Karadzic en Griekenland

Het nieuws dat Radovan Karadzic is gevat, beheerst het nieuws in zo wat heel Europa. Ook in Griekenland, maar hier wordt hij zeker niet afgeschilderd als de slager van de Balkan, of de Osama Bin Laden van Europa, zoals Richard Holbrooke hem noemde (mooie uitspraak van een topdiplomaat, overigens). Griekenland heeft namelijk een nogal speciale band met Servië en heeft tijdens de oorlog in Joegoslavië in de jaren 90 vaak de kant van Milosevic en Karadzic gekozen. Vanwaar nu eigenlijk die speciale band tussen Griekenland en Servië?
Het feit dat beide landen orthodox zijn, heeft er zeker iets mee te maken (op de Athosberg staan Servische kloosters), maar de band is niet alleen religieus. Het culturele erfgoed van beide landen gaat terug tot het Byzantijnse rijk en meer bepaald tot de Servische leider Stefan Dusan, die het Grieks tot officiële taal van zijn rijk bombardeerde en zelfs munten liet slaan in Byzantijnse stijl. Ook waren er vaak huwelijken tussen Griekse en Servische koningshuizen.

In de eerste Balkanoorlog (1912-1913) streden Griekenland en Servië zij aan zij tegen de Turken, samen met Montenegro en Bulgarije. Onder elkaar verdeelden ze Macedonië. Toen Bulgarije zich expansionistisch begon te gedragen, wisten Servië en Griekenland de Bulgaren terug te dringen.
In WOI koos koning Konstantijn van Griekenland de kant van de Duitsers, zeer tegen de zin van de bevolking. Hij werd afgezet door Eleftherios Venizelos die samen met de Serven en de geallieerden tegen de Duitsers vocht. Toen de Serven zich moesten terugtrekken voor het aanstormende Duitse leger, konden ze onderdak vinden in Korfoe (er staat daar nog steeds een mausoleum voor de overleden Servische strijders).
Tijdens de oorlog in Joegoslavië probeerde Griekenland te bemiddelen met Milosevic en Karadzic. Griekenland heeft zich ook altijd verzet tegen de bombardementen op Belgrado (Clinton wordt hier nog altijd als moordenaar gezien). Servië en Griekenland waren handelspartners en Griekenland, als NAVO-lid zou ook vaak NAVO-plannen hebben doorgelekt naar de Serviërs. Servië heeft Griekenland dan weer altijd gesteund in de naamkwestie rond FYROM.
Verder heeft Griekenland verschillende hulpkonvooien gestuurd naar de Serviërs toen die te lijden hadden onder embargo’s.
Tijdens de bosbranden vorig jaar in Griekenland, stond Servië meteen klaar met 2 blusvliegtuigen.
Ik neem aan dat de speciale relatie tussen beide landen ook de reden is waarom ik hier een tiental Servische collega’s heb.

Ik heb zelf ook al ervaren dat de visie van Grieken op Servië heel anders is dan wat ik in België te horen heb gekregen. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *