Het is 1 april vandaag, maar onderstaand bericht is helaas geen aprilgrap. Vanaf vandaag zullen ongeveer 300.000 mensen in de privésector in Griekenland nog maar eens een deel van hun salaris moeten inleveren. Vanaf vandaag hoeft de werkgever namelijk geen extra vergoeding meer te betalen voor getrouwde werknemers. In België krijg je een licht belastingsvoordeel als je getrouwd bent. In Griekenland krijg je iets meer loon. Dat stond in een Collectieve ArbeidsOvereenkomst die gisteren afgelopen is en niet wordt vernieuwd. Waarschijnlijk zullen die CAO’s iets van het verleden worden, op aandringen van de trojka.
Eigenlijk was deze vergoeding al afgeschaft in november 2012 voor de bedrijven die niet zijn aangesloten bij werkgeversorganisaties. Het is wel zo dat een werkgever niet verplicht is om de vergoeding niet langer uit te betalen. Indien hij wil, raakt hij niet aan het loon van zijn werknemers. Maar laat ons eerlijk zijn: welke Griekse werkgever gaat dit doen? Ze staan sowieso al bekend dat ze het onderste uit de kan halen, dus een loonsvermindering wordt wel degelijk een feit vanaf vandaag. De “huwelijksvergoeding (επίδομα γάμου) kan in sommige gevallen oplopen tot 10% van het totale salaris. Dus sommigen zullen deze vermindering zeker wel voelen aan het eind van de maand.
En later op de week komt de trojka nog een keer langs om verder te onderhandelen, want 20 dagen geleden sprongen de gesprekken af omdat het moment nu eindelijk is aangebroken dat de regering zal worden gedwongen om ambtenaren te ontslagen. Het grootste taboe in de politiek.
Het is vervelend dat in deze moeilijke tijden gezinnen (met kinderen) dit extra gaan voelen. Maar vanuit het gelijkheidsbeginsel is het natuurlijk heel oneerlijk om werknemers die getrouwd zijn meer te betalen dan werknemers die niet getrouwd zijn en hetzelfde werk doen. Als niet getrouwde werknemer zal ik mij behoorlijk achtergesteld voelen.
Wanneer de overheid het belangrijk vindt dat getrouwd zijn gesponsord moet worden, hebben ze daar het instrument van de belastingen voor.
De Grieken zullen niet de enige zijn in europa op 1 april die hun pensioen zullen zien krimpen, in nederland zullen de meeste pensioenfondsen hun uitkeringen met 5 percent verlagen…
In Frankrijk ook roert er zich wat met de pensioensvermindering.
Ik zie nu echt niet in waarom een getrouwde werkgever meer zou verdienen dan een niet getrouwde ! Die had dan misschien dan weer meer kans om aan werk te geraken.
Je kan het anders draaien : een niet getrouwde kreeg dus minder tot heden. En hij heeft misschien ook kinderen, een lening af te betalen op zijn eentje enzovoort…
Zo’n vergoeding komt wellicht voort uit de tijd dat een koppel maar 1 loon had voor twee en er geen ongetrouwden met kinderen waren.
Ik bedoel werknemer natuurlijk.
@Veerle, er zijn zo veel onrechtvaardigheden in de salarissen. Vrouwen verdienen doorgaans toch ook nog steeds minder dan mannen, terwijl ook daar geen enkele geldige reden voor te verzinnen is?
Het probleem in Griekenland is dat het loon bestaat uit een basisloon met daar bovenop al deze vergoedingen. Het basisloon is al naar beneden gebracht, waardoor ALLE lonen in Griekenland zijn gezakt, en nu neemt men langzaam maar zeker ook nog eens alle vergoedingen weg. Binnenkort kan niemand de eindjes nog aan mekaar knopen.
Ik had uiteraard ook liever dat alle lonen in de hoogte zouden genivelleerd worden !
Het is een ongezond systeem , dat ook in België te pas en te pas wordt toegepast. Het is niet meer duidelijk wat het loon is. Het leidt tot naijver tussen de werknemers door ongelijke behandeling voor dezelfde job en bijgevolg een gebrek aan solidariteit wanneer dat nodig is.
En ondertussen heeft de werkgeversorganisatie gezegd dat de vergoeding nog zal worden uitbetaald omdat de CAO blijkbaar nog loopt tot 15 mei. Wat er nadien zal gebeuren…
Bruno,
Het is toch zonder meer duidelijk dat mistoestanden van het verleden rechtgezet moeten worden.
En daar moet niet emotioneel over gedaan worden.
Gewoon moet gezegd : dit was verkeerd en nu dient (en moet) dit rechtgezet worden.
A propos, Bruno : de dag van vandaag is er,in Belgie, geen verschil meer qua belasting op het beroepsinkomen tussen een getrouwd koppel en een allenstaande (tenzij het inkomen van één van beiden minder dan 30% is van de andere)
Wat een bijzondere toeslag, zo’n gehuwdenbonus. Krijgen beide echtelieden de bonus? Zou een werknemer met een trouwboekje productiever zijn dan eentje zonder? Of is de maatregel bedacht door de clerus om echtscheiding tegen te gaan?