Chaos, onduidelijkheid en onzekerheid

De hele heisa rond Cyprus beheerst niet alleen het Griekse nieuws, maar blijkbaar het nieuws wereldwijd. Als ik het zo allemaal bekijk, dan is de algemene teneur dat de Europese ministers van Financiën een blunder van jewelste hebben gemaakt. Een blunder door rechtstreeks aan het spaargeld van de Cyprioten te komen. En een blunder door de menselijk factor niet in te schatten: namelijk dat er nu in het hele zuiden van Europa enorme onzekerheid is ontstaan of het spaargeld nog wel veilig is.

Hoe veilig is dat spaargeld trouwens in Griekenland? Vanaf vandaag kan de financiële politie SDOE alle rekeningen op Griekse banken in kijken. Het zal de Griekse overheid een extra middel geven om te zoeken waar er belasting wordt ontdoken. Daarmee is het bankgeheim in Griekenland volledig opgeheven. Voor mensen die trouw hun belastingen hebben betaald, zou dit geen enkel bezwaar mogen zijn. En laten we heel duidelijk zijn: dat is voorlopig nog wel een meerderheid van de bevolking. Ik zeg “voorlopig”, want de zware taksen en extra belastingen zorgen er voor dat mensen meer en meer op zoek gaan naar manieren om die te omzeilen, in een poging om het hoofd financieel boven water te houden.

Cypriotische filialen in Griekenland blijven gesloten

Cypriotische filialen in Griekenland blijven gesloten

Maar laten we terugkeren naar Cyprus. Daar blijven de banken vandaag en morgen gesloten. Ook in Griekenland blijven de filialen van de Cypriotische banken gesloten.

Nochtans kan er nog wel geld worden afgehaald. In Cyprus ligt dat moeilijker omdat de mensen de ATM’s leeggehaald hebben. En ondertussen weten we daar nog steeds niet wat er zal gebeuren.

Gisteren heeft de eurogroep een videoconferentie gehouden en daar is een nieuwe afspraak gemaakt. De Cypriotische regering mag de taksering van spaarrekeningen aanpassen. Rekeningen onder de 100.000 euro mogen onaangeroerd blijven, maar het totale bedrag van 5,8 miljard euro moet met deze maatregel wel opgehaald worden. Het lijkt bijna op een mea culpa, zonder dat echt zo te zeggen. Want Europa heeft steeds gezegd dat het garandeert dat bedragen onder de 100.000 euro veilig zijn. Dat houdt niet langer meer stand.

Vanavond gaat er in het Cypriotische parlement worden gestemd over de aanpassing van de maatregel. Nog steeds is niet helemaal duidelijk hoe het nieuwe voorstel er zal uit zien. Zullen bedragen onder de 100.000 euro onaangeroerd blijven? Of zal de taks verlaagd worden van 6,75% naar 3%? En zal er niet geraakt worden aan spaarrekeningen onder de 20.000 euro. We horen allerlei scenario’s, maar niets is duidelijk.

De onzekerheid blijft, de woede ook. En hoe langer hoe meer wordt Duitsland in het vizier genomen, want er wordt gezegd dat vooral Wolfgang Schäuble op de maatregel van het takseren van spaargeld heeft aangedrongen. Alweer om een voorbeeld te stellen. Omdat er veel zwart geld in Cypriotische banken zou zitten. Ik kan de man wel begrijpen dat hij dat niet leuk vindt, maar het is niet zijn plaats om daar alle Cyprioten voor te straffen, dacht ik. Er zijn andere manieren om dat probleem aan te pakken. Trouwens, het was nooit een probleem toen besloten werd dat Cyprus bij de euro kon komen.

En hoe veel zwart Russisch geld zit er eigenlijk in Cyprus? Want er gaan stemmen op dat dit vooral een mythe is. Een verhaaltje om in het noorden van Europa steun te vinden bij de publieke opinie voor de voorgesteld maatregel. Ik kan er geen oordeel over vellen, maar ik weet één ding wel zeker: de Europese ministers hebben zich afgelopen weekend flink in de voet geschoten. En de Cypriotische economie zal nu vrijwel zeker instorten, welke maatregel er vandaag ook wordt gestemd. Want het vertrouwen, dat is weg. Net zoals het meeste geld van de bankrekeningen op het eiland.

20 thoughts on “Chaos, onduidelijkheid en onzekerheid

  1. Het laatste voorstel is:
    0% voor rekeningen tot 20.000 euro
    6,75% voor rekeningen van 20.000 tot 100.000 euro
    9,9% voor rekeningen vanaf 100.000 euro

    Maar het kan allemaal nog veranderen in de loop van de dag.

  2. Ik onderschrijf je argumenten, Bruno.

    Maar wat als de Troika niet ingrijpt ?

    Dan zullen de verliezen van elke Cyprioot nog veel veel groter worden.

  3. Zonder zelf het delikate onderwerp over de banktoestanden in Cyprus van commentaar te voorzien, ter informatie hoe er in Nederland over gedacht wordt, kijk naar de eerste 12 en halve minuten van het Nederlandse praatprogramma Pauw & Witteman van gisteravond.

    http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1332493

  4. Cyprus stemt tegen de maatregelen, wordt uit de eurozone gesmeten om de andere zondaars af te schrikken, de Russen kopen Cyprus op voor een habbekrats.

  5. Nu zit de stok pas goed in het hoenderhok, kan men wel zeggen.

    De mogelijke cyprexit wordt nu wel erg waarschijnlijk.

  6. En Griekenland volgt later op het jaar, ofwel voor ofwel na de verkiezingen die wellicht zullen worden gewonnen door SYRIZA, en die het land effectief onregeerbaar zullen maken.

  7. Ze stemmen inderdaad tegen volgens de laatste ontwikkelingen. Ik ben benieuwd wat de EU gaat doen. Als ze ze nu laten vallen dan kan je wel dag zeggen met je handje tegen de toekomst van deze “unie”.

  8. En morgen gaat de minister van Financiën van Cyprus samen zitten met Vladimir Putin. Als daar een Plan B uit komt, zullen ze niet blij zijn in Brussel. Voor Rusland is het een kleintje om Cyprus te redden.

  9. Laatste nieuws: het Cypriotische parlement heeft tegen gestemd. 36 stemmen tegen, 19 onthoudingen. Dit worden spannende dagen.

  10. συγνωμη αλλα μαλλον σκεφτονται , Ποιος τους γαμει τωρα στις Βρυξελλες!!
    Niet een stem, voor??

  11. Uit het AD van vandaag: Groot-Brittannië heeft dinsdag een luchtmachtvliegtuig met een miljoen euro aan contanten naar Cyprus gestuurd. Het geld is bestemd voor Britse militairen en hun families op het eiland, voor het geval geldautomaten en pinpassen onbruikbaar raken.

  12. En minister van Financiën Sarris heeft nu ontslag genomen en de “grote” Venizelos heeft gezegd dat de eurogroep een historische fout heeft gemaakt.

    Het is nu bang afwachten wat er met Griekenland zal gebeuren. De politici zeggen allemaal dat alles hier stabiel is, en dat is al reden genoeg om ongerust te zijn.

  13. Het vervelende is dat die 10 miljard € niet meer omhoog kan omdat dát het hoogst “verkoopbare” bedrag is aan het Duitse electoraat.Nog meer zou te veel schade toebrengen aan Angela Merkel(CDU/CSU)in de Bondsdagverkiezingsstrijd met SPD’s Peer Steinbrück.En of de Amerikanen een Russische gasbel-enclave in dit strategische Israelische gebied zullen dulden?Obama komt morgen even in Tel Aviv overleggen.Trouble is looming ahead.!

  14. Waarom zou de EU Griekenland laten vallen? Ik denk en hoop van niet. Er zijn al zoveel inspanningen geleverd. En de EU lijkt me bang voor een sneeuwbaleffect in andere kwetsbare landen. Maar Cyprus, da’s iets anders. Minder belangrijk in de ogen van de EU, denk ik.

  15. Hou de Russische beer in het oog: hij kan in Syrië niet meer terecht. En vergeet ook het Aphrodite gasveld niet voor de kust van Cyprus. Hier staan belangrijke dingen te gebeuren die het evenwicht van de voorbije 50 jaren in dit deel van de wereld zullen omgooien.

  16. Gaat Turkije zich hier ook nog mee bemoeien????

  17. Σωστα!την αρκουδα. ειναι πουτανιαρης ο Βλαδιμηρος. και οπως λεει η παροιμια,στην πουτανα πουτανιες δεν χωρανε.
    και στην Συρια παιζει,μην ανησυχεις. και ο Ομπαμας παιζει. Ο κουμπαρος ο αρκαντασης ερχεται μεθαυριο στην Ολλανδια, και εχει αλλα προβληματα.
    Καρτερουμε……..και οσο για τα ευρω ,μπορουν να τα βαλουνε εκει που ξερουν.
    en nog de felicitaties van Jean-Claude Juncker aan Jeroentje.volgende keer beter.

  18. een beginnersfoutje van Dijsselbloem, niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *