Van de Syrische regen in de Griekse drop

We hebben allemaal al wel verhalen gelezen van Afghanen, Iraqi’s en Pakistani’s die gevaren hebben moeten trotseren om in Griekenland terecht te komen. In het Europa van democratie en vrijheid. De realiteit beantwoordt niet aan de verwachtingen van deze mensen. Dat geldt evenzo voor de Syriërs die nu een bloedige burgeroorlog ontvluchten en hopen dat ze in Europa tenminste  veilig zijn.

Hieronder is een fragment te zien van de Griekse televisie, waar Houssein zijn ervaring vertelt.

Hij woont ondertussen al 1 jaar in Griekenland. Hij is Syrië ontvlucht omdat hij voor zijn leven vreesde. Als hij daar was gebleven, zou hij gedwongen zijn geweest om voor Assad te vechten. Houssein woont met veel te veel landgenoten in een veel te kleine flat, die destijds nog is gebouwd om de vluchtelingen van de bevolkingsruil van 1922 tussen Griekenland en Turkije te huisvesten.

Toen hij in Griekenland aankwam, is hij gedurende anderhalve maand opgesloten, en werd hij als een beest behandeld. Hij vroeg politiek asiel, maar de politie vertelde hem dat hij daar geen recht op had. Houssein en velen van zijn landgenoten overleven met wat ze uit het vuilnis opvissen. Het is niet meteen wat hij had verwacht in het democratische Europa, waar men zo veel belang hecht aan de mensenrechten.

Hij durft zich nauwelijks nog buiten te vertonen, want ofwel dreigt hij gearresteerd te worden door de politie (wat al een keer is gebeurd), ofwel wordt hij in elkaar geslagen door leden van Gouden Dageraad (wat ook al een keer gebeurd is). Voor Houssein is de situatie in Griekenland uiteindelijk niet zo verschillend dan die in Syrië.

Niet dat het de Grieken beter vergaat in het buitenland. Vandaag stond er een artikel in de engelstalige versie van Kathimerini, over Grieken die naar Duitsland trekken met het idee dat de jobs daar ook aan de bomen groeien. En vaak komen ze daar op straat terecht en moeten ze onverrichterzake terugkeren. De moeite van het lezen waard.

2 thoughts on “Van de Syrische regen in de Griekse drop

  1. Overal in Europa is het crisis en liggen de banen niet voor het oprapen. Het ene land biedt wel meer kansen dan het andere. Garanties zijn er natuurlijk nooit maar het lijkt mij het proberen waard om, met name als jongere, je horizon te verleggen. Het is echter schandalig als je in het buitenland als tweederangs burger wordt behandeld. Helaas gebeurt dat ook in heel Europa en ook hiervoor geldt dat het ene land humaner is dan het andere. Helaas spant Griekenland de kroon met het onmenselijk behandelen van buitenlanders en mag je stellen dat Griekenland op zijn zachtst gezegd erg “nationalistisch” is. Een gevaarlijke ontwikkeling.

  2. Wat ik niet snap is dat ze vanuit Turkije naar Europa reizen, in Turkije is de economie beter dat in Europa en het is een Islamitisch land, dat moet toch veel aantrekkelijker zijn?
    Aan de andere kant is er hier in Nederland wel behoefte aan goede technici, die zijn er niet, wel lopen er genoeg werkloze mensen rond die sociale en fun studie’s hebben gedaan of (te)weinig opleiding hebben gehad.
    Ik zoek me gek naar een goede allround prothesetechnicus…….niet te vinden, heb al in de richting van Griekenland of Spanje zitten denken maar dat is nog niet zo gemakkelijk al lijkt het wel door het “vrije Europa” . Nu heb ik een 4e jaars leerling aangenomen waar ik veel werk aan heb om op te leiden, als het nog drukker wordt ga ik vastlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *