Student economie is in de war

De brief van Alexandros Kokalakis

De brief van Alexandros Kokalakis

Eind mei beginnen de panhelleense examens weer: u weet wel de examens die de studenten in de 3 hogere jaren van middelbare school moeten afleggen om op die manier een plaats te verdienen in een universiteit om verder te kunnen studeren.

Een leerling van het beroepslyceum in Chania is aan het studeren voor zijn theoretische examen Economie. En blijkbaar raakt hij in de war, want de theorie die hij moet leren, stemt niet overeen met de praktijk die in Griekenland wordt toegepast. En dus kroop Alexandros in de pen en stuurde een brief naar minister van Financiën Stournaras. De brief is ook bij de pers terecht gekomen. Leest u even mee:

Meneer de minister van Financiën,

Mijn naam is Alexandros. Ik ben student aan het derde lykeio (laatste jaar van het middelbare onderwijs) van het 1ste EPAL (beroepsafdeling) in Chania en ik bereid me voor op de Panhelleense examens. Onder de vakken die worden geëxamineerd, is dat van Economische Theorie. Ik zou u iets willen vragen, over een paragraaf in het boek (pagina 183, boek “Beginselen van de Economische Theorie”) die het volgende vermeldt:

“Wanneer de economie zich in een recessie bevindt, en de werkloosheid verhoogt, dan moet er een tekort op het overheidsbudget zijn want de doorstroom van de uitgaven die gebeurt via het opleggen van belastingen en die de neiging heeft om het nationale inkomen te verlagen, moet worden gecompenseerd met het creëren van meer uitgaven voor de staat door middel van openbare uitgaven, zodat de inkomens verhogen waardoor een recessie wordt vermeden.”

Dat staat in het boek. Hoe is het dan mogelijk dat u praat over een overschot op de begroting in een periode van recessie en werkloosheid, wanneer, zoals hierboven wordt vermeld, de uitgaven van de staat de inkomsten moeten overstijgen om het inkomen te laten verhogen? Wat doe u, meneer de minister? Precies het tegenovergestelde. U verhoogt de belastingen van een zwakke economie bij alle sociale klassen, de inkomsten verminderen constant, zonder dat dit enig noemenswaardig effect heeft, behalve dat we verder in de recessie zakken. Welke gevolgen hebben deze acties? U vernielt de dromen van duizenden jongeren (net zoals die van ons, in de huidige situatie) door hen te verplichten te emigreren naar het buitenland, op zoek naar een betere toekomst. U heeft de werkloosheid laten ontsporen, en de levenskwaliteit van de burgers laten zakken, terwijl ze geen enkele verantwoordelijkheid droegen voor de toestand die door het politieke systeem is gecreëerd.
Tenslotte hoop en wens ik dat u hier stopt. Het is niet mogelijk dat u het Griekse volk nog verder in de armoede stort, met het excuus dat u zichzelf opoffert voor de redding van het land.

Leerling Chania
Alexandros Kokolakis

PS: Als de vraag tijdens de panhelleense examens wordt gesteld welke politiek we toepassen in tijden van recessie, wat moet ik dan als het juiste antwoord schrijven? We moeten een surplus op de begroting hebben door de belastingen te verhogen en de uitgaven te verminderen, zoals u dat nu uitvoert? Of moeten we een tekort op de begroting hebben, zoals het beoek het voorstelt, door de uitgaven en het inkomen te verhogen om uit de recessie te raken?

11 thoughts on “Student economie is in de war

  1. als die jongen de brief zelf geschreven heeft, zal hij er wel doorgeraken. Bij ons op het werk zijn er niet veel die twee zinnen zonder fouten kunnen schrijven, en die hebben toch ook allemaal een diploma…

  2. je weet toch wat ze zeggen hans, het is niet wat je kent maar wie je kent…

  3. @europa, je haalt me de woorden uit de mond. En elke keer weer wordt het bewezen. Proficiat, deze student komt er wel, maar niet in Griekenland. Nog niet.

  4. Worden de boeken volgend jaar aangepast???

  5. Knap. Gaan ze die nu ook een paar dagen van school sturen zoals die gast met zijn grap over zijn eerste keer in een bordeel? Want eigenlijk komt het op hetzelfde neer, alleen wat “deftiger” ingepakt.

  6. Wie het heeft geschreven is van geen belang. Dat het onderwijs kritisch omgaat met de materie in ‘de’ handboeken moet toegejuicht worden. Ook de publicatie in de pers is positief. “Doe zo verder!” is hier een passend rapportcommentaar ;).

  7. Zou er in zijn boek ook staan wat er met een land gebeurt wanneer de staatsuitgaven jarenlang veel te hoog zijn en de staatsinkomsten veel te laag?

  8. Nog zo’n economisch issue. Een vriendin van me krijgt een baan maar de boekhouder van het bedrijf wil haar voor 4 uur per dag op de loonlijst en voor 4 uur per dag zwart betalen., immers dat is gebruikelijk in Griekenland (en Italië). Ja, ja beroepsethiek is hier ook ver te zoeken. En Noord Europa mag weer bijspringen als het mis gaat. Zou het ooit nog veranderen hier?

  9. Zie TRENDS : “Griekenland en Portugal moeten de euro tijdelijk verlaten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *