Nieuwe drachme

Er gaan meer en meer stemmen op in Griekenland om terug naar de drachme te keren. Op dit moment is nog wel 60% van de Grieken gewonnen voor de euro (ooit lag dat nog een stuk hoger). Maar Alexis Tsipras bijvoorbeeld, van de grootste oppositiepartij SYRIZA, heeft aan de vooravond van de terugkeer van de trojka aangekondigd dat Griekenland in de euro moet worden gered, en niet de euro in Griekenland.

Zijn voorgang bij SYRIZA, Alekos Alavanos, heeft gisteren een nieuwe partij opgericht, die hij Plan B heeft genoemd. En het programma van die partij lijkt er uit te bestaan om de euro te rug toe te keren. Volgens Alavanos is dat niet het magische recept, maar het is wel de enige manier om uit het moeras te raken. Hij vindt dat de Communistische Partij KKE en de Communistische splinterpartij ANTARSYA met hun opvatting over de euro altijd al wel gelijk hebben gehad.

Daarom dus, hier een afbeelding van hoe de nieuwe drachme er uit zou kunnen zien. Ontwerpen Pavlos Batikiotis heeft gekozen om koppen van bekende Grieken uit de culturele sector op de nieuwe briefjes te zetten.  Zien ze er niet mooi uit?

Kornilios Kastoriadis - Grieks filosoof, econoom en psychanalyst

Kornilios Kastoriadis – Grieks filosoof, econoom en psychanalyst

Melina Mercouri - icoon

Melina Mercouri – icoon

Odysseas Elytis - dichter - nobelprijswinnaar

Odysseas Elytis – dichter – nobelprijswinnaar

Maria Kallas - operadiva

Maria Kallas – operadiva

Yiannis Moralis - schilder

Yiannis Moralis – schilder

Georgos Papanikolaou - dokter, wetenschapper, uitvinder van de Pap-test

Georgos Papanikolaou – dokter, wetenschapper, uitvinder van de Pap-test

 

20 thoughts on “Nieuwe drachme

  1. το αρθρο του Γιαννακιδη και τα σχολια στο Προταγον ειναι ωραια.στην ψηφοφορια ομως οι περισοτεροι θελουν ευρω.

  2. Voor de gemakkelijkste overgang van Euro naar een nieuwe drachme zou de overgangsprijs 1Euro = 1 Drachme moeten zijn, de zelfde dag doe je dan een devaluatie. In dat geval zijn ze toch vooruitdenkend genoeg om nu al een biljet van 10000 Drch te voorzien, kwestie van niet met te veel briefjes te moeten rondlopen om de wekelijkse inkopen te doen.

  3. het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel mensen werden ondervraagd en welke groep van mensen werd ondervraagd. De nieuwe briefjes zien er goed uit 🙂

  4. briefjes van 50 drachme? dat lijkt me erg optimistisch… als ik me niet vergis zou de huidige wisselkoers bij een nieuwe drachme ongeveer 600 voor een euro zijn (de oorpsronkelijke wisselkoers met 80% gedevalueerd)?

  5. dus de oude drachme / 2? Als dat wilt zeggen dat een koffie ook weer 100 drachme kost (of 16 cent?), dan is dat wel heel goedkoop.

    Maar Bruno heeft een punt. De nieuwe briefjes zien er goed uit.

  6. En waarom niet? Maar ik zou dat onnozel wicht van een Mercouri eraf halen en bvb Ritsos in de plaats zetten. Of Kazantzakis. Of Hadzidakis. Keuze genoeg. Als X.A. maar niet afkomt met een aantal van haar idolen…

    Maar ik vrees dat de terugkeer naar de drachme veel vroeger had moeten gebeuren…

  7. @Sakis, de 600/1 (devaluatie met minder dan 50%) is een optimistische schatting, anderen spreken over 1000/1 (devaluatie met 70%) (bv de peso in Argentinie tuimelde 75% nadat de pariteit met de dollar was losgelaten).

    Maar ik vrees dat je voorbeeld niet klopt – dat zou enkel kunnen als ALLES aan die koffie binnenlands was: de bonen, de machines, de mest,de kopjes, de suiker, de melk … In de praktijk zullen de lonen devalueren met bv 70%, terwijl de prijzen van de goederen maar een beetje zullen dalen. Alles zal dus dubbel zo duur worden, minstens…

  8. Hans,

    De koffie, benodigd voor een tas koffie (bv nescafé) bedraagt ongeveer 10 eurocent.
    Neem voor melk en suiker nog eens 5 eurocent.
    Dus grondstof : 15 eurocent.

    Als je nu voor een koffie 2 euro betaalt betekent dit dus : 15 eurocent grondstof en 185 eurocent lonen en afschrijving.

    Onderstel dat de cafetaria gehuurd wordt dan zullen en loon en afschrijving (huur) eveneens met 70% devalueren (1000/1).

    Eén koffie met de nieuwe drachme zou dus kosten :
    . 15 eurocent maal 10 nieuwe dr/eurocent gelijk aan 150 nieuwe drachmes grondstof (grondstof ondersteld geimporteerd) en
    . 185 maal 0.30 devaluatie maal 10 nieuwe dr/eurocent gelijk aan 555 nieuwe drachmes lonen en afschrijving

    hetzij een totaal van 705 nieuwe drachme.

    (dus voor bijvoorbeeld een euro-betaler zou dit 70.5 eurocent zijn.)

  9. Mooie briefjes, maar zijn er wel voldoende kruiwagens in bijpassende kleur?

    * Ik hoop dat een snuifje sarcasme toegelaten is. 🙂 *

  10. @hans: maw – de Grieken gaan er zelf op achteruit en het wordt een ‘goedkoop’ (vakantie)land voor buitenlanders?

  11. @Kaliopi,

    koffie is wellicht een slecht voorbeeld, omdat er weinig import is aan de kost. De kost is vooral huur en personeel. In het algemeen zullen diensten wel een stuk goedkoper worden natuurlijk.

    @Sakis, ja, ik hoor je al juichen 🙂 Maar het zijn natuurlijk vooral de superrijke Grieken die dit scenario zien zitten. Hun geld zit in het buitenland, en zo zullen ze hier alles opkopen. En daarvoor laat Syriza zich dan voor de kar spannen… hun electoraat zal er alvast niet van profiteren.

  12. De schulden zijn vooral in EUR als ik me niet vergis, dus niet minder schulden. De drachme devalueren is een goed idee voor een land dat op hetzelfde moment ook PRODUCEERT…massatoerisme aan de kust : zelfs met een devaluatie nog niet direct concurrentieel; het cultureel toerisme is helaas m.i. al 30 jaar niet mee geevolueerd (hotels van in mijn tienertijd, musea niet geevolueerd met moderne technieken).
    Rest er Griekse yochourt – met Duitse concurrentie ! – en olijven, wat nog ??

  13. @Veerle, dat zie ik toch anders. De reden waarom jaarlijks miljoenen toeristen Turkije verkiezen is omdat alles er goedkoper is. Griekenland zou moeten concurreren met dezelfde huurprijzen terwijl werkingskosten, electriciteit, lonen, nog steeds veel hoger liggen. Ik blijf erbij: de interne devaluatie binnen de euro zoals we die nu kennen is een experiment, en heeft absoluut niet dezelfde implicaties als een monetaire devaluatie. Of het voor het algemeen goed beter is, daar wil ik me niet over uitspreken, maar voor het toerisme en voor de export zeker wel.

  14. Met dat laatste bedoelde ik monetaire devaluatie – is zeker beter voor het toerisme…

  15. Het zou een drama worden. Greece wordt dan een 3rde wereld land. Door devaluatie zal benzine niet meer te betalen zijn. En het ergste is; heel Griekenland wordt dan opgekocht/geexlpoiteerd/uitgebuit door grote multinationals die totaal geen respect hebben voor de natuur etc.
    Het zal wel meer werkgelegenheid brengen- want toerisme zal lekker goedkoop zijn voor de buitenlander, maar dan nog- too little-too late…

  16. Daar is ze weer “onze kaliopi”, nu plots als econoom en account manager van Nés! Jezus girl, waar haal je toch de tijd? Van waar haal je die cijfers? Trouwens, vanwaar haal je het lef ??? Met jouw berekeningen moest je nu al miljardair zijn! 😉

  17. Yea & sorry about that BT, and for one I am actually going to unsubscribe simply to get away from your blog. Not that I will miss your great contributions but if there is one thing I am trying to avoid in my life is ignorance, misinformation, egotism, vulgar and childish comments, actually this trolling itself, I cannot but react to them. Posting comments is hard, I’ve found out. One does not know the story behind, and in many cases, in the egocentric world we live in, we cannot and/or don’t want to know. Anyways, I also find it’s really a waste of time, trying to change others opinions by words, it takes more than that. A true revolution can only be done by the sword and not by words and…maybe I’ll join, with the means that I have. But for now, goodbye and good luck to ya B and all of those of good heart. As for the others: “It is better to be a human being dissatisfied than a pig satisfied; better to be Socrates dissatisfied than a fool satisfied”.
    http://youtu.be/u5fNCyqo7NI

  18. @Petros Then pas kala! (vertaling: Je spoort niet..)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *