Investering in Piraeus haven – goed nieuws?

Afgelopen vrijdag stond premier Samaras te stralen aan de pier van Piraeus. De Amerikaanse multinational Hewlett-Packard had namelijk in samenwerking met Cosco (het Chinese containerbedrijf dat in de haven actief is) en OSE (de treinmaatschappij die moet worden geprivatiseerd) een contract met de Griekse overheid ondertekend om een treinspoor door te trekken van de containerhaven van Piraeus naar het netwerk van OSE.

Dat ligt eigenlijk voor de hand en het is een bewijs van de indolentie van de opeenvolgende Griekse regeringen dat ze dat zelf nooit eerder hebben gedaan. Het gezond verstand zegt toch dat het een goed plan is om containers rechtstreeks van een schip op een trein te zetten? Tot nu toe was dat niet het geval, maar moest alles op vrachtwagens worden geladen, die dan door de smalle straten van Piraeus moesten rijden, tot aan de nationale snelweg. Met alle overlast van dien. Productief is het ook niet.

Maar daar komt nu verandering in. Goed nieuws? Wellicht wel: de economische activiteit zal zeker toenemen in de haven. Misschien schept het ook wel meer arbeidsplaatsen.

Maar daar kan dan meteen wel een bedenking bij. Afgevaardigden van 11 multinationals (het is niet duidelijk of Cosco of HP daar bij waren) hebben samen gezeten met minister van Ontwikkeling (die heb je nodig in een ontwikkelingsland, zoals Griekenland nu geworden is) en hebben laten weten dat ze niet begrijpen waarom het minimumloon in Griekenland per se 586 euro moet zijn, als je 1.350.000 werklozen hebt. De vraag van deze patroons was om het minimumloon te verlagen naar 300 euro per maand, om dat in een wet te gieten, en dan zullen alle multinationals hier meteen aan de deur staan te kloppen. Probleem opgelost: Griekenland is dan meteen ook concurrentieel, zoals Wolfgang Schäuble dat zo graag wil.

Gezien het feit dat politici in Europa al lang niet meer het beleid bepalen, is het slechts een kwestie van tijd voor dit inderdaad in wet zal worden omgezet, vrees ik.

22 thoughts on “Investering in Piraeus haven – goed nieuws?

  1. Dat is toch hemeltergend. En dan begrijpen ze niet dat de misdaad hand over hand toeneemt. Eergisteren was er nog een gewapende overval in een postkantoor hier op Kreta.
    Weeral een goed begin van een nieuwe maand,’s morgens omstreeks acht uur. “Kalo mina”; ” we komen incasseren!!” .

  2. Dit zijn de 11 multinationals die 300 euro basisloon vragen: Heineken, Barilla, Bic, Friesland, Henkel, Kraft, Nestlé, Philip Morris, SCA, Unilever, Ytong.

  3. als je naar Korintho gaat ,na Dafni zie je wel een nieuw spoorbrug en een nieuw spoorweg, deze is neem ik aan voor dat reden, goederen van Peireas naar de rest van gr en europa te brengen,He!!
    goed 300 euros. ik had geleert dat de Balkan tot Hongarije en Roemenie gaan, dus straks kan de hele Balkan goedkoop produceren, de vraag is wie gaat deze producten kopen, want als nederlander heb ik geen geld,meer over.
    Boycotten deze multinationals,nee he??

  4. Zeg eens bazoeka,waar woon jij nu ??? Toch niet in je geboorteland.De ratten hebben immers allang het zinkend schip verlaten, en vele zullen volgen. Nog maar eens een diaspora, de zoveelste in de geschiedenis van Gr, de geschiedenis herhaalt zich maar de grieken willen het niet geloven en blijven naar hun navel staren, en geven de schuld aan de rest van de wereld.

  5. “Dit zijn de 11 multinationals die 300 euro basisloon vragen: Heineken, Barilla, Bic, Friesland, Henkel, Kraft, Nestlé, Philip Morris, SCA, Unilever, Ytong.”

    Walgelijk. Kan dat niet eens GROOT en DUIDELIJK in de media worden gezet? Met naam en toenaam en waar ze voor staan? Nee, natuurlijk niet.

  6. Vier van de elf zijn Nederlands.Ik ben trots:VOC-menraliteit!

  7. ik woon in beide landen, Jef.

  8. @tzimi bazouka;
    Dat wist al hoor, maar het is zoals het is.
    ” Je krijgt de jongen wel uit het dorp, maar het dorp niet uit de man.” 🙂

    Sto kallo

  9. HP/Cosco moeten wel geweldige voordelige offertes gekregen hebben om Piraeus te kiezen.Er zijn havens die veel dichter bij C.Europa liggen dan Piraeus (de verst mogelijke losplaats) en te bedenken dat scheepsvracht veel beterkoop is dan landtransport.

  10. HP zelf staat dus niet in die lijst, voor de duidelijkheid. Ik zou denken dan hun investering enkel maar kan worden toegejuichd? Het is voor een deel toch die afkeer van de privesector die Griekenland parten speelt. De rol van de Grieken is voorlopig het uitvoeren van dit soort klusjes voor de groten. Wat heeft hen belet zelf een Cosco te genereren? Wat heeft Intracom belet om zelf een Europese IT-grootheid te worden? Op die manier is het toch niet onlogisch dat de wereld hen beschouwt als een balkanland als een ander? Welke toegevoegde waarde brengen ze in vergelijking met bv Bulgarije? Van ‘een Groot Verleden’ kan je niet eten…

    Die 11 bedrijven die je opnoemt zijn allen bedrijven die al jarenlang grote afdelingen hebben in Griekenland, en dus enkel voor hun eigen winkel spreken. Het is aan de politici om hun leiderschap te tonen en aan te tonen dat het ook anders kan.

    @Jenny, natuurlijk zal HP goede voorwaarden bedongen hebben met Cosco. Dat bewijst dan toch enkel Cosco’s capaciteiten, dat ze dat contract hebben binnengerijfd?

  11. Ik ben het er mee eens dat de Griekse politici hier hun leiderschap moeten tonen (ik zie ze er niet toe in staat, maar dat is een andere zaak). Maar het neemt niet weg dat de vraag van die multinationals walgelijk obsceen is.
    Met 300 euro maandloon zie ik ook geen enkele van hun eigen werkgevers in staat zijn om de eigen producten te kopen. Is dat geen kortzichtigheid? Of heb ik gewoon geen ondernemersbloed?

  12. Eén ding is wel duidelijk,dat de ” Europa “,met een rotvaart de dieperik in gaat. De Golden sixties liggen reeds lang achter ons, dat was het hoogtepunt van onze beschaving. Na een hoogte punt komt zoals altijd een depressie, we zullen het geweten hebben. We gaan gewoon ten onder door de hebzucht van het menselijk ras, dat is nu eenmaal menselijk, sla er de geschiedenis boeken maar op na. Je moet wel tussen de regetjes lezen, want ieder land schrijft zijn eigengeschiedenis, of bepaald tenminste wat er al dan niet in de waarheid is. En de man met de pet moet het maar slikken, hij heeft geen andere keus, hij moet steeds weer kiezen tussen de cholera en de pest.
    Bekijk de geschiedenis van China, die kunnen bogen op een rijk verleden, zoveel is zeker, maar ze zijn in de laatste drie eeuwen al eens kopje onder gegaan. De laatste keer was het te danken aan Mao, die heeft het chinese rijk aan de rand van de afgrond gebracht.En de boer,de boer die ploegde voort…

  13. @Bruno; ” Ondernemersnbloed”; 😯 procent van de griekse bedrijven zijn eenmansbedrjfjes, dat komt waarschijnlijk voort dat men niet graag voor een baas werk en liever zelf de baas is. Maar wie als knecht niet deugd, moet niet voor baas gaanspelen, dat komt niet goed. De verzuiling van de griekse samenleving werkt de problemen in de hand. Iedere huisvader zorgt voor zijn gezin en vriendenkring, al wie er buitenstaat wordt met een wantrouwend oog bekeken. De middelen en de mogelijkheden voor de toegang tot het geld liggen wel mijlen ver uit elkaar voor de twee uitersten van de maatschappij, de kleine Kosta op zijn veld en de grote Kosta die met zijnhanden in de grote vhoningpot zit. En wanneer niets tot iets komt, kent niets zich zelf niet meer, en vergeet de vlinder dat hij ooit rups is geweest.Dus als je je onder de wolven wil begeven moet je mee huilen met de grote wolf, anders overleef je het niet aan de top.

  14. Klopt het dat we over 300 euro bruto hebben???

  15. vóór Mao was het met de Chinezen nu ook weer niet zo rooskleurig gesteld, Jef. Anders zou Mao er sowieso nooit geweest zijn. Ze hadden er gewoon het mes op de keel. En de magen waren leeg. dat een paar ideeën van de Grote Leider te gek waren voor woorden, en daarom levensgevaarlijk en in principe massamoord, spreekt voor zich. ik bedoel maar: het herleiden tot Mao alleen is wat te kort door de bocht. Dergelijke zaken krijg je telkens weer wanneer een maatschappij zwaar scheef wordt getrokken. Door hebzucht, incompetitentie, geldingsdrang, nationalistische of andere waanzin, of wat dan ook. gooi er nog een katastrofe bij (beurscrash, noodweer, oorlog, …), dan kan het snel gaan. dan stroomt er plots bloed door de straten.

  16. @Stijn ; Een broer van mij woont al jaren lang in China, eerst een jaar of vijf in Shanghai, en nu een paar 1000Km naar de anderekant op, de juist naam moet valt me momenteel niet te binnen. Hij woont niet zoals vele europeanen in een europese wijk maar onder het gewone werkvolk, wat dat ook moge weze. Hij heeft een beter zicht op de zaak terplaatse, dan het gene dat naarbuiten toe mag geweten en gezien zijn. En wat betreft, Mao Ben jij misschien een bevlogen Sinoloog ??
    Dat zou kunnen hé.

    Sto Kallo

  17. Misschien krijgen ze gratis drank op het werk?

  18. Alle betrokken bedrijven, en de minister, ontkennen dat ze een verlaging van het minimumloon ter sprake hebben gebracht. daarentegen stellen ze nadrukkelijk dat de loonkosten niet de grootste handicap zijn. Dat zijn wel de energiekosten, de belastingen en de bureaucratie.

  19. Ja zeg, we krijgen nu al 3 jaar die trojka over de vloer om dan op een vergadering nog steeds te moeten vaststellen dat de problemen anno 2013 exact dezelfde zijn als voordien?

  20. Bureaucratie kan vermeden worden als er goed ‘geoilied’wordt (letterlijke vlaamse vertaling!:).Onwaarschijnlijk hoe snel oplossingen voor problemen kunnen gevonden worden als je de juiste persoon op de juiste plaats aan de haak kunt slaan.’t Is trouwens daarom dat ze alles zo moeilijk maken:je met de rug tegen de muur zetten en je de keuze hebt:afdokken of opdoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *