De bank als pandjeshuis

Pandjeshuis

Pandjeshuis

Het is een teken van de crisis: al een paar jaren schieten de pandjeshuizen hier in Griekenland als paddestoelen uit de grond. Zeker in de grotere winkelstraten zie je dat een winkel failliet gaat, en dat de winkelruimte dan even te huur staat. Een paar weken later zit er een pandjeshuis in. Heel typisch zijn de reclames: je kunt er je goud en edelstenen kwijt in ruil voor geld. En op de reclameborden zie je steeds luxueuze wagens en stapels geld, maar de realiteit is natuurlijk wel anders.

Vaak krijgen mensen een peulschil voor hun juwelen en goud, en dat geld wordt niet gebruikt om een luxueuze wagen te kopen, maar wel om belastingen, of zelfs om de elektriciteitsrekening te betalen.

De Griekse Postbank moet hier een gat in de markt hebben gezien. Nu staat deze bank te koop en voor de trojka kan ze niet snel genoeg worden geprivatiseerd. Het is een van de weinige overgebleven banken die niet in privéhanden is.

De Postbank geeft nu ook pandjesleningen. Voorlopig kun je dit soort leningen enkel afsluiten in Athene en Thessaloniki, in enkel in bepaalde kantoren. Maar de trend is wel gezet – dit hebben we tot nu toe nog niet gezien.

Vakantielening - om de Empire State Building eens te gaan bekijken

Vakantielening – om de Empire State Building eens te gaan bekijken

Wat een tegenstelling met 10 jaar geleden, toen je voor alles een lening kon afsluiten. Ik herinner me nog in de periode voor en na de Olympische Spelen waar ik werd opgebeld door de banken om een vakantielening af te sluiten. Of een kerstlening, een paaslening, of een zelf een lening om een lening af te betalen. Je kon het zo gek niet bedenken.

En nu dus: een pandjeslening. Als we het verband met de oude Griekse tragedie kunnen leggen, dan zou ik zeggen dat we 10 jaar geleden in het stadium van de hybris zaten, en dat we met dit soort lening bij de nemesis zijn beland.

Of er een katharsis komt, dat zie ik op dit moment helemaal niet gebeuren.

7 thoughts on “De bank als pandjeshuis

  1. dat van de goud kopen, moet iets anders achter zijn. zelfs hier in een kleine stad zijn de laaste 2 jaren 2 zulke zaken open gegaan. en in Duitsland hoor ik ook dat ze open zijn. Turken en grieken hebben veel goud thuis.
    ik ga binnenkort vragen wat geven ze hier . εχω κατι λιρες απ το γαμο.να τις σκοτωσω εδω η στην ελλαδα;;

  2. Inderdaad Tzimis, de goudprijs is sinds de laatste paar jaren bijna verviervoudigd, heeft natuurlijk te maken met de dalende economische prestaties en omstandigheden wereldwijd en het dalende ‘geloof’ in aandelen, obligaties, etc… Het goud dient als een soort ‘safe haven’….

  3. ok, maar dat phenomeen een winkel dat goud koopt had ik nooit gezien zeker hier in hoogeveen. er was een verzamelaar die ook oude en zilveren munten deed, en de juwelier.
    waar ik denk waarom doet de juwelier dit niet en erkomen mensen die goud ruilen voor geld in zulke panden. waar komt dat geld vandaan?? en hoe kan je zo iemand vetrouwen? een beetje onderzoek ,geef aan dat de Griekse bank die de engelse gouden munten met elisabeth en Georgios er op, de munten waar de meeste ouders bij de bruiloft geven aan de bruidspaar,deze bank wisselt deze altijd als beschadigte en met een forse verschil tussen inkoop en verkoop prijs.

  4. Ik weet niet hoe die pandjeshuizen precies functioneren, maar als ik een ‘educated guess’ mag nemen, zou ik eerst en vooral zeggen dat de verkoopsactiviteit van zo’n pandjeshuis te verwaarlozen is. Men accumuleert liever een goudvoorraad, men gaat er waarschijnlijk mee naar een goudsmid toe (wat een kost inhoudt (onzuiverheden in juwelen, verwerkingskosten, etc…).
    Verder is een pandjeshuis een laagdrempelige manier om klanten te vergaren, heel open in het straatbeeld (in tegenstelling tot een juwelier waar alles toch geregistreerd wordt-camera’s, beveiliging, papierwerk, etc.).
    Heling via pandjeshuizen zou ik ook niet uitsluiten, sowieso worden zelden vragen gesteld aan de klant over waar het goud vandaan komt (bv. diefstal) en omgekeerd geldt hetzelfde over het ontvangen (zwart) geld.
    Andere pandjeseigenaars kunnen zelfs deel uitmaken van een gans helingscircuit en hebben een gevestigde reputatie.
    Wat zeker vast staat is dat er hier veel zwart geld rondgaat en dat de regulering van deze pandjeshuizen in vergelijking met juweliers-die bijvoorbeeld enkel toegestaan zijn om een bepaald percentage van de inkoopprijs in baar geld te aanvaarden- veel minder strikt is.

    In België kwam dit item onlangs in de media, waar voorgesteld werd om deze handelspraktijken aan striktere regels te onderwerpen (concreet was dit: vanaf een bedrag van € 5000 mag slechts 10% in cash aanvaardt worden.

  5. Telkens wanneer ik hier in de kafeneio tv kijk en die reclame zie met die dikke griezel (Iakovos of hoe heet die) die goud opkoopt, heb ik veel goesting om dat scherm kapot te smijten… Dan begrijp ik weer waarom ik geen tv heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *