Gemeentesecretaris Thomas Psaras zal het zich nog lang herinneren. Een paar dagen geleden kwam een jonge moeder van drie kinderen zijn kantoor binnen op het gemeentehuis van Thessaloniki. Ze vroeg naar een job, want zowel zij als haar man zijn al lang werkloos en hebben geen enkel inkomen meer. De elektriciteit was een maand geleden afgesloten bij hen thuis, omdat ze de rekeningen niet meer konden betalen. Hun kinderen hebben nauwelijks te eten.
Het zijn verhalen die we meer en meer horen in Griekenland, maar de reden waarom deze vrouw nog lang in het geheugen van de gemeentesecretaris gegrift zal blijven, is het feit dat ze flauwviel toen ze om een job kwam bedelen. De ziekenwagen moest haar naar het hospitaal brengen, waar duidelijk werd dat ze al drie dagen niet meer had gegeten.
Dit zal nooit voor een camera gebeuren, want de Griekse trots zal dat verhinderen, maar dat betekent niet dat er geen humanitaire crisis aan de gang is in Griekenland. We zijn allemaal wel bezig met banken en eurozone scenarios, maar de mens zelf blijft te veel buiten beeld. Hoe is het mogelijk dat een moeder van 3 naar een job moet gaan bedelen en geen geld heeft om haar kinderen te voeden in het Europa van 2013? Hoe lang nog kan dit blijven doorgaan?
Als dit de bedoeling van Europa dan zijn ze goed bezig. Héél het Europese establishment zou van grote schaamte in de grond moeten kruipen, om de bevolking van een land zover te drijven.
Terwijl ze zelf verder doen in hun luxe en hun wereldvreemdheid.
Goed bezig Mister Europa!
in Glyfada zijn het nu vaak Griekse mannen die de zakdoekjes verkopen in de winkelstraten – jarenlang waren het zigeuners en pakistani die dit deden… Aan de kerken op zondag staat het vol mannen en vrouwen die om een job smeken. Het wordt allemaal inderdaad meer en meer zichtbaar. Langs de andere kant zijn er ook nog heel veel mensen met heel veel geld: bars, restaurants, theaters, … alles zit stampvol…
In mijn buurt (Exarcheia) herken ik mensen op straat die ik misschien persoonlijk niet ken maar wel van weet dat ze er vroeger woonden maar nu dakloos lijken te zijn geworden. Ze zitten op ‘t trapje voor de kerk en slapen op ‘t bankje in de straat dichtbij waar ze ooit gewoond hebben.
Bij veel uit-huis plaatsingen wordt de hele inboedel (door de eigenaar?) gewoon op straat gegooid waar anderen dan weer door heen snuffelen of er iets verkoopbaars of bruikbaars tussen zit. Het is echt wel inhumaan en deprimerend om het zo te zien evolueren.
De ene zaak na de ander gaat dicht en er komt ‘n “poleitai” of “enoikiazetai” sticker op het raam. Alleen de slotenmaker / kluisverkoper heeft z’n zaak uitgebreid naar ‘n stuk ruimere lokatie.
Ondertussen, als je richting Maroussi gaat met het treintje en je komt langs “The Mall” daar is het nog steeds shop-till-you-drop. Iemand vertelde mij laatst dat de crisis ergens ophoudt te bestaan bij Filothei…
Wat ik erg vind is dat er voor mijn gevoel een soort gewenning is gekomen. Dat wat 5 jaar geleden ondenkbaar zou zijn, lijkt bijna ‘normaal’ te worden!
Elke grens die overschreden wordt, van fascisten in het parlement, van honger, armoede, arbeidsvoorwaarden tot uitbuiting, hebzucht , legale en illegale graaicultuur…..wordt langzamerhand geaccepteerd na de eerste shock. Idioot gewoon!
Dat is het resultaat van mondialisatie:goedkope producten van om het even wat en waar,aan dumpingprijzen.
Bescherming van eigen productie zit er niet meer in,alles mag vrij ingevoerd worden.Gisteren tot m’n grote schaamte,chinese look gekocht.Nu is het omlopen en uitkijken naar home-garlic in strengen.
En laat ons eerlijk zijn en zelf een mea culpa biechten :wij kopen kleding met luxe labels aan dumping prijzen,onze electronica,al ons communicatiemateriaal,ons vervoer,enz,enz.Alles komt uit landen waar men voor een hongerloon of slavenarbeid de markt bevredigt.
Waarom is de bestaande griekse nijverheid teniet gegaan?En de voedingswaren uit het buitenland?
Wat met de befaamde scheepvaart?
Waarom heeft de EEG haar eigen productie niet beschermd door hogere importtaxen op materialen die thuis voorhanden zijn zodanig dat men concurrentieel kan blijven?
Nu komen ze aan met pubs over kopen van griekse producten in een land onder armoede en waar
elke cent telt maar waar de buitenlandse goederen goedkoper zijn.Wat primordieert dan?
Ik heb de indruk Emiel,dat overal in W.Europa ietwat vergelijkbare fenomenen voorkomen want als ik de belgische pers lees,dan zie ik ook overal besnoeiingen en dat er ook mensen in de rij staan voor een warme soep,wordt zowat doodgezwegen.
Gr was meer vulnerabel en dus sneller het slachtoffer maar de instabiliteit is alomtegenwoordig.
Maar de kwestie is :hoe geraakt men eruit ?Nu beginnen ze overal hun beerput te openen want die was aan het overlopen maar hoe kuis je boel dan weer op?
Sprakeloos, dit kan niet de bedoeling zijn.
goeie vraag jenny mss de oude beerput toegooien en een nieuwe graven
Bestaat er in Griekenland niet zoiets als een ‘voedselbank’ en/of kringloopwinkel? Of zijn er andere vergelijkbare initiatieven?
Bij de voedselbank in Rotterdam bijv. wordt elke week voedsel ingezameld. Voedsel dat over is en anders weggegooid zou worden. Deze bank draait op vrijwilligers en giften en ja helaas is deze hulp ook in Nederland tegenwoordig hard nodig.
het gaat nu nog om enkele gevallen, maar elk geval is er één te veel! Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Ik zal dan ook niet vreemd opkijken als binnenkort de eerste politici of bankier een “extra gaatje” in zijn hoofd krijgt. Het is afschuwelijk hoe mensen hier tot op het bot worden uitgebuit en vernederd. En dat alles om de huidige elite in het zadel te houden.
als ‘leek'(in de politiek etc) en als mens kan men inderdaad enkel sprakeloos zijn. Maar ik vrees dat er nog heel veel dergelijke mensen zijn (niet ‘enkele gevallen’)die het nieuws niet halen.
En @ladyjane, de voedselbedelingen in Griekenland (vooral Athene) hebben hier zelfs in België vaak het nieuws gehaald, zowel van de kerk als van ‘gouden dageraad’. En van die laatste leek dat toch wel heel erg op platte propaganda.
Tja , de voedselhulp van de gouden dageraad, het is zo jammer dat zij (in mijn ogen althans) misbruik maken van een andermans ellende om zich superieur te voelen, maar ik kan mij nog voorstellen dat er andere groeperingen in Griekenland zijn die zich solidair voelen met de mensen die het moeilijk hebben, of heb ik het mis?
Volgens Hans zitten bars en restaurants, theaters stampvol, en zijn er nog een hoop mensen met veel geld, dit neem ik zonder meer aan. Maar hoe is dit eigenlijk te rijmen met de mensen, die maar nauwelijks aan eten kunnen komen in Griekenland? Voelen de ‘rijke’ mensen nooit wroeging? Laten zij ooit merken dat het eigenlijk ook een kwestie van geluk is dat zij het zo goed hebben?
Afijn , men verwacht solidariteit van Europa ( niet helemaal ten onrechte) maar ten eerste verwacht ik solidariteit van dat deel van de Griekse bevolking die zijn schaapjes heel erg mooi op het droge hebben.
Ik heb het reeds vermeld in een voorgaande commentaar.
Dit alles vind ik inderdaad mensonwaardige taferelen.
Echter………
Ik heb reeds vermeld dat, hier in Rhodos, de meeste mannen geen biertje meer komen drinken in de cafeneios maar een glas kraantjeswater vragen.
MAAR DEZE MANNEN KOMEN DAN NAAR DE CAFENEIO MET EEN ABSOLUUT ONVRIENDELIJKE BENZINEVERSLINDENDE WAGEN………….
In Belgie wordt de dure wagen met de dag meer vervangen door de fiets.
WAAROM DOEN DE GRIEKEN DIT NIET ????????
Enfin, je zou nog kunnen zeggen “dat ze het niet weten”. Goed. Maar als ik hen hen daar dan opmerkzaam over maak (niet één maal, doch telkenmale), dan geven ze je zo ongeveer gelijk, maar ze blijven met de euro’s-wegsmijtende wagen komen.
AUB, WELKE VERSTANDIGE MENS BEGRIJPT DIT NOG ??????????
Ik zou nog veel andere voorbeelden kunnen geven van enerzijds het weinige geld dat ze langs de ene kant wegsmijten en anderzijds de comedia de larte die ze ten tonele brengen om hun benarde situatie TEN TOON TE SPREIDEN OM ALDUS EEN HYPOCRITISCHE KARIKATUUR TE DEMONSTREREN VOOR DE BUITENWERELD.
WERKELIJK : DE GRIEKEN ZIJN DE BESTE TONEELSPELERS VAN DE WERELD.
Voor alle Bruno Tersago – volgers : gelieve toch ook deze kant van de medaille eens te bekijken en te overdenken.
Kaliopi,ik val in herhaling door te zeggen dat Grieken zich gedragen als nieuw-rijken.Die plotse overgang in de jaren ’80 van bescheiden leven naar overvloed,daar waren ze niet klaar voor.
Ze konden niet geloven dat het tij kon keren en hebben geen cent opzij gelegd,geen appeletje voor de dorst.Zogauw ze hun wedde inden,gingen ze op shopping en zinloos op de koop toe. Ik sta er gapend bij als ik hoor dat een gezin met erg bescheiden inkomen,thuis alles in flatscreen heeft(TV,PC),ieder met een super GSM, afwasmachine,breadmaker,electrische wok,frieteuse met een lepeltje olie (die ze niet meer gebruiken want de frieten zijn niet lekker),ozon machines (idem),enz,enz.De mannen hebben een klein bootje om gaan te vissen als vermaak en hebben buitenboordmotor,electrisch anker (iets wat je gemakkelijk met de hand opheft),een trailer om de boot op te laden,en natuurlijk een 4X4 om het geval te trekken. En dat is geen uitzonderlijk geval dat ik hier geef hoor,zo zijn er velen. En nu plots beginnen ze alles in te dijken want de benzine is duur,de electriciteit ook,en nu maar beklag maken.
M’n man heeft dikwijls geld voorgeschoten zowat in het midden van de maand aan mensen die het anders niet konden rooien maar die zelf geen geld kunnen beheren.
We weten het,de vis stinkt vanaf de kop.Als ze je verleiden met alle mogelijke voordelen zonder de nodige voorzieningen,dan is het einde nabij voor de sukkelaars die erin geloofden.
Waarlijk,ik heb dikwijls gehoord :”Maar wie dacht nu toch dat ze aan ons loon of pensioen zouden komen? Gewoon ondenkbaar!”
@Ladyjane, hebben de rijken elders wel wroeging? De herverdeling van de welvaart is iets dat door de staat geregeld moet worden via de sociale zekerheid, gelijke-kansenonderwijs etc…, gerdragen door een brede maatschappelijke consensus daarover. Maar dat is er in Griekenland allemaal niet. En dat is niet hoofdzakelijk het gevolg van corruptie of onkunde; dat is vooral omdat zo een herverdeling geen steun vindt bij de bevolking. De Grieken willen niet opdraaien voor andere Grieken. De samenleving is min of meer in clans georganiseerd: familie, bredere familie, koubari en dat is het zowat. Het is heus geen toeval dat er hier zoveel binnenlands geweld is (en burgeroorlogen). De andere Grieken en de staat zijn hun eerste vijanden. Wat er van solidariteit komt dezer dagen, is bijna allemaal via de Orthodoxe kerk georganiseerd.
wat is anders met hier, als ik steeds vaker op de radio hoor dat steeds meer kinderen geen warm eten krijgen omdat hun families dat niet kunnen betalen, over de nieuw armen zelfstandigen zonder personeel die bijna zonder werk zitten??
solidariteit?? waar in de wereld??
δεν ηθελα να ασχοληθω αλλα ,οχι και συ Î’Ïουτε!συγνωμη χανς.vergeet niet koubari kennen ze in europa niet maar andere vriendjes en kruiwagentjes wel.
Tzimi, er zijn overal mensen die tussen de mazen doorvallen, maar het hangt ervan af hoe groot de mazen zijn. Over NL weet ik het niet, maar in Belgie krijg je je hele leven lang een leefloon als je niets anders hebt; je hebt altijd recht op medische zorgen; je krijgt jarenlang een hoge werkloosheidsuitkering als je zonder werk valt, etc. etc.. Dat is geen vetpot, maar de mensen kunnen er wel mee leven. Dat wordt betaald door de andere burgers met hun belastinggeld, en daar bestaat een groot draagvlak voor. Dat is wel degelijk solidariteit, door de staat georganiseerd. Niet hetzelde als liefdadigheid. Maar vertel maar eens aan de meeste Griekse burgers dat ze zouden moeten betalen voor het leefloon van andere Grieken die niet werken… ze verklaren je gek. De Griekse maatschappij is een heel harde ieder-voor-zich maatschappij waar je snel letterlijk op straat kan belanden.
dat laste is waar, maar ik hoor steeds meer over armoede hier en mensen die moeilijk rond komen.over die groot draagvlak , ik weet het niet. het wordt steeds moeilijker ook.en ik denk dat weinig mensen in europa , nog vertrouwen wat hun staat met hun belasting geld doet.
in het algemeen is griekenland een maatschappij zo als je dat beschrijft maar het sociale gezicht van noord europa brokkelt ook af.
Tja Hans, ik had eigenlijk al gauw spijt van mijn opgeheven vingertje. Je hebt gelijk, de rijken hebben elders vaak ook niet zoveel wroeging. Maar nochtans zijn er echt ook ‘rijke’ mensen in Nederland die gewoon hun belasting wel willen betalen,want verklaren zij, als ik veel belasting moet betalen dan betekent het dat er ook veel binnenkomt, en waarom is het in hemelsnaam zo erg om bij te dragen aan belastingen als het bijdraagt aan een stabiele samenleving, dat is een bijdrage aan solidariteit, en in een meer solidaire samenleving is er meer sociale samenhang en is er minder criminaliteit, daar wordt gewoon iedereen beter en gelukkiger van. Tevens is het ook een ‘statement’ in mijn ogen althans dat ‘geslaagd zijn in het leven’ ook een kwestie van geluk kan zijn.En ja tzimis het sociale gezicht lijkt wel af te brokkelen maar in mijn ogen nog steeds aanwezig.
zeker is nog aanwezig, vergelijk met dat in het zuid de sociale was een enorm boom die steeds wordt van alle kanten gesnoeid, er is nog wel maar niet zo als het bekent was.een van ons werk in de zorg en wat ik daar zie dat kan ik niet begrijpen.nog van de week op tv een hele discussie over ziekenhuizen en wie had de eerste woord, de bankier en de verzekeraar.samen met de manager.ergens klopt het niet. een ziekenhuis die niet rendabel is??moeten wij vaker ziek gaan om de ziekenhuis open te houden?? misschien meer roken??