Dagelijks komen er tientallen illegale vluchtelingen Griekenland binnen. Meestal worden ze op de stranden van de eilanden voor de Turkse kust achtergelaten voor mensensmokkelaars. De locale overheden weten vaak geen raad met deze mensen. Ze worden dan ook vaak opgevangen in “opvangcentra” die meer weg hebben van kooien in een dierentuin dan een heus opvangcentrum. Maanden geleden was er al protest over de leefomstandigheden van de illegale vluchtelingen op Samos. Hun situatie is verbeterd sinds het nieuwe opvangcentrum er is open gegaan. Maar dit keer ligt Lesbos (Mytilini) onder vuur. Artsen Zonder Grenzen klaagt situatie aan in het opvangcentrum van het eiland in dit artikel. De situatie is er zo erg dat er huidziektes en longaandoeningen zijn uitgebroken bij de vluchtelingen.
De prefect van Mytilini zei in een interview dat de voorbije jaren het eiland grote problemen kent met de toevloed van vluchtelingen. Die brengen namelijk het sociale evenwicht van de kleine gemeenschap die een eiland toch wel is, in gevaar (ik neem aan dat toeristen dat toch ook in zeker mate doen).
Vergelijkbare toestanden heersen er in Patras, waar vluchtelingen (vooral uit Afghanistan) een soort van kampement hebben gebouwd met plastic en karton. Het lijkt een tijdelijk verblijf, maar sommige hutten hebben zelfs een satellietantenne, wat er op wijst dat de situatie niet zo tijdelijk is.
De vluchtelingen daar proberen de oversteek naar Italië te maken. De meeste vluchtelingen wensen namelijk niet in Griekenland te blijven. En de Griekse overheid wil hen ook niet. Asielaanvragen stoten hier bijna altijd op een njet (de cijfers zijn onthutsend).
Volgens de bevoegde overheden zou de lijdensweg van de vluchtelingen in Patras bijna ten einde zijn, want eind januari 2009 gaat een nieuw georganiseerd opvangcentrum open buiten de stadsgrenzen. Daarmee zou de overlast voor de bewoners ook moeten verdwijnen. Meer informatie over de toestand van de vluchtelingen in Patras, vindt u op de blog van Ander Griekenland.
Hoewel de Griekse politie niet altijd even vriendelijk optreedt tegen vluchtelingen en asielzoekers, dient hier toch te worden vermeld dat Griekenland alleen de kost niet kan dragen van de talloze inwijkelingen die hier jaarlijks binnenstromen. Het westen kan dan wel bommen gaan droppen in Afghanistan en Irak, maar doet verder weinig aan de vluchtelingenstroom die dergelijke bombardementen met zich mee brengen.