toch wel afvragen wie er krankzinnig geworden is.Dit had natuurlijk vijf jaar geleden al moeten gebeuren, in ieder geval ruim voor de overmaking van de eerste bail-out.En dan dwingend opgelegd met half-om-half crew van Grieks/Troika, met handhavingsbevoegdheid.

    Dat dat tóén niet gebeurd is en nú alleen een club van “wijze mannen”, samengesteld uit het grote areaal Griekse oliekonten, voorzichtige schreden gaat zetten op dit doornige pad, bewijst alleen maar dat Europese conservatieve NeoLibs dit gewoon niet willen.Zij hebben NIET het beste met Griekenland voor.Het proefscenario voor de rest van Europa ligt ligt prima op koers.Mensen, mensen van overal:
    “Sauve qui peut”. Het gaat niet goed komen met ons!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *