De gaarkeukens van Athene

Een reactie van een lezer op één van de vorige posts, zette me aan het denken. Het ging om de vrouw die was flauwgevallen van de honger in het stadhuis van Thessaloniki. Waarom was deze vrouw niet naar een gaarkeuken gegaan om daar eten te vragen, zo luidde de opmerking. Inderdaad, dat lijkt wel een optie. Nu weet ik niet hoe de gaarkeukens in Thessaloniki werken, maar ik ken toevallig iemand die eten bedeelt bij de gaarkeukens in Athene. Afgelopen zaterdag sprak ik hem nog. En het is daar echt niet makkelijk om alle hongerige monden te voeden.

“Γίνεται ο χαμός”, zei hij me. Dat is een populaire uitdrukking om te zeggen dat het echt wel enorm druk is geworden de laatste tijd. Hij vertelde me dat er niet genoeg maaltijden meer zijn om iedereen te voeden. Mensen staan aan te schuiven, en als het hun beurt is en het eten op is, zie je ze al huilend instorten, hopend dat ze de volgende dag toch eindelijk iets kunnen bemachtigen. “Je moet er keihard zijn”, vertelde hij me, “want anders hou je het niet vol.”

De alsmaar groeiende rijen met hongerige, werkloze en vaak dakloze Grieken zijn overigens niet het enige probleem waarmee de voedselbedelers te maken krijgen. Velen onder hen zijn door de stad Athene aangenomen met langdurige contracten. Maar ondertussen wil de burgemeester nieuwe mensen aannemen met de fondsen die beschikbaar zijn gemaakt via ΕΣΠΑ, het National Strategic Reference Framework. Dat is een raamovereenkomst met de Europese Commissie, die daarmee trots zegt dat ze de werkgelegenheid bevordert. Echter: de overheid mag geen nieuwe mensen meer aannemen van de trojka als er geen andere werknemers vertrekken, want er is een de facto aanwervingsstop opgelegd. En daarom is de burgemeester van Athene dus van plan om de oudere werknemers de laan uit te sturen. Het zal de gemeente ook geld besparen, want de mensen die via het ESPA fonds worden aangenomen, zullen kortere contracten krijgen en veel minder kosten. Hun lonen zullen ook veel lager gaan liggen (we worden concurrentiëler, zo zou de logica in Berlijn luiden, neem ik aan).

Alleen zien die oudere werknemers, zoals mijn kennis, dat natuurlijk niet zitten ze hebben zich verenigd en een geding aangespannen tegen de burgemeester. Die kan hen nu dan ook niet ontslagen, maar hij probeert hen wel het leven zo zuur mogelijk te maken door hen niet te betalen. Mijn kennis, samen met de anderen die in de gaarkeukens van de stad werken, is al 3 maanden niet meer betaald. Als hij het aandurft om uit protest niet te komen werken, of als hij zelfs maar te laat komt, dan riskeert hij ontslagen te worden. En als dat gebeurt, vreest hij dat hij zelf ook gauw in die alsmaar groeiende rijen aan de gaarkeukens zal eindigen.

19 thoughts on “De gaarkeukens van Athene

  1. Van dit soort artikelen word ik nu echt kwaad. Als het slecht gaat met Griekenland moet de rest van Europa solidaire zijn en de Grieken helpen. Maar solidaire naar de eigen medemens is de Griek niet en is er lijd wel een excuus om iets NIET te doen. Er zijn voldoende ambtenaren die zo (tijdelijk) overgeplaatst kunnen worden van hun fluwelen buro’tjes naar de voedselbank. De ouderen houden hun inkomen, het personeel bij de voedselbanken wordt aangevuld en de medemens wordt geholpen. Maar kennelijk is deze eenvoudige manier van denken wel heel onGrieks. Gadverdamme!

  2. @Lex, uit het verhaal van Bruno begrijp ik dat het om een gemeente/trojka-bezuiningsmaatregel gaat, net zoals men in N’land bouwvakkers ontslaat om ze vervolgens via een uitzendbureau weer aan te nemen op een goedkopere manier.
    Het is wel waar dat er absoluut geen flexibiliteit bestaat in het verplaatsen van personeel. Ik heb het hier op school gezien, toen we vroegen om gratis ‘bijles’ voor de kinderen van het lykeio, waarbij mijn idee was om een aantal leraren van de rijk gevulde kantoren te laten les geven in middag- en avonduren. Ik heb alleen maar tegenwerking gezien, dan zitten we ineens weer vast in allerlei bureaucratische regeltjes, de wet die van alles voorschrijft enz. Nu we een jaar verder zijn zie ik een paar leraren met hart en ziel gratis lesgeven, naast hun gewone baan, maar worden tegengewerkt door andere leraren en door de frondistiria. En hier komt dus een stuk mentaliteit om de hoek kijken: leraren die niet het belang van de kinderen voorop hebben staan!
    Helaas zijn er veel grieken vastgeroest in hun bestaande systeem en kunnen op geen enkele manier vrij en open denken. En de kinderen met dit voorbeeld gaan straks hetzelfde doen.
    En toch houd ik me vast aan die paar uitzonderingen die wel iets willen, zo heb ik ook in het paidon kinderziekenhuis GEWELDIGE jonge artsen en verpleegkundigen gezien, goed opgeleid, en bereid om onder moeilijke omstandigheden hard te werken en te improviseren!

  3. @Bruno, het grote probleem hier is dat Griekenland die ESPA-fondsen wil gebruiken om nog maar eens tijdelijke ambtenaren aan te werven. Daar dienen die fondsen helemaal niet voor; die dienen om de infrastructuur van achtergestelde regio’s te verbeteren. Maar de Grieken hebben jarenlang al die miljoenen (miljarden) gebruikt voor tijdelijke ambtenaren, zodat er uiteindelijk niets blijvend overschiet… en nu willen ze dat dus opnieuw doen, met de perverse gevolgen die je beschrijft. En zo blijven we zitten met wegen met gaten in, overal stortplaatsen, afvalverwerking uit de 19 de eeuw, electriciteit die te pas en te onpas uitvalt, maar we hebben wel veel nieuwe ambtenaren.

    Het is onzinnig om altijd maar de Duitsers en de trojka met de vinger te wijzen. Dit zijn gewoon de Grieken zelf die lekker doordoen met precies dat waar het allemaal is foutgelopen.,

  4. Wordt er dan niet gecontroleerd waarvoor die ESPA subsidies gebruikt worden, zoals er al zovele subsidies niet gecontroleerd werden in het verleden???

  5. @Hans, er is eigenlijk maar 1 les uit te trekken: als er niet met de grote spons over de politieke generaties van de afgelopen 30 jaar wordt gegaan, komt het nooit goed met dit land. Zou het correct besteden van subsidies en werkingsmiddelen ook niet moeten worden opgenomen in dat pakket van structurele hervormingen, waar Europa zo op hamert?

  6. Kennen jullie het principe van de “uitgestelde koffie”? Het principe is eenvoudig: je bestelt en betaalt in een café of restaurant 2 koffies, één voor jezelf, en één ‘uitgestelde’. Nadien kan een arme of dakloze binnenkomen en vragen of er een uitgestelde koffie is. Hij hoeft die dan niet te betalen. Zo doe je op een simpele manier iets voor je medemens. In Napels bestaat het principe al jaren: ‘caffè sospeso’.

    En als dit nu eens in het aankomende seizoen georganiseerd werd in Griekenland? Als toerist bestel je bvb een xoriatiki voor jezelf en één “uitgestelde” voor een hongerige Griek!? Noem het “solidair op vakantie gaan”. Geeft een beter gevoel voor toerist én Griek!

  7. @Agnes
    En naar wie gaat het kasbonnetje?;-) Dit gaat niet werken in Griekenland, ik zie de reacties van taverna/cafe eigenaar al voor me! Die stopt hoogstwaarschijnlijk de centjes in eigen zak want ook voor hem zijn het moeilijke tijden. Ik vind het al solidair van de toerist dat ze hier op vakantie komen en de muntjes laten rollen! Laten we het daar maar bij houden…

  8. Bovendien zou @Penimeni dan de daklozen op een terrasje zien zitten, en dan kunnen we weer fluiten naar alle ‘hulp’…

  9. ωραιο μπελα βρηκαμε μ αυτο τον γαμημενο τον καφε. να το γυρισουμε στο τσαϊ;;
    http://www.youtube.com/watch?v=gmHNEbt0D1o

  10. @Sophia: zelfs in België blijkt het onmogelijk om een anti-zwartgeldkassa in te voeren. De horeca schreeuwt al maanden moord en brand, zelfs sterrenkoks beweren dat ze dan geen personeel meer kunnen betalen. Qua bekentenis kan dat eigenlijk tellen.

  11. Ik herken heel veel van bovenstaande en gelukkig zie ik ook de lichtpuntjes. Maar de Dirk om te veranderen moet uit de eigen gelederen komen.

    Ik was overigens vergeten te melden dat de voedselbanken in Nederland bemensd worden door onbezoldigde vrijwilligers al dan niet werklozen. Waarom kan dat hier niet?

  12. @Lex,ik ken hier in Volos een pope die voor zo’n voedselbedeling instaat en dat zijn ook vrijwilligsters die koken en alles voor mekaar brengen.

  13. hebben jullie die arme student in Tracie gezien… vroeg ook een kassabon en belanden in t ziekenhuis omdat hij niet wilden betalen zonder bon…

  14. @Europa, In en in triest. nu maar hopen dat de verkoper in de cel belandt

  15. @Europa ik heb de student op tv gezien en gehoord. Hij is voor precies 8 euro in elkaargeslagen. Er kwam geen Duitser of troijka aan te pas. Het was wederom de Griek tegen de Griek.

  16. als je iets belachelijk wil makken moet je dat in griekenland invoeren, dat zegen ze al lang. espa en stage zijn 2 van. op de typishe griekse manier ,voor total een andere doel gebruikt.de doel,τα ψηφαλακια

  17. tja @sophia iemand moet toch de schuld krijgen de troika heeft gezegd dat er geld in de kassa moet komen en Griekenland heeft de nodige maatregelen genomen en van t een komt het ander en dan krijgt je dat he 🙂 daarvoor had je zoiets niet dat ze voor een stom papiertje de ogen uisteken … maar ja als deze regels hadden van in het begin was er meer geld in de kassa en stonden we niet waar we nu staan :):)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *